Política

MARIO AMORÓS

HISTORIADOR, EXPERT EN LA HISTÒRIA DE XILE

“S’ha recuperat el discurs que legitima el cop de Pinochet”

“El govern d’Allende era una experiència molt perillosa per als EUA perquè trencava un dogma important de la Guerra Freda: els comunistes, els marxistes, no arribaven al poder per la via democràtica, sinó per la via revolucionària armada”

“El president xilè estava disposat a sacrificar el seu projecte polític per evitar un bany de sang”

CAPTIVAT PER XILE
Mario Amorós (Alacant, 1973) és doctor en història per la Universitat de Barcelona (UB) i llicenciat en periodisme per la Universitat Complutense de Madrid. És especialista en la història de Xile, país que ha cobert com a periodista i sobre el qual ha escrit nombrosos llibres de caire històric. Amb Salvador Allende. Biografía política, semblanza humana (Capitán Swing) mira de mostrar totes les arestes de l’expresident xilè més enllà del mite que n’ha quedat pel setge al palau de La Moneda de l’11 de setembre del 1973 i el seu cèlebre discurs que va inspirar milers de persones.
En només un any, Allende va aconseguir nacionalitzar les mines de coure

Mario Amorós acaba de publi­car Sal­va­dor Allende. Bio­grafía política, sem­blanza humana (Capitán Swing), una bio­gra­fia de l’expre­si­dent xilè, mort fa 50 anys.

Per què ha escrit una bio­gra­fia d’un home tan cone­gut com Allende de qui se suposa que ja sabem mol­tes coses?
La gent quan pensa en Allende pensa en el palau de La Moneda i l’11 de setem­bre del 1973, però, evi­dent­ment, la seva figura va més enllà del seu govern i de l’11 de setem­bre. És un polític que té una tra­jectòria política sin­gu­lar en la història del segle XX.
En el poc temps que va estar al govern va ser pio­ner en mol­tes mesu­res, oi?
Sí. En només un any va acon­se­guir naci­o­na­lit­zar les grans mines de coure que esta­ven en poder d’empre­ses nord-ame­ri­ca­nes, acce­le­rar la reforma agrària fins a eli­mi­nar el lati­fundi a Xile, naci­o­na­lit­zar una part impor­tant dels mono­po­lis indus­tri­als, la banca, i, a més, que els tre­ba­lla­dors hi par­ti­ci­pes­sin.
Quan es van començar a torçar les coses?
Després d’un pri­mer any més o menys ama­ble, a par­tir de l’any 1971 l’esce­nari va can­vi­ant. La dreta i la democràcia cris­ti­ana s’alien, la posició nord-ame­ri­cana s’endu­reix, l’opo­sició dels sec­tors més durs de la dreta acon­se­gueix mobi­lit­zar sec­tors de les clas­ses mit­ja­nes i de la classe alta molt anti­co­mu­nis­tes. La des­ti­tució del minis­tre de l’Inte­rior, José Tohá, el gener de l’any 1972, marca un punt d’inflexió perquè, a par­tir d’aquí, la democràcia cris­ti­ana dei­xarà de ser una opo­sició democràtica i anirà pro­gres­si­va­ment sumant-se a l’estratègia d’una dreta que és col­pista des del pri­mer dia.
Quina amenaça supo­sava per als Estats Units?
Per als Estats Units era una experiència molt peri­llosa perquè tren­cava un dogma impor­tant de la Guerra Freda: els comu­nis­tes, els mar­xis­tes, no arri­ba­ven al poder per la via democràtica, sinó per la via revo­lu­cionària armada. Que Allende pogués gover­nar amb una certa tran­quil·litat era un exem­ple molt perillós per a països com França i Itàlia, on soci­a­lis­tes i comu­nis­tes plan­te­ja­ven un camí simi­lar al xilè.
Allende s’ima­gi­nava que podria haver-hi un cop d’estat?
Pen­sava que el perill era una guerra civil. Creia que la situ­ació econòmica, social, política de Xile era molt difícil l’any 1973 perquè hi havia una gran tensió i pola­rit­zació al país, i estava dis­po­sat a sacri­fi­car el seu pro­jecte polític per evi­tar un bany de sang. Per això va voler sot­me­tre a votació del país un ple­bis­cit que marqués el rumb, que, per les cir­cumstàncies del país, era molt pro­ba­ble que hagués per­dut.
Cin­quanta anys després encara no s’ha abo­lit la Cons­ti­tució de Pinoc­het.
La Cons­ti­tució ela­bo­rada l’any pas­sat era molt avançada, però el govern va per­dre el ple­bis­cit i es va obrir pas a un nou procés cons­ti­tu­ent en què l’hege­mo­nia cor­res­pon a la ultra­dreta i a la dreta xilena. És part d’aquesta onada mun­dial que recorre els cinc con­ti­nents i que explica que a Xile s’hagi recu­pe­rat una part del dis­curs de la dic­ta­dura per legi­ti­mar el cop d’estat, ara que en fa cin­quanta anys.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.