Política

La Guerra a Ucraïna

La Pasqua ortodoxa no du cap treva al front de Donetsk

Els combats al sud-est del país no s’aturen durant el diumenge de Resurrecció, una festa que comparteixen els dos bàndols

Kíiv anuncia un nou bescanvi de presoners en què aconsegueix alliberar 130 soldats

Ucraïnesos i russos han celebrat avui el seu diumenge de Resurrecció, la Pasqua ortodoxa, cadascú a les seves trinxeres en la línia del front. Ni tan sols la festivitat religiosa que comparteixen ha estat motiu per a una pausa en els combats, tot i que les autoritats d’Ucraïna han anunciat un nou bescanvi de presoners.

El comandament militar rus ha informat que ahir els mercenaris del Grup Wagner han aconseguit progressos a Bakhmut (Artiómovsk per als russos), la ciutat ubicada a l’est del país on des de l’agost de l’any passat es lliuren combats acarnissats.

“En el front de Donetsk, els destacaments d’assalt de Wagner han alliberat dos blocs de carrers al nord-oest i sud-est de la ciutat d’Artiómovsk”, ha afirmat el portaveu d’aquesta cartera, general Igor Konashénkov, en el seu comunicat diari sobre la marxa de la campanya militar russa a Ucraïna.

El militar afegeix que, com en dies anteriors, els mercenaris de Wagner han comptat amb el suport d’unitats de forces aerotransportades, que han cobert els seus flancs i ha contingut les tropes ucraïneses.

Konashénkov també ha escrit que l’aviació i l’artilleria russes han colpejat unitats de les Forces Armades ucraïneses en el seu intent per contraatacar, a les localitats de Maloilinivka i Sakko i Vantsetti, al nord-oest i nord de Bakhmut, respectivament.

Retorn a casa

Tot i que les crides a una treva pasqual no han tingut èxit, s’ha anunciat un avenç pel que fa al bescanvi de presoners. “Hi ha hagut un gran intercanvi de presoners per Pasqua, i hem recuperat 130 dels nostres. S’ha produït en els últims dies, en diverses etapes”, ha escrit en el seu compte de Telegram el cap de l’Oficina de la Presidència, Andry Yermak.

Entre els alliberats es troben soldats i oficials que van caure presoners en els fronts de Bakhmut, Soledar, Saporiyia i Jersón, a l’est i sud d’Ucraïna, va afegir Yermak, que també cita les paraules pronunciades sovint pel president ucraïnès, Volodímir Zelenski: “Els herois han de viure”.

Per la seva part, Zelenski, que per felicitar la Pasqua a tots els creients ortodoxes ha canviat la dessuadora militar per una vyshevanka, la tradicional camisa brodada ucraïnesa, ha afirmat que el país celebra aquesta festivitat religiosa amb una “fe indestructible” en la victòria sobre Rússia.

“Avui celebrem la festivitat de la Resurrecció del Senyor. El seu principal símbol és la victòria: la victòria del bé, la victòria de la veritat, la victòria de la vida. Celebrem la Pasqua amb una fe indestructible en la irreversibilitat d’aquestes victòries”, va dir Zelenski en el vídeo de felicitació.

El mandatari ucraïnès ha assenyalat que la invasió que va llançar Rússia el 24 de febrer de l’any passat ha portat a Ucraïna “mort, dolor i foscor” però això no ha aconseguit debilitar el desig de llibertat dels ucraïnesos ni la seva disposició per defensar el seu país.

D’altra banda, el president rus, Vladimir Putin, que aquesta matinada ha assistit a la vigília pasqual a la Catedral del Crist Redemptor a Moscou, també ha felicitat la Pasqua als creients ortodoxos del seu país.

En el seu missatge, en el qual no ha fet cap al·lusió a la campanya militar a Ucraïna, el cap del Kremlin ha destacat el paper de l’Església ortodoxa russa, que “sempre ha estat al costat del poble, compartint amb ell alegries i penes”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.