Política

El TC avala l’impost a les grans fortunes i rebat a Ayuso

El tribunal argumenta que el recurs ve perquè Madrid “perd el seu atractiu fiscal” amb la mesura

Només quatre magistrats consideraven que el recurs s’havia d’admetre

El Tribunal Constitucional (TC) ha rebutjat aquest dimarts el recurs de la Comunitat de Madrid contra l’impost temporal a les grans fortunes després de descartar que sigui confiscatori i desproporcionat o que vulneri la seguretat jurídica.

En una nota, el tribunal explica que la votació sobre el recurs s’ha saldat amb una majoria de set enfront de quatre magistrats que han emès un vot particular, ja que consideraven que el recurs havia d’admetre’s: Ricardo Enríquez, César Tolosa, Enrique Arnaldo, i Concepción Espejel.

L’impost temporal de solidaritat de les grans fortunes, aprovat per als anys 2023 i 2024, afecta als patrimonis nets superiors a 3 milions d’euros, s’esdevingui el 31 de desembre de cada any i la presentació de la declaració es produeix entre l’1 i el 31 de juliol.

Poc després de conèixer la decisió del Tribunal, la presidenta madrilenya, Isabel Díaz Ayuso, ha dit que el seu Govern “no es quedarà quiet” i ha anunciat la tramitació urgent d’una nova llei perquè sigui la Comunitat de Madrid la que recapti aquesta taxa i poder retornar-la d’aquesta forma al contribuent madrileny.

També s’ha mostrat sorpresa que “a algunes comunitats autònomes” se’ls doni tanta independència “per a fer el que els doni la gana” i que Madrid “no pugui fer el seu amb la seva pròpia fiscalitat”.

El Govern d’Ayuso va recórrer l’impost per considerar que provocarà unes pèrdues a les arques públiques madrilenyes d’entre 1.200 i 1.600 milions a l’any, ja que frenarà les inversions estrangeres a la regió.

Així mateix, destacava “la inseguretat jurídica” del nou impost, pels seus efectes retroactius per a tot 2022, malgrat la seva entrada en vigor a la fi de desembre, la qual cosa comporta “una càrrega fiscal” per als contribuents que no comptaven amb això.

La resolució del TC descarta que s’hagi vulnerat l’autonomia financera, ja que l’impost sobre grans fortunes “és complementari” al de patrimoni (IP), tribut estatal cedit a les comunitats autònomes, de manera que el satisfet per aquest es descompta per a determinar la quota del nou impost.

“El mínim exempt, la tarifa, les deduccions i les bonificacions de l’IP aplicables en la Comunitat de Madrid continuaran sent, exclusivament, els que aquesta decideixi, sense que l’impost sobre grans fortunes suposi cap canvi”, afegeix la nota.

La sentència subratlla per tant que cap competència autonòmica s’ha vist afectada per l’impost impugnat.

Pel TC, la “queixa real” de la Comunitat de Madrid és que aquells dels seus residents amb un patrimoni superior a 3 milions d’euros -únics que estan subjectes a l’impost sobre grans fortunes- hauran de pagar el nou impost estatal, amb el que Madrid “perd el seu atractiu fiscal per a atreure aquesta riquesa al seu territori”.

Aquest objectiu, prossegueix la nota, no pot impedir a l’Estat exercir la seva competència per a establir nous tributs.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.