Focus

Les empreses canvien les prioritats: menys MBA i més geopolítica

Per a les organitzacions ha passat a ser estratègic anticipar els riscos d’un entorn internacional desafiador

Grans corporacions i pimes cerquen informació de qualitat i elaboren mapes amb les amenaces

El ‘Brexit’ i Trump inauguren una època d’interès cada cop més gran per la geopolítica
El ‘horizon scanning’, un mètode de prospectiva per a la detecció precoç de possibles amenaces
Els recursos sobre estratègica política a disposició de les empreses no han parat d’augmentar
Els experts fan una crida a introduir la diversitat internacional en els consells d’administració
Les petites i mitjanes empreses són les principals damnificades per una mala gestió en cas de desastre

En un món en tran­sició i ple d’incer­te­ses, és moda fer enques­tes sobre les ame­na­ces glo­bals que sot­gen les empre­ses, amb les quals es fan rànquings de qui­nes són les prin­ci­pals pors dels líders econòmics. Entre els temors que han esca­lat més amunt dar­re­ra­ment, hi ha els rela­ci­o­nats amb la geo­política: alar­mes deri­va­des de l’enfron­ta­ment entre potències pel lide­ratge mun­dial, la feblesa d’Europa, l’auge dels governs de tall popu­lista, la pujada de la ultra­dreta, el ter­ro­risme, els con­flic­tes bèl·lics i la cursa mili­ta­rista.

Així, per exem­ple, The glo­bal risks report 2024 del Fòrum Econòmic Mun­dial, ela­bo­rat a par­tir d’un son­deig a exe­cu­tius de tot el món, con­si­dera la pola­rit­zació social i política el ter­cer risc en importància a curt ter­mini, men­tre que en el cinquè lloc apa­rei­xen els con­flic­tes armats: “Els can­vis a llarg ter­mini en el poder geo­polític, la fra­gi­li­tat econòmica i els límits a l’eficàcia i la capa­ci­tat dels meca­nis­mes de segu­re­tat inter­na­ci­o­nal. Tots aquests fac­tors han con­tribuït a aquest aug­ment de la per­cepció del món com un lloc menys pacífic”, asse­nyala l’informe. El pri­mer lloc de la clas­si­fi­cació l’ocupa la infor­mació falsa o la desin­for­mació.

Una altra enquesta molt refe­ren­ci­ada és The risk in focus 2024 d’Inter­nal Audit Foun­da­tion, una asso­ci­ació pro­fes­si­o­nal d’audi­tors de tot el món amb seu als Estats Units. Aquest any, la incer­tesa geo­política apa­reix com un dels cinc ris­cos més des­ta­cats a Europa; en aquest cas, el pri­mer és la ciber­se­gu­re­tat.

Adap­tació amb urgència

Una ter­cera enquesta, i més pro­pera, és la ter­cera edició de l’Obser­va­tori de Ris­cos per a les Empre­ses a Espa­nya, de l’Ins­ti­tut Cerdà, pre­sen­tat el 23 de gener pas­sat a Bar­ce­lona. Les con­clu­si­ons també es pre­sen­ten en forma de rànquing i també s’ela­bora a par­tir de l’opinió d’un grup d’experts que tenen en compte tres cri­te­ris per pun­tuar els ris­cos: la sin­gu­la­ri­tat del risc, la neces­si­tat d’adap­tació amb urgència i l’acce­le­ració del pos­si­ble impacte. Els quinze ris­cos selec­ci­o­nats estan encapçalats per la ines­ta­bi­li­tat geo­política, i en ter­cer lloc hi ha la pola­rit­zació social i política. El direc­tor gene­ral de l’Ins­ti­tut Cerdà, Car­los Cabrera, con­si­dera els ris­cos geo­polítics els que tenen una pro­ba­bi­li­tat més ele­vada d’impac­tar en les empre­ses: “És abso­lu­ta­ment crític”, va afir­mar.

Cer­ta­ment, la vari­a­ble geo­política és cada dia més impor­tant per a les empre­ses a l’hora d’ela­bo­rar les seves pros­pec­ti­ves i els seus mapes de ris­cos. Ho és per a totes en gene­ral, però les més inter­pel·lades són les més grans, les més inter­na­ci­o­na­lit­za­des i les que per­ta­nyen a deter­mi­nats sec­tors com ara l’indus­trial, l’ener­gia, la logística i les finan­ces. El con­flicte al mar Roig, les guer­res d’Ucraïna i Gaza i els molts pro­ces­sos elec­to­rals d’aquest any a tot el món, sobre­tot als Estats Units i a la Unió Euro­pea, així com la guerra freda tec­nològica, són assump­tes que, d’una manera o altra, poden aca­bar afec­tant les orga­nit­za­ci­ons –ja ho estan fent– i, per això, cal tenir-los en compte a l’hora de pren­dre deci­si­ons. “Jo, que he pas­sat per diver­sos con­sells d’admi­nis­tració de mul­ti­na­ci­o­nals, crec que pres­tar atenció a la geo­política és sem­pre natu­ral, però ara la geo­política és molt més soro­llosa que fa set anys: allò que abans era late­ral, ara ha esde­vin­gut un ele­ment cen­tral”, asse­gu­rava Belén Romana, con­se­llera inde­pen­dent de San­tan­der i de BME, en un cicle de con­ferències de l’escola de nego­cis Esade amb l’expres­siu títol El retorn de la geo­política a l’agenda del con­sell.

Per què Romana situa set anys enrere com el moment de canvi? Víctor Bur­guete, inves­ti­ga­dor sènior del Cidob en temes de geo­política glo­bal i segu­re­tat, també posa el punt d’inflexió en aquest moment tem­po­ral: “Abans la geo­política era un tema secun­dari, però comença a can­viar amb l’auge dels popu­lis­mes”, asse­gura. Quan li pre­gun­ten pel motiu, Bur­guete afirma: “Els popu­lis­mes afec­ten la qua­li­tat democràtica i, quan la democràcia s’ero­si­ona, també ho fa la segu­re­tat jurídica i la pre­vi­si­bi­li­tat, que són essen­ci­als per a l’acti­vi­tat empre­sa­rial.”

Diven­dres negre

Bre­xit: el 23 de juny del 2016 al Regne Unit se cele­bra un referèndum sobre la per­ti­nença a la Unió Euro­pea que se salda amb la victòria del sí per un estret marge. Era la cul­mi­nació d’un movi­ment de tall popu­lista, amb líders his­triònics que van convèncer els britànics amb argu­ments sovint fal­sos o exa­ge­rats que era millor des­vin­cu­lar-se com­ple­ta­ment de Brus­sel·les. La sor­tida del Regne Unit va tenir efec­tes econòmics imme­di­ats. Quan es van conèixer els resul­tats de la con­sulta, les bor­ses euro­pees van viure l’ano­me­nat “diven­dres negre”, l’Ibex es va ensor­rar un 12,25%, un dal­ta­baix històric per a l’índex, arros­se­gat per valors molt expo­sats com ara Banc Saba­dell, que un any abans havia com­prat TSB, i el grup IAG, pro­pi­e­tari d’Ibe­ria, Bri­tish Airways i Vue­ling.

“Poc després, a l’Ins­ti­tut Cerdà vam orga­nit­zar una sessió amb les empre­ses per veure com les afec­tava el tema del Bre­xit, tant les que esta­ven loca­lit­za­des al Regne Unit com les que només hi tenien rela­ci­ons comer­ci­als”, recorda Marta Bellera, gerent de l’àrea de Ris­cos i Resiliència de la fun­dació.

El 2016 també va ser l’any de l’arri­bada de Donald Trump a la pre­sidència dels Estats Units. El seu man­dat va estar carac­te­rit­zat pel retorn de les polítiques pro­tec­ci­o­nis­tes, la pugna amb la Xina i l’allu­nya­ment d’Europa, i va aca­bar enmig d’acu­sa­ci­ons de frau elec­to­ral i l’assalt al Capi­toli per part dels seus par­ti­da­ris. La seva can­di­da­tura a les elec­ci­ons d’aquest any és un dels fac­tors de deses­ta­bi­lit­zació més impor­tants del món en aquests moments, segons tots els experts. “D’elec­ci­ons als Estats Units, n’hi ha hagut sem­pre, però això no estava pre­vist en els models de ris­cos de les empre­ses. Doncs ara sí, amb altres ris­cos geo­polítics; mol­tes empre­ses han creat una nova divisió de ris­cos geo­polítics”, mani­festa Enric Olcina, soci en l’àmbit de con­sul­to­ria de KPMG i res­pon­sa­ble de la gestió de ris­cos.

Bur­guete con­si­dera que el Bre­xit i l’arri­bada de Trump inau­gu­ren una època d’interès cada cop més gran per la geo­política. Empre­ses mul­ti­na­ci­o­nals i orga­nis­mes públics espe­ci­a­lit­zats en inter­na­ci­o­na­lit­zació empre­sa­rial, com és el cas d’Acció, s’acos­ten a ins­ti­tu­ci­ons com ara el Cidob, dedi­cat a la inves­ti­gació en rela­ci­ons inter­na­ci­o­nals, per obte­nir infor­mació de qua­li­tat sobre tot allò que passa al món i que els pot afec­tar.

Així doncs, les empe­ses ja havien començat a posar l’oïda a tot allò que pas­sava al món quan el 2020 va escla­tar la pandèmia del coro­na­vi­rus. Pot­ser això expli­ca­ria per què les grans cor­po­ra­ci­ons glo­bals –algu­nes de les quals havien de par­ti­ci­par en el MWC d’aquell any a Bar­ce­lona, però van fer marxa enrere– van ser cons­ci­ents abans que els poders públics de la gra­ve­tat del que havia d’arri­bar. En tot cas, el virus i tots els dese­qui­li­bris econòmics que va com­por­tar van fer que els afers inter­na­ci­o­nals pren­gues­sin seient en els con­sells d’admi­nis­tració, si és que encara no ho havien fet. El tren­ca­ment de les cade­nes de sub­mi­nis­tra­ment, la crisi dels micro­xips, els can­vis en l’ordre mun­dial amb nous lide­rat­ges, les guer­res... Es va obrir la caixa dels trons i, amb les màqui­nes atu­ra­des per falta de peces i els cli­ents en llista d’espera, les empre­ses van ser cons­ci­ents de com eren de fràgils i que calia bas­tir estruc­tu­res més resi­li­ents, a costa de l’eficiència que les havia guiat fins ara. La geo­política emer­geix com un fac­tor clau per asso­lir l’objec­tiu.

La pri­mera con­seqüència és que els nego­cis van tor­nar a posar en pri­mer pla els plans de gestió de ris­cos. Bellera explica que era un exer­cici al qual les orga­nit­za­ci­ons havien donat importància feia temps, però que a poc a poc s’havia dei­xat una mica de banda: “En els dar­rers anys hem vist com tor­nava a adqui­rir molt d’interès i com es tor­nava a poten­ciar l’ela­bo­ració de mapes de ris­cos. Aquells esce­na­ris que s’havien igno­rat per poc pro­ba­bles ara es tor­nen a con­si­de­rar, perquè una de les lliçons de la pandèmia és que hi ha coses que es van cali­brar mala­ment i que, com s’ha vist, poden suc­ceir”, explica. En aquest sen­tit, està aga­fant molta força el hori­zon scan­ning, un mètode de pros­pec­tiva sis­temàtic que s’uti­litza per a la detecció precoç de pos­si­bles ame­na­ces. “No es tracta tant d’inver­tir diners com matèria grisa per tenir el radar posat i refle­xi­o­nar sobre com pot afec­tar deter­mi­nat risc poten­cial i ele­var-lo a la direcció si es con­si­dera que pot ser impor­tant”, asse­nyala la tècnica de l’Ins­ti­tut Cerdà. Aquesta fun­dació pri­vada va començar a posar la gestió de ris­cos al cen­tre de les seves acti­vi­tats arran de la gran nevada del març del 2010 a Bar­ce­lona, que va col·lap­sar les ron­des, amb la intenció de tre­ba­llar les interac­ci­ons de totes les empre­ses que inter­ve­nen en una crisi. “En aquests catorze anys hem vist com l’expo­sició de les empre­ses a pos­si­bles ris­cos no ha parat d’aug­men­tar i ara són molt més vul­ne­ra­bles”, diu.

Però quan les ame­na­ces són geo­polítiques, la detecció i con­si­de­ració dels ris­cos reque­rei­xen una certa espe­ci­a­lit­zació per la com­ple­xi­tat inhe­rent a la matèria, i ales­ho­res cal cer­car suport extern.

Bur­guete explica que, des de fa alguns anys, els recur­sos sobre geo­política a dis­po­sició de les orga­nit­za­ci­ons no han parat d’aug­men­tar. Per exem­ple, han sor­git i s’han con­so­li­dat fir­mes de con­sul­to­ries espe­ci­a­lit­za­des en aquest camp, més freqüents fora de l’Estat espa­nyol que a dins. És el cas de Teneo, amb seu a Brus­sel·les, que es pre­senta com una firma alta­ment espe­ci­a­lit­zada amb per­fils pro­fes­si­o­nals de politòlegs expe­ri­men­tats, experts en eco­no­mia política i rela­ci­ons inter­na­ci­o­nals: “Aju­dem els líders empre­sa­ri­als a enten­dre els esde­ve­ni­ments polítics i les seves impli­ca­ci­ons per a les cor­po­ra­ci­ons i els mer­cats finan­cers, des de l’empremta local d’una empresa fins a la seva cadena de sub­mi­nis­tra­ment glo­bal, i des de la política fis­cal d’un país fins a les pers­pec­ti­ves econòmiques; iden­ti­fi­quem els impul­sors polítics que mouen els mer­cats i pro­nos­ti­quem resul­tats i esce­na­ris”, deta­llen en el seu lloc web. I Eura­sia Group, amb seu cen­tral a Nova York, que asse­gura que ajuda els seus cli­ents a fer front als “ris­cos polítics en un món incert”.

També les grans con­sul­to­res tra­di­ci­o­nals han incor­po­rat la visió geo­es­tratègica: “De gestió de ris­cos, sem­pre n’hem fet, i del que es tracta és d’ajus­tar els per­fils dels pro­fes­si­o­nals per poten­ciar aquest risc addi­ci­o­nal”, explica Olcina, de KPMG.

D’altra banda, el món de la pros­pec­tiva política també es bene­fi­cia dels infor­mes temàtics que ela­bo­ren fir­mes d’inter­me­di­ació en els mer­cats (brokers), o del desen­vo­lu­pa­ment d’indi­ca­dors que mesu­ren la incer­tesa geo­política que fan mit­jans com ara Blo­om­berg i orga­nis­mes inde­pen­dents com ara Eco­no­mic Policy Uncer­tainty (EPU), que ho fa detec­tant i comp­ta­bi­lit­zant ter­mes polítics relle­vants rela­ci­o­nats amb la incer­tesa en dia­ris de cada país.

Pugna entre potències

D’altra banda, els bancs –obli­gats pel super­vi­sor a ela­bo­rar esce­na­ris de futur i pren­dre mesu­res de con­tingència cohe­rents, i cons­ci­ents de com d’impor­tant és el con­text inter­na­ci­o­nal per als mer­cats finan­cers– sem­pre han tin­gut molt en compte el con­text geo­polític a l’hora de fer les seves pre­vi­si­ons, però ara ho fan de manera més intensa. En aquest sen­tit, a Cai­xa­Bank Rese­arch expli­quen que la pers­pec­tiva recent els obliga a seguir de prop algu­nes dinàmiques relle­vants, en espe­cial, la pugna entre les prin­ci­pals potències per domi­nar les indústries cap­da­van­te­res, les guer­res i com influ­ei­xen en el mer­cat de matèries pri­me­res i la volun­tat de les prin­ci­pals eco­no­mies d’esde­ve­nir més autònomes en aquells actius clau per a l’eco­no­mia. Els infor­mes i els arti­cles d’anàlisi inter­na­ci­o­nal d’enti­tats com ara Cai­xa­Bank també són una font ines­ti­ma­ble d’infor­mació pública al ser­vei de les empre­ses.

Pimec s’ha sen­tit inter­pel·lada pel paper crei­xent de la geo­política i fa uns anys va deci­dir des­ta­car la vari­a­ble inter­na­ci­o­nal en els seus infor­mes de con­jun­tura econòmica: “Hem incor­po­rat la geo­política als esce­na­ris que tras­lla­dem als nos­tres asso­ci­ats per pren­dre deci­si­ons”, explica Car­les Mas, direc­tor de l’àrea d’Eco­no­mia i Empresa de la patro­nal.

Con­se­llers inde­pen­dents

En el cas de les grans empre­ses, espe­ci­al­ment les que cotit­zen a borsa, la incor­po­ració de con­se­llers inde­pen­dents amb exper­tesa en el camp de la geo­política pot ser una estratègia gua­nya­dora per fer front a aquest repte. “Crec en els con­se­llers com a far i guia per indi­car als exe­cu­tius cap a on mirar. Hem de començar a pen­sar a des­co­brir en el món acadèmic, ins­ti­tu­ci­o­nal, polític i empre­sa­rial quins són aquells cer­vells que, sumats al vol­tant d’una taula, ens poden fer veure els arbres, ja que el bosc és avui molt més dens, perillós i rep­ta­dor que mai”, va dir Miguel López-Que­sada, fins fa poc pre­si­dent de la mul­ti­na­ci­o­nal Alcoa a Espa­nya, també ponent en les xer­ra­des d’Esade. López-Que­sada es refe­ria a la con­veniència d’intro­duir la diver­si­tat inter­na­ci­o­nal en els con­sells tenint en compte el con­text polític mun­dial i l’emergència de nous mer­cats en el lide­ratge del pla­neta. És el que es podria ano­me­nar “la geo­po­li­tit­zació dels con­sells d’admi­nis­tració”.

La geo­política reclama una apro­xi­mació sis­temàtica, dis­ci­pli­nada i inte­gral a la matèria i, a més a més, unes cer­tes habi­li­tats de gover­nança que no s’ense­nyen en els MBA de les esco­les de nego­cis. No cal dir que hi ha mol­tes empre­ses que van molt per­du­des a l’hora de pren­dre mesu­res per miti­gar les con­seqüències del risc geo­polític. Tot i que seria més encer­tat dir “del seu risc geo­polític”, perquè no és igual per a cada negoci.

Una enquesta de PwC a direc­tors de grans empre­ses sobre com cal fer front als can­vis posa en relleu el fet que les habi­li­tats en la gestió de ris­cos són de les més valo­ra­des en les orga­nit­za­ci­ons, després de les finan­ce­res. El 58% dels direc­tius con­sul­tats diuen que són molt impor­tants i el 39%, prou impor­tants. En la mateixa enquesta, els exe­cu­tius asse­nya­len que és un assumpte al qual dedi­quen prou temps de deli­be­ració en les jun­tes.

Marta Bellera, com a experta en gestió de ris­cos i resiliència, reco­neix que és un assumpte que sovint s’asso­cia a empre­ses que tenen un cert nivell de madu­resa i de fac­tu­ració per dedi­car recur­sos a aquest tema. “Però són les pimes les prin­ci­pals dam­ni­fi­ca­des per una mala actu­ació en cas de des­as­tre”, explica basant-se en la seva experiència inter­na­ci­o­nal sobre el ter­reny. Amb poc múscul per refer-se i amb difi­cul­tats per bene­fi­ciar-se de les aju­des públi­ques, les pimes cons­ti­tu­ei­xen el tei­xit més vul­ne­ra­ble a les cri­sis de tot tipus, també a les geo­polítiques. “Una anàlisi de ris­cos és atu­rar-te, refle­xi­o­nar, conèixer el teu negoci i anti­ci­par-te al que pot venir, pre­veure què és el més greu, i començar a atu­rar-ho. Per la banda social, pen­sar què em podria pas­sar. Per la banda ambi­en­tal, pen­sar si hi estic expo­sat o no, si les meves cade­nes de sub­mi­nis­tra­ment són llar­gues o cur­tes. Al final, és una manera de pri­o­rit­zar inver­si­ons”, explica.

A Pimec han iden­ti­fi­cat dos grans grups d’empre­ses peti­tes i mit­ja­nes per nivell d’afec­tació d’aquest risc. Un pri­mer grup, majo­ri­tari, que té un mer­cat bàsica­ment local i molt ori­en­tat als ser­veis, que també inclou­ria pro­duc­tors del sec­tor pri­mari. “A totes aques­tes empre­ses, el con­text geo­polític els aporta incer­te­ses que podrien alte­rar en un sen­tit o altre la seva demanda, però no és un fac­tor deter­mi­nant en les seves deci­si­ons”, explica Car­les Mas.

L’altre grup és l’indus­trial, més abo­cat als mer­cats i als proveïdors exte­ri­ors: “Aquests nego­cis cada vegada miren més el con­text geo­polític i són més espe­ci­a­lis­tes en aque­lla part que més els afecta”, asse­nyala. En defi­ni­tiva, la sen­si­bi­li­tat geo­política la té o l’hau­ria de tenir tot­hom, però només per a alguns és un tema crític i exer­cei­xen el que es podria ano­me­nar “geo­política apli­cada”.

Dit això, els experts acon­se­llen no abai­xar la guàrdia pen­sant que és un tema que no ens afecta perquè som massa petits o massa locals: “Dins de la bona gestió del risc que hau­rien de fer les empre­ses, hi ha la idea d’abor­dar aquest tema i no dei­xar-lo pas­sar, perquè segur que d’una manera o altra t’afecta. Han de ser les res­pec­ti­ves matrius de ris­cos les que han de dir si els geo­polítics són impor­tants o no”, reco­mana Enric Olcina.

Una cor­recta gestió dels ris­cos inclou tres grans àmbits. El pri­mer és iden­ti­fi­car les fonts d’infor­mació a les quals es pot recórrer per fer un segui­ment del pro­blema. El segon àmbit és la gestió dels ris­cos en si mateixa, és a dir, iden­ti­fi­car-los, mirar quins pro­ces­sos de l’empresa afec­ten i com es poden miti­gar o mini­mit­zar. Hi ha eines sofis­ti­ca­des que poden faci­li­tar aquesta tasca, però no és neces­sari: “Es pot fer amb un Excel”, asse­gura el soci de KPMG. El ter­cer àmbit són els canals de comu­ni­cació. Tota aquesta infor­mació que gene­ren les matrius de ris­cos i que ha d’arri­bar als comitès de direcció. “Mol­tes empre­ses tenen unes cèl·lules o uns comitès d’alerta que estan amb el radar posat, que poden ser grups mul­ti­dis­ci­pli­na­ris dins de la com­pa­nyia i que ava­luen allò que està pas­sant, fan revisió pros­pec­tiva. Això com podria evo­lu­ci­o­nar? Podria ser impor­tant? I d’acord amb això, si veuen que té poten­cial per aca­bar-los afec­tant, s’eleva al comitè de la direcció”, explica la tècnica de l’Ins­ti­tut Cerdà.

S’obre la porta a la cre­ació d’un comitè nou només per ges­ti­o­nar ris­cos geo­polítics si real­ment són molt sig­ni­fi­ca­tius.

110
milions de desplaçats al món.
Segons l’Acnur, una de cada 74 persones al planeta ha estat obligada a fugir de casa seva i viu en altres parts del seu país o en altres països. La xifra no para d’augmentar. 6,4 milions són ucraïnesos.
144
milers de milions d’euros
ha compromès la UE amb Ucraïna des de la invasió russa.

Digitalització i IA per anticipar problemes en la cadena de subministrament

Les cadenes de subministrament han estat les grans desconegudes per a les empreses, però ara cal generar coneixement per crear estructures resistents. Les empreses han començat a definir les seves estratègies, que inclouen diverses iniciatives.

En aquest sentit, la digitalització i la intel·ligència artificial poden ser de gran ajuda, segons explica Pepe Baena, professor d’OBS Business School i autor de l’estudi Situación actual de la cadena de suministro. “La digitalització aprofita les dades i la tecnologia per millorar la visibilitat de tot, des de la salut dels proveïdors i les oportunitats d’estalvi de costos parcials fins als riscos emergents i fins i tot les comunicacions amb els proveïdors,” assegura.

Baena subratlla les eficiències “increïbles” que generen la IA i l’anàlisi predictiu en un context de gran incertesa. “Les alertes automatitzades ajuden els equips a anticipar els riscos de concentració de subministrament i a trobar ràpidament alternatives abans que es produeixi una interrupció.”

La UE situa la prospectiva estratègica al centre

La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, va encarregar al vicepresident executiu Maroš Šefcovic incorporar la prospectiva estratègica en el centre de la formulació de polítiques de la UE. De la mateixa manera que les empreses privades, la UE entén que les incerteses d’un món en canvi constant reclamen una aproximació més científica i basada en dades amb les quals poder elaborar els seus programes i les seves iniciatives legislatives. La prospectiva estratègica anticipa tendències, defineix riscos, detecta tendències emergents i les potencials implicacions i oportunitats.

Entres les eines a l’abast, hi ha la planificació d’escenaris que permet obtenir relats sobre futurs versemblants, ja siguin desitjables o no, i sobre la manera com es poden arribar a produir. Aquests escenaris es confeccionen a partir d’entrevistes, anàlisis i modelització, d’una manera interactiva.

La Comissió té la intenció que aquests exercicis d’anàlisi també tinguin lloc als estats membres.

Un dels resultats de la prospectiva estratègica a la UE és l’Strategic foresight report, un informe anual que s’elabora des del 2020. En l’edició de l’any passat, la irrupció de la geopolítica com a tema crític apareix descrita en aquests termes: “L’escenari global està canviant, amb diversos actors internacionals assumint nous rols, sovint més conflictius. Les tensions en l’ordre global van acompanyades d’una batalla de narratives, que esdevé cada cop més una batalla d’ofertes, que modelen tant l’opinió pública global com l’acció governamental.”

En aquest sentit, la Unió Europea reconeix que “la globalització tal com la coneixem afronta un desafiament fonamental” i, en aquest sentit, fa una crida a fer un esforç renovat i urgent per “defensar el multilateralisme” i “reformar l’Organització Mundial del Comerç (OMC)”, assegura l’informe de la Comissió Europea.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.