Gran angular

Identitat biològica per al tèxtil

El sector tèxtil assaja amb nous materials per ser realment sostenible

La impressió 3D també pot ser el destí de la fibra reciclada

Els enfo­ca­ments holístics ja fa uns quant anys que van madu­rant en un sec­tor com el tèxtil, en què a banda de l’incen­tiu al reci­clatge, emer­gei­xen ini­ci­a­ti­ves de pro­ducció de nous mate­ri­als d’ori­gen biològic, amb pro­pi­e­tats bio­de­gra­da­bles que supo­sen una passa més cap a la cir­cu­la­ri­tat.

Bons exem­ples del que la tec­no­lo­gia ens pot pro­por­ci­o­nar per dei­xar enrere polièsters i poli­a­mi­des pro­ce­dents del plàstic els donen els pro­jec­tes HEREWEAR, en què es tre­ba­lla, per a fila­tura en humit i en fusió, en nous desen­vo­lu­pa­ments de cel·lulosa i polièsters de base biològica, amb l’objec­tiu de cons­truir un mer­cat de tèxtil cir­cu­lar a la UE, amb l’orga­nit­zació de xar­xes de microfàbri­ques orga­nit­za­des de forma cir­cu­lar en diver­sos ter­ri­to­ris. A més, hi ha TEXAM, en què la recerca se cen­tra en la com­bi­nació de bio­polímers i mate­ri­als pro­ce­dents de resi­dus típics de la indústria tèxtil, com pols de fusta, bambú o fibres de cotó. El cen­tre tec­nològic Eure­cat par­ti­cipa en les dues ini­ci­a­ti­ves. La seva direc­tora de la Uni­tat de Tei­xits Fun­ci­o­nals, Vir­gi­nia García, explica que l’urgència d’explo­rar noves vies res­pon “a aquest con­text en què, d’una banda hem sobre­ex­plo­tat l’ús de mate­ri­als d’ori­gen fòssil i, de l’altra, és ina­jor­na­ble tro­bar una solució a la gene­ració de resi­dus, que cau­sen un impacte enorme en el medi ambi­ent”. Així mateix, afe­geix, “ja hem vist com mate­ri­als natu­rals com el cotó no són sos­te­ni­bles pels con­di­ci­o­nants del seu con­reu, que reque­reix un excés d’aigua i ter­reny”.

Així doncs, ens endin­sem en l’era de la fibra vege­tal, de jute, pinya, taronja, fusta, cànem, lli o altres pro­duc­tes agro­fo­res­tals, que “el procés tec­nològic, tot sepa­rant la cel·lulosa, pot refi­nar-la fins a asso­lir un fil com de seda”. Es poden extreure polímers de molts mate­ri­als agra­ris, però també d’altres d’ori­gen marí, com algues o crus­ta­cis com la gamba i el cranc, que apor­ten un com­po­nent anti-al·lèrgic i anti­bac­terià. Amb tot, el procés del biotèxtil és encara car, i això explica per què la indústria con­ti­nua girant al vol­tant del cotó i els sintètics.

la norma marca.

Com remarca Vir­gi­nia García, “el canvi vindrà per la nor­ma­tiva euro­pea, que a par­tir del 2025 pena­lit­zarà amb taxes els pro­duc­tors que pro­du­ei­xin tèxtil amb polímers que gene­rin resi­dus”. Els propòsits per a un futur no gaire llunyà són depas­sar la fase del reci­clatge, per no gene­rar nou polièster, per “tei­xir amb nous mate­ri­als d’ori­gen biològic”.

Així doncs, cal posar-se al dia: Eure­cat impulsa un pro­jecte, amb el Cen­tre de Ciència i Tec­no­lo­gia Fores­tal de Cata­lu­nya (CTFC), per adop­tar una tec­no­lo­gia que s’empra en països com Finlàndia, en què es tre­ba­lla amb cel·lulosa rege­ne­rada per pro­duir fibra tèxtil. Una planta pilot expe­ri­men­tarà amb la nova tec­no­lo­gia a Canet de Mar l’any vinent.

A casa nos­tra, tenim alguns noms que estan obrint camí. Hallo­tex ha fet de la cir­cu­la­ri­tat la seva divisa, i ha esde­vin­gut proveïdor de mate­rial reci­clat perquè Indi­tex ela­bori el seu gènere de punt. Amb aquesta empresa i l’Agència de Resi­dus de Cata­lu­nya (ARC), impulsa la cre­ació d’un catàleg de pro­duc­tes tèxtils bio. Grup Giró, espe­ci­a­lit­zat en el packa­ging de la fruita, tre­ba­lla perquè aviat totes les bos­ses de fruita es facin amb cel·lulosa rege­ne­rada.

Reci­clar roba que no arriba a botiga, tot tri­tu­rant-la, és l’objec­tiu de pro­jec­tes com ara TEXAM, però, com diu Vir­gi­nia García, “no només per gene­rar nou fil que es ven a la indústria, sinó també altres mate­ri­als que, fruit de la bar­reja de bio­cel·lulo­ses en pols i gli­ce­ri­nes, poden tro­bar la seva des­ti­nació, per exem­ple, a la impressió 3D”.

Aple­gar inno­va­dors.

Rei­ma­gine Tex­tile, amb par­ti­ci­pació d’Eure­cat, Tec­no­Cam­pus i l’Ajun­ta­ment de Mataró, és un pro­grama d’inno­vació per rein­ven­tar el sec­tor en clau de sos­te­ni­bi­li­tat, que posa a dis­po­sició de les empre­ses del d’aquest àmbit el FabLab, un labo­ra­tori de fabri­cació i pro­to­ti­patge tèxtil.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.