Gran angular

L’IAM3DHUB, el far de la impressió 3D per a la indústria

Format per Leitat i companyies del sector, el centre d’innovació acompanya des del DFactory Barcelona del CZFB les empreses interessades en l’adopció de la manufactura additiva

El gran fre sol ser que cal canviar la forma de dissenyar els productes

L’IAM3D­HUB, ins­tal·lat al DFac­tory Bar­ce­lona ges­ti­o­nat pel Con­sorci de la Zona Franca de Bar­ce­lona (CZFB), és una pla­ta­forma d’inno­vació indus­trial que neix a Lei­tat el 2016 per impul­sar l’adopció de la manu­fac­tura addi­tiva i la impressió 3D a les empre­ses cata­la­nes i euro­pees. “La missió és faci­li­tar a la indústria un espai d’expe­ri­men­tació, tes­tatge, desen­vo­lu­pa­ment d’apli­ca­ci­ons, trans­for­mació digi­tal, acom­pa­nya­ment, for­mació... des d’un nivell de madu­resa zero, o si ja se’n tenen unes noci­ons, i acon­se­guir que siguin auto­su­fi­ci­ents en l’ús i la imple­men­tació d’eines de fabri­cació addi­tiva en els seus pro­ces­sos pro­duc­tius”, deta­lla David Adro­ver, secre­tari gene­ral del hub.

La impressió 3D va entrar a la indústria ja fa uns trenta anys molt enfo­cada en una uti­li­tat: fer pro­to­tips, el rapid pro­toty­ping, però en la dar­rera dècada, amb les noves impres­so­res i desen­vo­lu­pa­ments, la indústria ha anat ata­cant molts més esta­dis del cicle de vida d’una peça o del procés de fabri­cació d’un pro­ducte. Un exem­ple és la cre­ació d’eines per a la indústria (indus­trial too­ling). Ara bé, l’objec­tiu més ambiciós, el que tenen mol­tes orga­nit­za­ci­ons, és la indus­tri­a­lit­zació, és a dir, fabri­car amb impres­so­res objec­tes que aca­ba­ran a les mans del con­su­mi­dor final. Entre les pio­ne­res cal citar empre­ses dels àmbits de la salut i de l’esport, per a les quals la per­so­na­lit­zació dels arti­cles ha esde­vin­gut un clar avan­tatge com­pe­ti­tiu. Ali­ne­a­dors den­tals o audiòfons ara es poden fer amb impressió 3D després d’esca­ne­jar la den­ta­dura o l’oïda de cada paci­ent. També s’està apli­cant en òpti­ques per dis­se­nyar ulle­res que s’adap­tin millor a cada feso­mia, o en saba­ti­lles a mida.

No cal dir que la manu­fac­tura addi­tiva també és un aliat per a les empre­ses que fa anys que es van des­lo­ca­lit­zar a l’Àsia per reduir cos­tos i que ara s’estan replan­te­jant aquest model. En aquest sen­tit, cal men­ci­o­nar el desen­vo­lu­pa­ment de les xar­xes de ser­vi­ces bureau d’impressió 3D, que, com en el cas de les copis­te­ries de paper, dis­po­sen de màqui­nes d’impressió de tot tipus a dis­po­sició de ter­cers. De manera que una indústria pot fabri­car a demanda, de forma des­cen­tra­lit­zada molt i a prop del lloc on final­ment s’usarà, un model que és part fona­men­tal de la trans­for­mació digi­tal, la indústria 4.0 i l’eco­no­mia cir­cu­lar, els grans rep­tes que tenen plan­te­ja­des les empre­ses.

És un salt de tal dimensió que les empre­ses més peti­tes no poden abor­dar per si soles. “Les pimes són les que ho tenen més com­pli­cat, perquè la gestió del dia a dia és tan des­bor­dant que no tenen temps per fer front a aquests i altres temes d’inno­vació”, reco­neix Adro­ver. I les empre­ses que fan el pas d’infor­mar-se es tro­ben en el mer­cat amb una quan­ti­tat tan ingent de tec­no­lo­gies, mate­ri­als, solu­ci­ons i màqui­nes, que ràpida­ment se sen­ten acla­pa­ra­des i per­du­des.

Però el gran fre de la impressió 3D sol ser que cal can­viar la manera de dis­se­nyar els pro­duc­tes: no té res a veure com és fa per a la fabri­cació tra­di­ci­o­nal (meca­nit­zats, injecció de plàstic, etc.) que la que demana la fabri­cació addi­tiva. “Falta for­mació, i això explica que l’experiència de mol­tes empre­ses que comen­cen el viatge acus­tumi a ser dolenta”, reco­neix el direc­tor gene­ral.

En aquest con­text, és més fàcil enten­dre el paper de suport de l’IAM3D­HUB. Comp­ten amb mol­tes de les tec­no­lo­gies del mer­cat i les posen a dis­po­sició de la indústria perquè les pro­vin i iden­ti­fi­quin les opor­tu­ni­tats de trans­for­mació en la manera de fabri­car les peces i vali­dar-les. El cen­tre també s’ofe­reix per fer for­mació i per triar la tec­no­lo­gia, els mate­ri­als i els post­pro­ces­sats més adi­ents. “Som una fines­treta única per guiar les empre­ses”, diu. Tot això ho fan a les ins­tal·laci­ons que tenen al DFac­tory del CZFB. I ja han acon­se­guit alguns casos d’èxit que són refe­rent per a altres empre­ses.

Els fabricants d’impressores, al capdavant

L’IAM3DHUB està format per les grans empreses de la impressió 3D. Leitat i la multinacional britànica Renishaw en van ser els socis fundadors, i poc després es va incorporar HP, que actualment n’és un dels membres més destacats, de manera que el vicepresident d’HP i director general del negoci de 3D de la companyia, Ramon Pastor, és a hores d’ara el president del IAM3DHUB, mentre que el vicepresident és el director general de fabricació additiva de Renishow a Europa, Víctor Escobar. Leitat, que també va estar al costat del Consorci de la Zona Franca de Barcelona a l’hora d’impulsar la incubadora 3D Incubator, és l’operador i gestor únic de l’IAM3DHUB. En aquest sentit, el centre tecnològic aporta les figures més operatives: la del director general, David Adrover, i la del director científic i tècnic, Magí Galindo.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.