Política

estat espanyol

El TS confirma que l’expulsió de menors al Marroc el 2021 va ser il·legal

L’alt tribunal confirma la condemna al govern espanyol

El Tribunal Suprem (TS) espanyol ha confirmat aquest dilluns que la devolució de menors no acompanyats de Ceuta al Marroc l’agost de 2021 duta a terme per la Delegació del govern espanyol a la ciutat autònoma va ser il·legal i es van vulnerar els drets a la integritat física i moral dels joves retornats.

Els magistrats, segons recull l’agència Efe, han conclòs que el retorn dels menors es va fer per les autoritats espanyoles amb “absoluta inobservança” de les prescripcions que fixa la llei d’estrangeria que exigeixen un procés administratiu individual, informació sobre la situació de cada afectat, audiència del mateix si té maduresa i intervenció del fiscal, la qual cosa no va passar en l’expulsió de vuit menors marroquís l’agost de 2021.

Els magistrats afegeixen que aquestes devolucions han d’ajustar-se a la legislació espanyola i les seves garanties i no poden basar-se només en l’acord hispanomarroquí de tornada concertada de menors, com defensava l’Advocacia de l’Estat en representació de la Delegació del govern espanyol a Ceuta, i el govern de la ciutat autònoma.

D’aquesta manera, afegeix Efe, el Suprem desestima els recursos presentats per la Delegació del govern espanyol a Ceuta i del govern de la ciutat autònoma, que van al·legar en una vista la setmana passada que els retorns van tenir lloc en el marc d’una “autèntica invasió” i que l’actuació de l’Estat espanyol es va emparar en l’acord firmat amb Rabat el 2007, per la qual cosa defensava que no s’havien vulnerat els drets dels menors.

En la sentència, els magistrats de la sala del contenciós administratiu de l’alt tribunal espanyol rebutgen aquests arguments i coincideixen amb la fiscalia en considerar que sí que es van vulnerar els drets d’integritat física i moral dels menors retornats.

Així les coses, el Suprem ha avalat la decisió del Tribunal Superior de Justícia d’Andalusia de confirmar la sentència del jutjat de Ceuta que va estimar els motius de la Coordinadora de Barris pel Seguiment de Joves i menors –que va actuar en el seu nom i en el de vuit menors marroquins–.

La sentència de la justícia de ceutina va establir que l’Estat espanyol havia incorregut en una via de fet perquè no va seguir els procediments establerts en la llei d’estrangeria pel que fa al retorn de menors, i per això es va condemnar a la Delegació del govern espanyol a Ceuta a “adoptar les mesures necessàries” per aconseguir “el retorn dels menors no acompanyats que van ser repatriats l’agost del 2021.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.