Política

escòcia

Swinney, més a prop de liderar l’SNP escocès

L’exministra de Finances, Kate Forbes, ha anunciat que no es proposarà al càrrec

L’exviceprimer ministre d’Escòcia John Swinney s’ha convertit aquest dijous en el màxim –i ara com ara únic– favorit a liderar l’independentista Partit Nacionalista Escocès (SNP), després que l’exsecretària de Finances Kate Forbes anunciés que no es proposarà al càrrec.

“Avui puc anunciar que no buscaré la nominació com a pròxim líder de l’SNP”, ha confirmat Forbes en un comunicat, malgrat que s’havia especulat amb què competiria amb Swinney pel lideratge del partit.

Forbes, que va perdre en la contesa interna de l’SNP l’any passat contra l’acabat de dimitir Humza Yousaf per només quatre punts, ha assenyalat que Swinney tindrà el seu “suport i adhesió en qualsevol campanya futura”.

Swinney ha anunciat aquest dijous la seva intenció de succeir Yousaf i ha ofert a Forbes un paper “significatiu” en el seu govern, en descriure-la com una persona creativa i intel·ligent que té molt a aportar.

Forbes, de 34 anys, va explicar que dimarts va mantenir una conversa “franca i constructiva” sobre el futur amb Swinney i que es va sentir molt encoratjada pel fins ara únic candidat a liderar l’SNP.

Swinney, de 60 anys, ha rebut una ovació en la conferència de premsa d’aquest dijous en ser presentat per la ministra d’Economia del Benestar, Mairi McAllan, com un dels defensors més incansables de la promoció dels interessos d’Escòcia.

“Estic fent un pas endavant per a unir a l’SNP”, ha dit Swinney, i ha assegurat que el seu missatge és “nítid i senzill”: “Vull unir a l’SNP i Escòcia per la independència”.

Si és elegit, ha explicat que els seus objectius com a primer ministre vindran directament de la tradició de centreesquerra i ha assegurat que vol aprofitar el treball del govern escocès per a crear una Escòcia moderna, diversa i dinàmica que “garanteixi oportunitats per a tots els seus ciutadans”.

El possible futur líder de l’SNP té 16 anys d’experiència en alts càrrecs en el govern escocès fins a l’any passat i ja s’ha guanyat el suport de molts col·legues del partit.

Swinney va ser ministre de Finances en el govern d’Alex Salmond i exviceprimer ministre d’Escòcia amb Nicola Sturgeon, i prèviament havia liderat a l’SNP, encara que va dimitir en 2004 després d’un resultat negatiu en les eleccions europees.

El Legislatiu té 28 dies per a elegir un candidat per a liderar l’Executiu escocès i, si no hi hagués consens, podria obligar a eleccions anticipades.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.