Economia

economia

El PIB de Barcelona creix un 9,6% el 2023 i supera per primera vegada els 100.000 milions d’euros

Nou rècord històric a Barcelona. Per primera vegada el producte interior brut (PIB) de la ciutat supera els 100.000 milions d’euros, gràcies al creixement del 9,6% que va experimentar el 2023 i que el situa en 103.589 milions. Així ho conclouen les dades del Departament d’Anàlisi de l’Oficina Municipal de Dades (OMD) de l’Ajuntament de Barcelona, que ha donat a conèixer el seu informe anual. A l’estudi es conclou, així, que el PIB de Barcelona suposa més d’una tercera part del PIB de l’economia catalana (35,4% el 2022). Aquest percentatge és relativament estable, encara que ha tingut una lleugera tendència a l’alça en els darrers tres anys.

La recuperació del PIB de Barcelona és superior a la de Catalunya i de l’Estat espanyol –un 2,6% i 2,5%, respectivament–, com a efecte de l’estructura sectorial de l’economia, on predomina el sector serveis. I és que l’estructura sectorial de Barcelona té, segons s’afirma en l’estudi, un gran predomini del sector terciari, que suposa el 90,7% del seu valor afegit brut (VAB), 15 punts percentuals més que el pes del sector en l’economia catalana (75,9%).

Les activitats amb més volum de VAB a Barcelona són el comerç, el transport i l’hostaleria (23,6%), seguides de l’administració pública, l’educació, la sanitat i els serveis socials (18,1%). Darrere seu, les activitats professionals, científiques i administratives (15,2%). Aquests tres àmbits sumen gairebé el 60% del sector serveis.

Finalment, pel que fa a la distribució del VAB entre els treballadors assalariats i l’excedent d’explotació (rendes professionals i empresarials), a Barcelona la remuneració d’assalariats suposa el 59% del VAB, mentre que a Catalunya aquesta xifra és del 54%. Segons l’informe, aquest diferencial és conseqüència d’una superior taxa de salarització de l’economia com dels salaris, que són un 15% més alts a la ciutat que a Catalunya.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.