Gran angular

Contra xifrada

Anna Pinter Pla

S(PIB) que vull

Hi ha una cor­re­lació, tot i que no és cau­sal, que els països amb PIB per càpita més ele­vat són els que tenen uns índex de casa­ments civils més alts que els reli­gi­o­sos. Així ho explica Edgar Sánchez, pro­fes­sor col·labo­ra­dor de l’escola de nego­cis TBS Edu­ca­tion-Bar­ce­lona i expert en el com­por­ta­ment del con­su­mi­dor i neu­romàrque­ting, qui ha inves­ti­gat si el tipus de casa­ment té a veure amb el PIB per càpita.

“En un 47% dels dife­rents ter­ri­to­ris de l’Estat, la cor­re­lació és alta. Això sig­ni­fica que “apa­rent­ment, si les per­so­nes tenen més ingres­sos, es casen més pel ritu civil, encara que hem de pren­dre aquesta con­clusió amb mati­sos, ja que el PIB no és un indi­ca­dor genuí dels ingres­sos, sinó més enfo­cat a la pro­ducció”, indica el pro­fes­sor, que hi afe­geix que no pot afir­mar que hi hagi una cau­sa­li­tat que a major PIB, més matri­mo­nis civils, però sí que en els 10 anys estu­di­ats les dues tendències (evo­lució posi­tiva del PIB i incre­ment dels casa­ments civils) són cor­re­la­ti­ves.

Sánchez ho vin­cula igual­ment a un ante­rior estudi en què mos­trava que a mesura que el nivell adqui­si­tiu de les per­so­nes aug­menta, la seva reli­gi­o­si­tat dis­mi­nu­eix. Tot i que no és motiu del dar­rer estudi, l’autor explica que hi ha d’altres ele­ments a banda del PIB com que Cata­lu­nya és junt amb el País Basc el ter­ri­tori menys tra­di­ci­o­nal.

El cas és a que a l’hora de “pas­sar per l’altar”, els cata­lans són des de l’any 2013 els qui més pre­di­lecció tenen pels matri­mo­nis civils. Segons les dades de Matri­mo­nios a España, rea­lit­zat per l’escola de nego­cis TBS Edu­ca­tion-Bar­ce­lona, i lide­rat per Sánchez, fa una dècada que Cata­lu­nya manté la diferència per­cen­tual més accen­tu­ada de tot l’Estat entre els matri­mo­nis civils i els reli­gi­o­sos.

El 2013 els casa­ments reli­gi­o­sos repre­sen­ta­ven un 17% del total i els civils, un 83%, i les últi­mes dades, del 2022, mos­tren que a Cata­lu­nya les noces civils han aug­men­tat fins a un 90% i les reli­gi­o­ses han des­cen­dit fins a un 10%, o el que és el mateix, només 1 de cada 10 noces són reli­gi­o­ses a Cata­lu­nya. Si mirem a un dels ter­ri­to­ris amb el PIB per càpita més baixa com Extre­ma­dura, la diferència entre aquests dos tipus de matri­moni és sola­ment de dos punts per­cen­tu­als, amb un 49% de noces reli­gi­o­ses i un 51% de noces civils.

Sánchez con­si­dera que l’acce­le­ració de la digi­ta­lit­zació en els tràmits del ritu civil que va com­por­tar la pandèmia ha aca­bat de posar la cire­reta a la pre­di­lecció dels cata­lans pel ritu civil.

Segons l’estudi esmen­tat, a casa nos­tra tenim una de les ràtios de casa­ments més bai­xes de tota la Unió Euro­pea: a tot l’Estat hi ha hagut una mit­jana de 3,3 casa­ments per cada mil habi­tants, men­tre que la UE la xifra s’ha situat en 4,1.

90%
Catalunya és el territori que té major percentatge de matrimonis civils, una opció que s’atribueix a països amb PIB per càpita més elevat


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.