L’IAM3DHUB, el far de la impressió 3D per a la indústria
Format per Leitat i companyies del sector, el centre d’innovació acompanya des del DFactory Barcelona del CZFB les empreses interessades en l’adopció de la manufactura additiva
L’IAM3DHUB, instal·lat al DFactory Barcelona gestionat pel Consorci de la Zona Franca de Barcelona (CZFB), és una plataforma d’innovació industrial que neix a Leitat el 2016 per impulsar l’adopció de la manufactura additiva i la impressió 3D a les empreses catalanes i europees. “La missió és facilitar a la indústria un espai d’experimentació, testatge, desenvolupament d’aplicacions, transformació digital, acompanyament, formació... des d’un nivell de maduresa zero, o si ja se’n tenen unes nocions, i aconseguir que siguin autosuficients en l’ús i la implementació d’eines de fabricació additiva en els seus processos productius”, detalla David Adrover, secretari general del hub.
La impressió 3D va entrar a la indústria ja fa uns trenta anys molt enfocada en una utilitat: fer prototips, el rapid prototyping, però en la darrera dècada, amb les noves impressores i desenvolupaments, la indústria ha anat atacant molts més estadis del cicle de vida d’una peça o del procés de fabricació d’un producte. Un exemple és la creació d’eines per a la indústria (industrial tooling). Ara bé, l’objectiu més ambiciós, el que tenen moltes organitzacions, és la industrialització, és a dir, fabricar amb impressores objectes que acabaran a les mans del consumidor final. Entre les pioneres cal citar empreses dels àmbits de la salut i de l’esport, per a les quals la personalització dels articles ha esdevingut un clar avantatge competitiu. Alineadors dentals o audiòfons ara es poden fer amb impressió 3D després d’escanejar la dentadura o l’oïda de cada pacient. També s’està aplicant en òptiques per dissenyar ulleres que s’adaptin millor a cada fesomia, o en sabatilles a mida.
No cal dir que la manufactura additiva també és un aliat per a les empreses que fa anys que es van deslocalitzar a l’Àsia per reduir costos i que ara s’estan replantejant aquest model. En aquest sentit, cal mencionar el desenvolupament de les xarxes de services bureau d’impressió 3D, que, com en el cas de les copisteries de paper, disposen de màquines d’impressió de tot tipus a disposició de tercers. De manera que una indústria pot fabricar a demanda, de forma descentralitzada molt i a prop del lloc on finalment s’usarà, un model que és part fonamental de la transformació digital, la indústria 4.0 i l’economia circular, els grans reptes que tenen plantejades les empreses.
És un salt de tal dimensió que les empreses més petites no poden abordar per si soles. “Les pimes són les que ho tenen més complicat, perquè la gestió del dia a dia és tan desbordant que no tenen temps per fer front a aquests i altres temes d’innovació”, reconeix Adrover. I les empreses que fan el pas d’informar-se es troben en el mercat amb una quantitat tan ingent de tecnologies, materials, solucions i màquines, que ràpidament se senten aclaparades i perdudes.
Però el gran fre de la impressió 3D sol ser que cal canviar la manera de dissenyar els productes: no té res a veure com és fa per a la fabricació tradicional (mecanitzats, injecció de plàstic, etc.) que la que demana la fabricació additiva. “Falta formació, i això explica que l’experiència de moltes empreses que comencen el viatge acustumi a ser dolenta”, reconeix el director general.
En aquest context, és més fàcil entendre el paper de suport de l’IAM3DHUB. Compten amb moltes de les tecnologies del mercat i les posen a disposició de la indústria perquè les provin i identifiquin les oportunitats de transformació en la manera de fabricar les peces i validar-les. El centre també s’ofereix per fer formació i per triar la tecnologia, els materials i els postprocessats més adients. “Som una finestreta única per guiar les empreses”, diu. Tot això ho fan a les instal·lacions que tenen al DFactory del CZFB. I ja han aconseguit alguns casos d’èxit que són referent per a altres empreses.
Els fabricants d’impressores, al capdavant
L’IAM3DHUB està format per les grans empreses de la impressió 3D. Leitat i la multinacional britànica Renishaw en van ser els socis fundadors, i poc després es va incorporar HP, que actualment n’és un dels membres més destacats, de manera que el vicepresident d’HP i director general del negoci de 3D de la companyia, Ramon Pastor, és a hores d’ara el president del IAM3DHUB, mentre que el vicepresident és el director general de fabricació additiva de Renishow a Europa, Víctor Escobar. Leitat, que també va estar al costat del Consorci de la Zona Franca de Barcelona a l’hora d’impulsar la incubadora 3D Incubator, és l’operador i gestor únic de l’IAM3DHUB. En aquest sentit, el centre tecnològic aporta les figures més operatives: la del director general, David Adrover, i la del director científic i tècnic, Magí Galindo.