Política

PP i Vox branden la unitat de l’Estat per carregar contra les condicions de Puigdemont

Feijóo diu que s’estalviarà una reunió de JxCat si ha de parlar del “disbarat històric” que considera que són l’amnistia i el referèndum

Abascal titlla l’expresident català de “delinqüent” i “xantatgista”

El president del PP, Alberto Núñez Feijóo ha descartat trobar-se amb JxCat si es tracta d’abordar el tema de l’amnistia per als encausats pel procés i un referèndum d’autodeterminació a Catalunya, i ha tornat a titllar Puigdemont de “pròfug de la justícia”. Feijóo ha dit, però, que estaria disposat a dialogar amb Junts “si hi hagués matisos”.

Feijóo ha fet aquestes declaracions en una roda de premsa al Congrés, a la sortida de la reunió que ha celebrat amb el lider ultradretà de Vox, Santiago Abascal, que s’emmarca en la ronda de trobades del popular per captar suports de cara a la seva investidura, el debat de la qual se celebrarà els dies 26 i 27 de setembre. Segons recorda Efe, aquesta és la segona reunió que ha mantingut el president del PP de cara al ple d’investidura, després de la que va celebrar dimecres amb l’actual president espanyol en funcions i secretari general del PSOE, Pedro Sánchez.

El líder popular ha tornat a instar el PSOE a signar un acord de governabilitat com a resposta a les condicions que demana Puigdemont ja que les considera “impossibles”. Per Feijóó les úniques alternatives són un acord entre els partits estatals “per la igualtat, la democràcia i la separació de poders” o un bloqueig i una repetició electoral.

La tercera opció, la proposada per Puigdemont, és, per ell, “un disbarat històric que atempta contra els drets dels espanyols”. Feijóo ha insistit que en la negociació de la seva investidura “no hi caben ni xantatges ni subhastes”, recull l’ACN. “Ni puc ni vull pagar el preu que ha posat Puigdemont i m’agradaria que Sánchez digués el mateix, si és possible avui mateix”, ha remarcat.

Per la seva banda, el líder de Vox, Santiago Abascal, ha criticat que les condicions de l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont per negociar la investidura de Pedro Sánchez són “les exigències d’un delinqüent i un pròfug polític” i ha denunciat que “actua com un xantatgista”. Abascal ha explicat que Vox garanteix el suport a Feijóo davant d’aquest “moment d’excepció democràtica i nacional”. El cap del partit ultra ha insistit que el suport al PP és “com a alternativa a la vergonya de veure els separatistes subhastar la nació de forma impúdica”.

Tanmateix, Feijóo ho té difícil per ser investit, malgrat que en principi va rebre el vistiplau per intentar-ho per part del rei Felip de Borbó. El popular compta de moment amb els 137 escons del seu partit a Congrés, als quals pot sumar-hi els 33 de Vox, el diputat d’Unió del Poble Navarrès (UPN) Alberto Catalán, i la representant de Coalició Canària, Cristina Valido. Per aconseguir la majoria li caldrien quatre vots, improbables, provinents del PNB o de JxCat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.