Política

Regne Unit

Un tribunal britànic rebutja que l’Estat espanyol pugui reclamar a l’asseguradora del ‘Prestige’

Un tribunal gallec havia sentenciat que London P&I Club havia de pagar 855 milions d’euros per la catàstrofe ambiental

El jutge anglès considera que les resolucions espanyoles són “incompatibles” amb l’arbitratge britànic, al qual s’aferra la companyia

El Tribunal Superior del Regne Unit i Gal·les ha resolt aquest divendres que l’Estat espanyol no pot executar la sentència que obliga l’asseguradora del petrolier Prestige a pagar 855 milions d’euros d’indemnització pel vessament de cru a les costes galleges el 2002.

El jutge Christopher Butcher, de la cort comercial del tribunal britànic, ha conclòs que la sentència del tribunal provincial d’A Coruña que va dictaminar que l’asseguradora era responsable de la indemnització per la catàstrofe ambiental és “incompatible” amb el laude d’un arbitratge al Regne Unit que eximeix la companyia de pagar a l’Estat, informa l’agència Efe.

El magistrat considera que reconèixer la decisió del tribunal gallec “seria contrari” al principi de “res judicata” (cosa jutjada) que regeix a Anglaterra. La sentència d’avui pot ser recorreguda.

Tant l’Estat espanyol com el francès van demandar London P&I Club segons l’article 117 del Codi Penal –que estableix la responsabilitat civil dels asseguradors– però la companyia es va aferrar a què el contracte amb els propietaris del vaixell naufragat determinava que qualsevol litigi seria dirimit a través d’un arbitratge al Regne Unit.

El 2013 un laude d’arbitratge britànic ja va exonerar la firma britànica del pagament de la indemnització en fer valer una clàusula que eximia l’asseguradora del pagament si abans els armadors no li havien pagat. Aquest arbitratge va obrir un procés que va arribar al Tribunal de Justícia de la Unió Europea, que el 2022 va donar la raó a la part espanyola.

Però el passat març, un nou laude al Regne Unit va establir que la disputa s’havia de regir segons la llei anglesa i va acusar Espanya de “violar les seves obligacions” en buscar justícia en altres instàncies.

ElPrestige, un petrolier amb bandera de les Bahames, es va trencar en dos davant la costa gallega amb 70.000 tones de fueloil pesat a bord, que van provocar un vessament tòxic massiu al litoral nord de la península ibèrica i a l’oest de França.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.