Política

Comín veu de bon ull la proposta de Sumar

El negociador de Junts la veu “plena d’elements útils”

Considera que l’amnistia és “una gran victòria”, però insuficient per facilitar la investidura de Sánchez

Toni Comín, el negociador designat per Junts per mantenir les converses amb Sumar de cara a la investidura de Pedro Sánchez, ha qualificat de “bona” la proposta del partit de Yolanda Díaz sobre la llei d’amnistia, que aquest dimarts es presenta formalment en un acte a Barcelona.

En una entrevista a Catalunya Ràdio, Comín ha considerat que el plantejament de Sumar és “ple d’elements útils”. Segons informa l’ACN, l’eurodiputat també ha celebrat que Sumar “obri un camí” que el PSOE “tard o d’hora” acabarà transitant i ha qualificat l’amnistia de “gran victòria política” de l’independentisme tot i que no suficient per a la investidura de Pedro Sánchez. D’aquesta manera, Comín nega que sigui un “gol en pròpia porta” com creu part de l’independentisme.

Comín ha agraït a Sumar el “gest de confiança” per haver compartit amb Junts la seva proposta d’amnistia abans de presentar-la avui a l’Ateneu Barcelonès. I també valora positivament que el partit de Yolanda Díaz s’hagi sumat a les converses perquè això, segons ha dit, “és una ajuda més que una complicació”.

Sobre si l’amnistia ha d’incloure els policies que van intentar impedir l’1-O, Comín ha volgut recordar que el negociador de Sumar, Jaume Asens, ha dit públicament que se n’han d’excloure els casos “que han traspassat una línia vermella”.

Preguntat per si creu que seria oportú que el PSOE es desplacés fins a Brussel·les per fer-se una fotografia amb Carles Puigdemont, Comín ha respost que els socialistes s’equivocaran molt si en les formes donen un caràcter diferent a Junts respecte a les altres formacions. De tota manera, ha afegit que creu que es cuidaran de ser “curosos”.

Comín s’ha emparat en el “vot de silenci” de l’equip negociador de Junts i ha defensat que “l’hermetisme és molt necessari”. Sense entrar en detalls sobre quina és la proposta del seu partit, ha dit que s’ha de garantir que l’amnistia “passi el filtre” del Tribunal Constitucional i, per tant, que s’ha de treballar “amb rigor”.

“Quan l’Espanya neofranquista embogeix amb l’amnistia això és incompatible amb considerar que és una rendició o un autogol en pròpia porteria. És una victòria en ella mateixa, però això no vol dir que sigui suficient per a la investidura. L’amnistia i prou no és una condició suficient”, ha resumit.

Consulta interna

Comín ha avisat que la consulta interna a les bases del Consell de la República sobre el bloqueig de la investidura de Sánchez “no vincula els negociadors”, encara que Carles Puigdemont sigui el president del Consell. “Qui negocia no és el Consell, són els partits polítics”, ha argumentat. L’eurodiputat ha explicat que faran la “pedagogia necessària” perquè “seria millor” que, en la consulta interna, guanyes l’opció de seguir negociant. L’enquesta es farà entre el 17 i el 23 d’octubre.

Prèviament, demà, 11 d’octubre, comença una altra consulta a les bases, aquesta sobre la reestructuració del Consell de la República. La proposta és eliminar l’Assemblea de Representants, l’únic òrgan d’elecció directa, i crear dues cambres: una de representació dels consells locals, amb l’objectiu de deliberar i prendre decisions sobre les accions a fer; i una segona cambra, amb l’objectiu d’elaborar la legislació republicana, amb la participació d’experts i professionals.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.