Focus

Roka furadada

Una ‘deeptech’ de quilòmetre zero

De les moltes roques foradades de Catalunya, la que va inspirar Judit Camargo a l’hora de posar nom a l’empresa és la de Torredembarra, on estiuejava durant la infància i que per a ella és un referent sentimental de viure en equilibri amb la natura. Això és el que pretén Roka Furadada.

El projecte neix mentre treballava a Ferrer coordinant diferents departaments; allà va detectar una oportunitat en un dels projectes del departament d’R+D centrat en la cosmètica, concretament en els principis actius per fer filtres per a cremes solars que prevenen el càncer de pell i no danyen el medi ambient; va demanar pressupost i un any de temps per analitzar-ne la viabilitat, però abans d’esgotar terminis, Ferrer va canviar d’estratègia i li va demanar que es desprengués del projecte: “Feia temps que tenia interès per l’emprenedoria i feia un any que m’impregnava d’un tema que podia ser una empresa d’impacte. A més tenia un perfil mixt, científic (Camargo és química) i de gestió: vaig pensar que tot s’havia alineat,” explica. Va negociar la transferència de la tecnologia a Roka Furadada, i l’octubre del 2022 es va llançar el producte -l’empresa és un B2B, la qual cosa vol dir que el seu invent arriba al consumidor final a través d’altres marques-; després hi va haver un segon producte, l’abril passat, i l’octubre que ve arribarà un tercer. Tres productes en un any. Roka Furadada s’ha convertit en una màquina de fer productes. “Som una deeptech, barreja de tecnologia i de processos, que escurça el temps per treure productes al mercat; anem de la necessitat a la solució fent recerca superaplicada”, diu Camargo. A més de fer coses per protegir les persones, com ara els filtres solars, les fan també per protegir el planeta, amb materials sostenibles i de proximitat. “Inventem per utilitzar coses que tenim a l’abast”. Judit Carmargo assegura que sempre ha estat crítica amb l’externalització a l’Àsia de determinats principis actius.

Roka Furadada és intensiva en capital. Ja ha captat 6,6 milions d’euros i prepara una nova ronda de 3 milions. Preveuen el break even per al 2025 i han tancat importants contractes comercials.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.