Política

conflicte bèl·lic a l’est d’europa

Kíiv assegura haver deixat fora de combat un vaixell de guerra rus al mar Negre

Kíiv assegura que l‘Olenegorsky Gornyak’ ha resultat greument danyat en un atac amb drons marins contra la base naval de Novorossisk

Un vaixell de guerra rus, Olenegorsky Gornyak, ha resultat greument danyat en un atac ucraïnès amb drons marins a la base naval russa de Novorossisk, al mar Negre, aquesta passada nit, segons asseguren els serveis d’intel·ligència d’Ucraïna, en declaracions recollides per l’agència Efe. Segons les mateixes fonts, l’Olenegorsky Gornyak un vaixell de desembarcament amb un centenar de militars a bord, ha quedat “fora de combat” a causa de l’atac amb 450 quilograms de TNT, en una operació conjunta de l’Armada i el servei d’intel·ligència ucraïnès. El Ministeri de Defensa rus, per la seva banda, afirma en un breu comunicat recollit per Efe haver repel·lit l’acció. L’atac ucraïnès ha causat la suspensió temporal de les activitats al port civil de Novorossisk, que gestiona el 2% del subministrament mundial de petroli i també exporta gra, segons el Consorci de l’Oleoducte del Caspi, que opera una terminal petroliera a la zona.

Aquest no és el primer amb drons marins que reivindiquen els serveis secrets ucraïnesos, que ja s’ha atribuït l’autoria dels registrats a la badia de Sebastòpol l’any passat i de l’explosió del pont de Crimea, d’aquest juliol.

Els enfrontaments al mar Negre i als ports adjacents, així com els atacs amb drons, s’han multiplicat d’ençà que el mes passat Rússia va retirar-se unilateralment de l’acord que permetia l’exportació segura del gra ucraïnès des de ports del mar Negre en plena guerra.

A causa de la retirada de Moscou del pacte i la negativa a prorrogar-lo, l’índex de referència dels preus dels aliments bàsics al món, que elabora l’Organització de les Nacions Unides per a l’Alimentació i l’Agricultura (FAO), va pujar. L’indicador de la FAO, que fa un seguiment de les variacions mensuals en els preus dels productes alimentaris bàsics més comercialitzats a escala global, va assolir una mitjana de 123,9 punts al juliol, un 1,3% més que el mes anterior.

Entre els productes bàsics que més s’han encarit destaquen els olis vegetals, amb un increment de 12,1 punts després de set mesos consecutius de caiguda i que l’organisme atribueix directament a Moscou i a la seva decisió de posar fi al pacte que va permetre estabilitzar el subministrament de gra en plena invasió russa d’Ucraïna.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.