Gran angular

L’hegemonia xinesa en el futur sense CO2

La UE s’haurà d’afanyar per retallar l’avantatge que la Xina li porta en el desenvolupament de la mobilitat elèctrica i, en general, la transició energètica

La mineria topa amb el rebuig social a molts estats europeus
Aviat la Xina envairà el mercat europeu amb cotxes barats

El desen­vo­lu­pa­ment de la mobi­li­tat elèctrica i, en gene­ral, de la tran­sició energètica, des­plega un horitzó en què la Xina, pel seu con­trol en l’extracció i pro­ces­sa­ment de matèries pri­me­res, s’enfila a una hege­mo­nia per impo­sar que al mer­cat li siguin depen­dents tant els EUA com la UE que, d’altra banda, mal­den per cons­truir un altre relat geo­e­conòmic.

Les mag­ni­tuds que pre­senta la Xina són prou escla­ri­do­res: pel que fa a la mobi­li­tat elèctrica, pro­du­eix el 70% de les bate­ries de liti i està en con­di­ci­ons d’asso­lir el 90% en les pro­me­te­do­res bate­ries de sodi. Com a país extrac­tor de matèries pri­me­res necessàries per a vehi­cles elèctrics o tur­bi­nes de molins eòlics, a Europa li ven el 97% del mag­nesi i el 100% de les ter­res rares. Però on real­ment rebla la seva posició de domini a escala mun­dial és en el pro­ces­sa­ment previ a la indus­tri­a­lit­zació dels pro­duc­tes miners: a la Xina s’ubica el 87% de la capa­ci­tat de trans­for­mació de les ter­res rares, el 65% del cobalt, el 58% del liti, el 40% del coure i el 35% del níquel.

Davant d’això, com asse­nyala Víctor Bur­guete, inves­ti­ga­dor de geo­política glo­bal del CIDOB, “la UE ha d’iden­ti­fi­car on té les més grans dependències i com reduir-les, ja sigui aug­men­tant la capa­ci­tat d’extracció d’aquests mate­ri­als crítics, o bé impul­sant una estratègia glo­bal comer­cial envers Àsia, Àfrica o l’Amèrica Lla­tina, on hi ha ter­ri­to­ris amb grans recur­sos”. Com asse­nyala, “és difícil pro­moure l’extracció al ter­ri­tori de la UE, pel rebuig social que genera, així que pot­ser es plan­te­jarà desen­vo­lu­par la mine­ria en altres països a través d’acords de coo­pe­ració”. La recent llei euro­pea de matèries pri­me­res crítiques esta­bleix que, de cara al 2030, el 10% de l’extracció d’aquests mate­ri­als crítics es faci en ter­ri­tori de la UE, així com el 40% del pro­ces­sa­ment i el 15% del reci­clatge. En aquest dar­rer eix, Víctor Bur­guete hi veu poten­cial, tot i que “l’eco­no­mia cir­cu­lar és encara inci­pi­ent”. Amb tot, els objec­tius de la UE en aquest capítol no són pas modes­tos, ja que es pro­posa que el 2030 almenys el 70% de les bate­ries de liti es reci­clin i se’n recu­pe­rin ele­ments com el liti, el cobalt i el níquel. Tan­ma­teix, “per a la UE el més impor­tant hau­ria de ser acce­le­rar la política indus­trial asso­ci­ada a la tran­sició energètica, veure on pot com­pe­tir millor, com pot ser l’hidro­gen, i, molt impor­tant, sent com­pe­ti­tiu en preu, per no caure en el pro­tec­ci­o­nisme”. En aquest sen­tit, demana a la UE que sigui més efi­ci­ent a l’hora de paten­tar les fites que hagi asso­lit en R+D.

Amb el benentès que “la Xina ha tret quinze anys d’avan­tatge a la UE i als EUA”, Ángel Saz, direc­tor d’Esade-Geo creu que l’estratègia euro­pea d’una banda haurà d’evi­tar que els cot­xes elèctrics enva­ei­xin el mer­cat euro­peu amb mesu­res anti-dúmping i, de l’altra, “aju­dar la indústria euro­pea, tots els actors de la cadena de valor, espe­ci­al­ment en el camp de les bate­ries, en què és impor­tant posar en con­tacte qui les fa amb qui les com­pra”. De fet, no estaríem tan lluny del que s’està fent als EUA, que manté els aran­zels que va aixe­car l’admi­nis­tració Trump i ha redo­blat els sub­si­dis per incen­ti­var la pro­ducció del cotxe elèctric als estats de la Unió.

Saz també admet que l’extracció minera per asse­gu­rar-se el proveïment de mate­ri­als crítics és com­pli­cada: “Té una pèssima repu­tació, amb una impor­tant resistència local i, això es diu poc, és una acti­vi­tat que triga de deu a quinze anys a desen­vo­lu­par-se.” A Europa, ja hem vist el cas de Suècia, que té un dels jaci­ments de ter­res rares més grans que es conei­xen, l’explo­tació del qual està atu­rada en no haver obtin­gut els per­mi­sos pre­cep­tius. I també la mina de liti a Càceres, que ara es vol fer sub­terrània per esqui­var el rebuig social, la qual cosa supo­sarà incre­men­tar nota­ble­ment els cos­tos d’explo­tació.

Així doncs, caldrà fer com la Xina, que en el seu objec­tiu de lide­rar la tran­sició energètica ha obert una nova ruta de la seda, que la duu a Àfrica i l’Amèrica Lla­tina, on bes­can­via la cons­trucció d’infra­es­truc­tu­res per l’accés a l’extracció de matèries pri­me­res. “La res­posta euro­pea a aquesta estratègia ha estat la UE Glo­bal Gateway, la via per dis­cu­tir el posi­ci­o­na­ment de la Xina a Àfrica i l’Amèrica Lla­tina, amb inver­si­ons en sec­tors com l’energètic, el trans­port o en els sis­te­mes sani­ta­ris”a canvi dels dele­jats mate­ri­als crítics. En aquests moments, la UE ja té avançats acords amb l’Argen­tina i la Xina per tenir accés a mate­ri­als crítics com el liti. Quant a l’hidro­gen, entès com a via específica­ment euro­pea en el camí cap a la des­car­bo­nit­zació, Saz creu que “ara ja hi ha un plan­te­ja­ment més rea­lista i s’observa que on pot tenir presència serà en l’àmbit d’indústries de molta des­pesa energètica, que tin­guin a tocar infra­es­truc­tu­res de reno­va­bles”. Les pre­vi­si­ons de David Ortega, pro­fes­sor d’EADA, per a la indústria euro­pea del cotxe elèctric són pre­o­cu­pants: “Europa se l’està jugant. En la guerra comer­cial glo­bal, men­tre que els EUA pro­te­gei­xen l’auto­moció amb aran­zels i sub­si­dis, la UE ha patit el pro­blema que les mar­ques tenien planta a la Xina, que ara desen­vo­lupa els seus cot­xes pro­pis després d’haver-se impreg­nat del know how euro­peu.” Apren­dre per lide­rar en inno­vació tec­nològica: mar­ques xine­ses com CATL o JAC Motors ja pre­sen­ten les inno­va­do­res bate­ries de sodi que ofe­rei­xen més den­si­tat energètica. Bata­lla tec­nològica però també de preus: si a la Xina un cotxe costa 10.000 dòlars, a la UE, el doble. Com diu Ortega, “ara la Xina exporta cot­xes elèctrics d’alta gamma, però aviat vindrà amb els uti­li­ta­ris a bon preu, així que Europa només pot afron­tar el feno­men amb una aposta deci­dida per la fabri­cació de bate­ries de dar­rera gene­ració i, sobre­tot, ven­dre cot­xes a preus que siguin asse­qui­bles.”

Del més barat a la tecnologia puntera

Una història de decadències i emergències, com explica Xavier Brun, director del màster en Mercats Financers, de la UPF-BSM. Decadència, “la dels EUA, que ha hagut de recórrer al proteccionisme, per posar pals a les rodes a l’emergent, que del 2015 ençà ha canviat de model, i de produir coses barates ha grimpat fins al cim de la innovació proveint el mercat d’antenes 5G, plaques fotovoltaiques o bateries”.

Quant a la UE, “ara s’adona que actualment, el 80% de les marques de vehicle elèctric del mercat són xineses, i això fa perillar la línia de flotació dels fabricants de cotxes europeus”. És clar, al parer de Brun, que “la UE també ha caigut en el forat de la decadència, s’ha anquilosat, i avui dia, per poder competir, cal anar molt ràpid”. Els EUA, com assenyala Brun, volen que la UE també practiqui el joc defensiu de l’aranzel elevat, tot comminant la Comissió a utilitzar ASML, que gaudeix des d’Holanda del monopoli mundial de la maquinària per fabricar microxips, per sotmetre la Xina amb l’estratègia del no comerç.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.