Política

argentina

Argentina aprova la llei òmnibus de Milei, que ara discutirà el Senat

La Llei Bases i Punts de Partida per a la Llibertat dels Argentins inclou facultats delegades i reforma laboral

La Llei Bases i Punts de Par­tida per a la Lli­ber­tat dels Argen­tins, cone­guda com a ‘llei òmni­bus’, pro­jecte estre­lla de l’Exe­cu­tiu de Javier Milei, ha estat apro­vada aquest dimarts per la Cam­bra de Dipu­tats i ara haurà de pas­sar al Senat.

Després de gai­rebé 26 hores de debat, entre el text gene­ral i l’anàlisi dels capítols que l’inte­gren, la cam­bra baixa ha apro­vat el pro­jecte més ambiciós del govern del lli­ber­tari, que ha hagut de rebai­xar els més de 600 arti­cles ini­ci­als a poc més de 200, després d’àrdues nego­ci­a­ci­ons amb l’opo­sició i refor­mes en el seu con­tin­gut.

La dele­gació de facul­tats legis­la­ti­ves a l’Exe­cu­tiu, la reforma labo­ral, la pri­va­tit­zació d’empre­ses públi­ques i l’esta­bli­ment d’un règim espe­cial d’inver­si­ons són els aspec­tes més des­ta­cats d’aquest pro­jecte de llei amb el qual Milei busca des­re­gu­lar l’eco­no­mia i mini­mit­zar la presència de l’Estat.

Amb un mis­satge publi­cat en la xarxa social X, el man­da­tari ha cele­brat l’apro­vació a la Cam­bra de Dipu­tats perquè, segons ha dit, traurà “a l’Argen­tina del pantà que ha estat les últi­mes dècades”.

Milei ha agraït als dipu­tats que, “ente­nent el moment històric”, van acom­pa­nyar el seu pro­jecte i ha apun­tat que, amb aquest suport, queda més a prop la tro­bada ‘d’uni­tat’ del pròxim 25 de maig per a la sig­na­tura del ‘Pacte de Maig’, que ha con­vo­cat en el seu dis­curs d’ober­tura de les ses­si­ons ordinàries del Congrés el pas­sat 1 de març.

Els dipu­tats han ator­gat la dele­gació de facul­tats legis­la­ti­ves a l’Exe­cu­tiu durant un any, després de decla­rar en el començament del text pre­sen­tat a debat aquest dimarts una emergència pública en matèria admi­nis­tra­tiva, econòmica, finan­cera i energètica.

Aquest capítol va ser un dels que va gene­rar més polèmica el febrer pas­sat, quan aquest pro­jecte de llei va fra­cas­sar en el seu pri­mer tràmit par­la­men­tari, ja que el text ori­gi­nal pro­po­sava dos anys –pror­ro­ga­bles a qua­tre– d’emergència en 11 qüesti­ons, la qual cosa ha estat clara­ment reta­llat en aquesta nova versió.

En un altre punt amb fort debat en la Cam­bra, també s’ha apro­vat una llista d’empre­ses públi­ques que poden ser pri­va­tit­za­des, entre les quals es tro­ben Aerolínies Argen­ti­nes, Cor­reu Argentí i Ràdio i Tele­visió Argen­tina (mit­jans públics).

Sota el títol de “moder­nit­zació labo­ral”, els dipu­tats també han apro­vat la reforma labo­ral que va sol·lici­tar l’Exe­cu­tiu –que ini­ci­al­ment va inte­grar el decret de neces­si­tat i urgència (DNU 70/23), pro­mul­gat el desem­bre pas­sat i encara vigent mal­grat el seu rebuig al Senat– i va ser fre­nada per la Justícia a sol·lici­tud dels sin­di­cats.

Ara sua­vit­zada per a poder acon­se­guir la seva apro­vació, la reforma labo­ral ha pas­sat el fil­tre de la Cam­bra de Dipu­tats. L’ano­me­nada reforma labo­ral modi­fica la llei de con­tracte de tre­ball, en esten­dre el període de prova de tres a sis mesos, i per­met a les con­ven­ci­ons col·lec­ti­ves de tre­ball ampliar-ho fins a vuit mesos i fins a un any, segons la grandària de l’empresa, la qual cosa li estal­via la indem­nit­zació per aco­mi­a­da­ment.

Després del fracàs par­la­men­tari al febrer, l’ofi­ci­a­lisme va obrir inten­ses nego­ci­a­ci­ons amb la deno­mi­nada opo­sició ‘dia­lo­gant’ per a acos­tar postu­res amb vista a l’apro­vació d’aquest text.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.