Societat

estats units

Bisbes catòlics dels EUA demanen perdó per crear “traumes” a generacions d’indígenes

Amb aquest document, és el primer cop que la Conferència Episcopal dels EUA aborda directament la seva relació amb les comunitats indígenes en 47 anys

La Conferència de Bisbes Catòlics dels EUA (USCCB, per les seves sigles en anglès) ha emès aquest divendres una disculpa formal a les comunitats indígenes del país i ha admès la seva responsabilitat per la “història de traumes” que han sofert les tribus natives fruit de la seva relació amb la mateixa Església catòlica.

La USCCB ha aprovat avui per 181 vots a favor, 2 en contra i 3 abstencions el document titulat ’Mantenir la promesa sagrada de Crist: Un marc pastoral per al ministeri indígena’, que compta amb 53 pàgines, entre les quals figura la disculpa.

El text, que suposa la primera disculpa oficial en aquest sentit, cita una “història de traumes” infligida als nadius americans, incloent-hi generacions de nens apartats de les seves famílies per a despullar-los de la seva cultura i inserir-los a la força en la societat estatunidenca.

“Els sistemes familiars de molts indígenes mai es van recuperar del tot d’aquestes tragèdies que, sovint, van desembocar en llars trencades i perjudicades per l’addicció, el maltractament domèstic, l’abandó i la negligència”, afirma el document.

I afegeix: “L’Església reconeix que ha exercit un paper en els traumes soferts pels nens indígenes”.

De fet, durant més d’un segle, milers de nens van ser presos a la força i fins i tot colpejats per parlar les seves llengües ancestrals en una totalitat de 500 centres educatius repartits per tot el país, dels quals –segons la Conferència Episcopal dels EUA– 85 estaven sota la seva gestió.

Una investigació del diari The Washington Post, publicada el mes passat, va detallar un enorme historial d’abusos sexuals per part de sacerdots en internats catòlics per a indígenes dirigits per l’Església catòlica.

En aquest document, que d’acord amb la Conferència Episcopal dels EUA és la primera vegada que aborda directament la seva relació amb les comunitats indígenes en 47 anys, també es demana als seus integrants “estar oberts a cooperar amb les recerques” de les tribus natives i altres governs sobre “qualsevol implicació catòlica en abusos ètnics”.

Un informe del Departament de l’Interior dels EUA va estimar fa dos anys que aproximadament 500 menors indígenes van morir entre 1819 i 1969 en internats per a nadius americans, el finançament dels quals en gran part dels casos procedia del govern federal.

L’ONG National Native American Boarding School Healing Coalition es va reunir al març a la Casa Blanca amb un alt assessor del president Joe Biden per a demanar una disculpa presidencial. Fins a la data, no hi ha hagut un pronunciament oficial sobre aquest tema.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.