Política

Nacions Unides subratlla que ERC és una organització “altament represaliada”

Cinc relators especials de l’organització responen una comunicació de Marta Rovira

Insten el govern espanyol a aturar la “persecució”, en què hi veuen un “patró sistemàtic”

Cinc relators especials de Nacions Unides han alertat que Esquerra Republicana de Catalunya és una organització “altament represaliada” i insten el govern espanyol a prendre mesures per aturar una “persecució” en què hi detecten “un patró sistemàtic”.

La resolució respon a una comunicació feta per la secretària general d’ERC, Marta Rovira, en nom d’una representació de víctimes de l’organització per denunciar els greuges de la repressió contra l‘independentisme. El document el signen els relators sobre la llibertat de reunió i associació, la relatora sobre la llibertat d’opinió i expressió, la relatora sobre la independència de magistrats i advocats – que es pronuncia per primera vegada sobre el cas català–, la relatora sobre drets humans i llibertats fonamentals, i el grup de treball sobre la detenció arbitrària.

Segons un comunicat dels republicans, la comunicació de Rovira, exiliada a Ginebra, recollia una actualització dels greuges de la repressió política de l’Estat contra el conjunt del moviment independentista, una difusió que ja ha aconseguit altres posicionaments d’organismes internacionals referents en drets humans, com ara el de l’Alt Comissionat de Drets Humans de les Nacions Unides sobre Pegasus o l’informe de la Secretària General del Consell d’Europa sobre la llibertat d’expressió, entre d’altres.

Al text, els relators expressen preocupació pels fets denunciats, que, consideren, provenen d’un “ús indegut del dret penal i el poder fiscalizador de l’Estat per judicialitzar líders i membres de la societat civil que simpatitzin amb Esquerra Republicana”. Els document alerta que els fets denunciats “poden constituir una violació greu de la llibertat d’associació i reunió pacífica”. 

L’organisme internacional reclama el “dret a una defensa efectiva i a un judici imparcial, transparent i efectiu” dels casos oberts contra aquestes persones, així com per “la base fàctica i jurídica” de les detencions i càrrecs presentats contra ells. També es qüestiona la “proporcionalitat” de les penes i considera “preocupant” la repressió econòmica i el fet que es vinculessin unes millors condicions penitenciàries “a canvi d’un cessament de l’exercici de certs drets o postures polítiques”, en referència a un eventual “penediment” per unes accions que “responien a les seves posicions polítiques”.

 En aquest sentit, la secretària general d’Esquerra Republicana, Marta Rovira, ha remarcat que “Nacions Unides constata l’ús arbitrari d’alguns instruments de l’Estat espanyol per aturar l’independentisme” i exigeix al govern espanyol que prengui les mesures necessàries perquè hi posi fi”.

 



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.