Política

unió europea

Bèlgica insta la UE a preparar-se per si torna la política “els EUA primer”

El primer ministre belga diu en el Parlament Europeu que les democràcies seran “posades a prova” aquest 2024

El primer ministre belga, Alexander De Croo, ha fet una crida aquest dimarts a la Unió Europea (UE) a “no tenir por” a quedar-se sola i a preparar-se davant la possibilitat que aquest any torni l’America First (“els Estats Units primer”), en referència a Donald Trump. El primer ministre belga, el país del qual ostenta la presidència de torn del Consell dels Vint-i-set, ha declarat en un discurs al Parlament Europeu que el 2024 serà un “any clau, en el qual les nostres democràcies i les nostres llibertats seran posades a prova”. No només, ha assenyalat, “pels comicis al Parlament Europeu, sinó també per les eleccions al Congrés dels Estats Units i la presidència nord-americana”.

“Si els 2024 ens torna a dur ‘Els Estats Units primer’, serà més que mai ‘Europa sola’. Com europeus, no hauríem de tenir por a aquesta perspectiva: l’hauríem d’abraçar”, ha proclamat el primer ministre belga. “Hauríem d’acceptar-ho posant Europa sobre una base més sòlida, més forta, més sobirana i més autosuficient”, ha reblat.

En la seva intervenció davant els parlamentaris europeus, De Croo ha dit que Europa ha de protegir els seus ciutadans, reforçar la seva economia i “preparar el futur comú europeu” i ha assegurat que la presidència belga “vol contribuir a aquest esforç”. Les paraules del primer ministre belga sobre un hipotètic retorn de Trump han coincidit amb la victòria de l’expresident nord-americà a les primàries d’Iowa, celebrades aquest dilluns, i que el reforcen com el candidat favorit dels republicans per enfrontar-se al demòcrata Joe Biden en la lluita per la Casa Blanca en les eleccions del pròxim 5 de novembre.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.