Política

Josep Valls Grau

Escriptor

“La sensació d’impunitat no ha desaparegut a Ruanda”

“Vallmajó es va quedar al país tot i les amenaces. Deia que s’havia casat amb els ruandesos i que no els podia deixar”

“França, d’una banda, enviava els Metges sense Fronteres al país i, d’una altra banda, venia armes tant als tutsis com als hutus”

El judici per genocidi no va servir de forma efectiva. Les brases del conflicte encara estan enceses

Joa­quim Vall­majó i Sala (Navata, 1941 – Ruanda, 1994) va estu­diar filo­so­fia i teo­lo­gia al semi­nari de Girona i d’allà se’n va anar amb els pares blancs en una missió a Ruanda. Vall­majó es va abo­car amb entu­si­asme a la tasca evan­ge­lit­za­dora que tenia enco­ma­nada, però, sobre­tot, a aju­dar la gent del país, atra­pada enmig d’una guerra fra­tri­cida que es va con­ver­tir en un geno­cidi. El mis­si­o­ner empor­danès va denun­ciar les atro­ci­tats que es van come­tre en aquell país i, com a con­seqüència d’això, va ser assas­si­nat l’any 1994 per l’orga­nit­zació guer­ri­llera Front Patriòtic Ruandès (FPR) sense que s’hagin escla­rit mai les cir­cumstàncies exac­tes del crim ni se sàpiga on és el seu cos. Josep Valls Grau va expli­car la seva vida en el lli­bre Àfrica al cor. Joa­quim Vall­majó: casat amb un poble de pobres.

Què va dur Joa­quim Vall­majó a Ruanda?
Doncs una vocació. El que en deien abans vocació de mis­si­o­ner.
Quina tasca feia Vall­majó a Ruanda?
Feia de mis­si­o­ner. Des de pre­di­car l’evan­geli fins a fer ports, bar­ra­ques, cases per als pobres. Al lli­bre que vàrem fer, el lema prin­ci­pal, el leit­mo­tiv, era: casat amb un poble de pobres. A Ruanda tot era misèria, hi havia hagut cops d’estat i molt males­tar i ell estava amb els més pobres.
Més enllà de la tasca social que feia, ell també denun­ci­ava els enfron­ta­ments que hi havia lla­vors.
Sí. Per això el van pelar. Ell deia que s’enfron­tava amb el govern com qui res. En les seves car­tes es veu.
Ell deia que en el con­flicte hi havia raons que ana­ven més enllà de l’odi entre els hutus i els tut­sis. Qui­nes eren aques­tes raons?
La misèria que hi havia, que es morien de gana i no tenien res. No tenien ni mede­ci­nes, ni ali­ments, ni casa, ni res. Vivien en bar­ra­ques i el govern estava per ven­dre el col­tan als països rics i per explo­tar les mines que hi havia a Ruanda. Vall­majó es car­rega l’ONU, es car­rega, fins i tot, els Met­ges sense Fron­te­res, de qui diu que no conei­xen la gent, que no la trac­ten, només es dedi­quen a curar i prou, sense el tracte humà en què ell creia tant.
Per què se’l volia treure de sobre el Front Patriòtic Ruandès?
Perquè par­lava mala­ment d’ells, de tot el que feien. Roba­ven, mata­ven, feien incur­si­ons a Kigali, a la capi­tal, on estava ell. Feien incur­si­ons, roba­ven a la nit i mar­xa­ven, des­a­pa­rei­xien i al cap de tres dies hi tor­na­ven. Ell va par­lar amb el govern, va par­lar amb ambai­xa­dors de països d’Occi­dent i ningú va solu­ci­o­nar res, tot allò con­ti­nu­ava.
Havia rebut ame­na­ces en diver­ses oca­si­ons, oi?
Sí i hi va haver gent que va mar­xar. Mis­si­o­ners com ell i mon­ges que tre­ba­lla­ven allà amb els pobres als pobles aquells aban­do­nats. Però ell va dir que es que­dava. “M’he casat amb ells i no els deixo”, va dir. La seva mare, que era una santa, quan va saber que l’havien matat, en lloc de plo­rar pel fill, que també va plo­rar, natu­ral­ment, va dir: “Pobra gent, tant que els esti­mava, qui els cui­darà ara?”
Vall­majó va denun­ciar la situ­ació de Ruanda molts cops i davant molts orga­nis­mes.
Ho va denun­ciar per tot arreu, però no en va treure mai res. Fins i tot va par­lar amb el pre­si­dent del govern pro­vi­si­o­nal de lla­vors, Paul Kagame, que havia estat semi­na­rista, per cert. Li va dir que sí a tot, però no va fer abso­lu­ta­ment res. Hi havia la influència de les naci­ons estran­ge­res, que eren les que feien entrar els calés al país. Ana­ven allà a explo­tar la gent, a les mines, i se’ls empor­ta­ven cap a l’Índic en vai­xell.
De fet, fa uns anys es va fer un informe que reco­nei­xia la res­pon­sa­bi­li­tat de França en tot aquell geno­cidi.
I tant. França, d’una banda, els envi­ava els Met­ges sense Fron­te­res i, d’una altra banda, venia armes tant als tut­sis com als hutus.
És prou reco­ne­guda la figura de Vall­majó?
A Figue­res, sí. Cada any es fan actes en la seva memòria i aquest any, més, perquè fa 30 anys de la seva mort. El Grup d’Empor­da­ne­sos i Empor­da­ne­ses per la Soli­da­ri­tat el té molt pre­sent.
Hem après alguna cosa del geno­cidi de Ruanda?
Jo diria que no. Ruanda és un país molt petit, més que Cata­lu­nya, però hi viuen15 mili­ons de per­so­nes. Hi ha molts con­flic­tes interètnics i als països del cos­tat ja els convé per poder-hi entrar i reme­nar les rique­ses del país i la gent. La comu­ni­tat inter­na­ci­o­nal s’hi ha esforçat molt, en l’àmbit polític i jurídic, però no ha des­a­pa­re­gut encara aquesta sen­sació d’impu­ni­tat en relació amb els crims inter­na­ci­o­nals que es van fer con­tra per­so­nes, comu­ni­tats o ètnies. La sen­sació d’impu­ni­tat no ha des­a­pa­re­gut. El dret inter­na­ci­o­nal huma­ni­tari té plena vigència com més gran sigui la inten­si­tat del con­flicte, però la seva apli­cació està expres­sa­ment exclosa en situ­a­ci­ons de ten­si­ons inter­nes o dis­tur­bis inte­ri­ors.
Com a mínim a Ruanda hi va haver un exem­ple de judici per geno­cidi inèdit a escala mun­dial. Va tenir el seu punt posi­tiu aquell procés?
Sí. Es va acu­sar Paul Kagame i va mar­xar molta gent de Ruanda cap als països d’Europa i Amèrica. N’hi va haver que es van impli­car en el con­flicte de l’Iraq i de la República Democràtica del Congo. El judici va tenir una sentència i, després, passi-ho bé.
No ha ser­vit de gaire res després.
No, de forma efec­tiva, no. Encara hi ha un mar de fons allà, les bra­ses encara estan ence­ses.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.