Economia

economia

La pujada de tipus impulsa el negoci de CaixaBank, que guanya un 35,8% més fins al juny

El resultat de l’entitat va ser de 2.137 milions en el primer semestre

Gortázar celebra la “normalització” del preu del diner, que ha contribuït a la millora dels marges

Les pujades de tipus han contribuït que CaixaBank tanqui els primers sis mesos de l’exercici amb un resultat net de 2.137 milions d’euros, un 35,8% més respecte al benefici del mateix període de 2022.

Segons una nota enviada avui a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), l’entitat , que avui presenta els seus resultats semestrals, va incrementar el marge d’interessos, un 55,2% fins als 4.624 milions d’euros. Alhora, el negoci d’assegurances del grup presidit per José Ignacio Goirigolzarri, va contribuir a pal·liar la caiguda del 4,2% dels ingressos per comissions, que es van reduir per la supressió de les comissions de custòdia de dipòsits de grans empreses, informa Efe.

Afegint-hi els ingressos per dividends i el resultat d’operacions financeres, el marge brut, que agrupa tots els ingressos corrents de l’entitat, va arribar als 6.673 milions, és a dir, un 23,1% més que en el mateix tram de l’any passat.

Els recursos de clients van créixer en un 2,7%, paral·lelament als actius gestionats, que van pujar un 5,5%, mentre la morositat es va reduir fins al 2,6%, el nivell més baix des de l’inici de la crisi del 2008.

Mentrestant, el crèdit sa que va atorgant l’entitat va pujar un 0,8% fins als 354.199 milions d’euros, gràcies al creixement de la cartera de crèdit a empreses i a la del consum, que han compensat la reducció de la d’habitatge, que ha retrocedit un 2,6%.

Davant d’aquests resultats, el conseller delegat de l’entitat, Gonzalo Gortázar, ha remarcat que els marges avancen “de manera significativa”, gràcies al “context de normalització de tipus d’interès”, una taxa que just aquest dijous va tornar a apujar el BCE fins a un 4,25%, la més alta dels últims quinze anys.

“Aquest sòlid resultat és conseqüència de la bona marxa de l’activitat comercial, com també de la gestió prudent del risc de crèdit, i situa la nostra rendibilitat sobre fons propis en nivells del 10% després d’un llarg període de rendibilitats molt baixes”, ha assenyalat Gortázar, en declaracions recollides per l’ACN.

Finalment, CaixaBank ha anunciat la seva intenció de fer una nova recompra d’accions per 500 milions d’euros. Així ho ha comunicat a la CNMV, a la qual ha precisat que l’operació, subjecta a l’aprovació del regulador,començarà abans de final d’any. Serà la segona recompra d’accions en el marc del pla estratègic de l’entitat, ja que entre maig i desembre de l’any passat ja es van recomprar accions per valor de 1.800 milions.

Així mateix, l’entitat ha pres la “decisió irrevocable” d’amortitzar la totalitat de l’emissió de participacions preferents a Bankia, emesa el 19 de setembre del 2018, per valor de 500 milions.

Conflicte amb Mapfre

CaixaBank haurà de pagar 53 milions més a Mapfre pel litigi que mantenien en relació amb la ruptura de l’acord de bancassegurança entre l’asseguradora i Bankia. Segons han explicat a Efe fonts coneixedores del laude, finalment la cort d’arbitratge de la Cambra de Comerç de Madrid ha resolt aquest litigi a favor de Mapfre. D’aquesta manera, la factura pagada per CaixaBank a l’asseguradora per posar punt final a l’aliança estratègica mantinguda inicialment entre Mapfre i Caja Madrid i després estesa a Bankia puja a uns 624 milions. La compra de Bankia per part de CaixaBank va obligar el nou grup bancari sorgit entre totes dues a reordenar tot el negoci d’assegurances. El laude de la cort d’arbitratge és irrevocable, per la qual cosa no es pot recórrer davant dels tribunals.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.