Empreses

Proton porta la innovació en fotovoltaica a Aràbia

L’empresa instal·ladora d’energia solar fotovoltaica aplica solucions d’aïllament energètic als seus projectes de façana

Des de l’any 2022, disposa d’una filial al país saudita, i ja compta amb diversos encàrrecs

Aràbia Saudita imposa reptes tecnològics a la solar fotovoltaica, per l’alta temperatura i la pols

Pro­ton Future, firma de solu­ci­ons d’ener­gia solar foto­vol­taica, vol basar el seu crei­xe­ment futur tot donant pro­ta­go­nisme a l’eficiència energètica, la domòtica de gestió i la presència a mer­cats exte­ri­ors, com ara el d’Aràbia Sau­dita.

Nas­cuda l’any 2015, al llarg de tots aquests anys d’acti­vi­tat, aquesta empresa de Bar­berà del Vallès s’ha dedi­cat a resol­dre els rep­tes tec­nològics que s’ana­ven pre­sen­tant, com ara acon­se­guir que les ins­tal·laci­ons d’ener­gia solar foto­vol­taica asso­lis­sin una millor con­nexió a xarxa o millo­rar el ren­di­ment dels panells en àrees d’ombra. En aquests moments, com explica Miquel Jové, CEO de Pro­ton Future: “Estem incor­po­rant l’aïlla­ment tèrmic als pro­jec­tes de façanes de panells solars, perquè gua­nyi en eficiència energètica. Així doncs, ja no es tracta només de pro­duir ener­gia reno­va­ble, sinó a més a més reduir el con­sum de l’edi­fici.” Aquesta solució, que apa­reix com a dis­rup­tiva al mer­cat, s’està exe­cu­tant amb caràcter pilot al cen­tre de nego­cis Nodus Bar­berà, que depèn de l’Ajun­ta­ment de la vila. Com explica Jové, el pla a seguir és extra­po­lar-ho a dife­rents polígons indus­tri­als: “Val a dir que en els edi­fi­cis indus­tri­als, la qüestió de l’aïlla­ment és real­ment crítica, i Cata­lu­nya té un parc indus­trial de fa molts anys d’anti­gui­tat i cal millo­rar-ne l’eficiència.” Així mateix, Pro­ton també explora les pos­si­bi­li­tats que pugui tenir al mer­cat afe­gir la domòtica de gestió al pro­jecte foto­vol­taic en pro­jec­tes com ara un pàrquing. Aquest model s’està apli­cant jus­ta­ment al pàrquing del Con­sorci Sani­tari de Ter­rassa, d’un miler de pla­ces. “A la ins­tal·lació de panells foto­vol­taics hi inte­grem els car­re­ga­dors per al vehi­cle elèctric i la domòtica de gestió, per així acon­se­guir una millora inte­gral dels ser­veis del pàrquing.”

Pro­ton Future, amb implan­tació en ter­ri­to­ris de l’Estat com País Valencià, Cas­te­lla i Lleó o Anda­lu­sia, ha vol­gut jugar la carta de la inter­na­ci­o­na­lit­zació, “per no arri­bar a depen­dre massa del mer­cat espa­nyol”, com diu Jové. L’any 2022 va ini­ciar la seva acti­vi­tat la filial a Aràbia Sau­dita, Pro­ton New Energy for Future. “Teníem sobre la taula diver­ses opci­ons de diver­si­fi­cació del negoci, i vam veure que una de bona podia ser esco­me­tre els mer­cats del Pròxim Ori­ent, on es tro­ben en una fase de trans­for­mació del seu mix energètic, per donar més pes a les ener­gies reno­va­bles.” En el cas de l’esta­bli­ment a l’Aràbia Sau­dita, “aquesta expansió marca un gran pas enda­vant en el nos­tre com­promís d’ofe­rir solu­ci­ons energètiques efi­ci­ents, sos­te­ni­bles i avançades en el camp del’ener­gia reno­va­ble”. Aràbia Sau­dita és un país amb mol­tes hores solars, sí, però que també “plan­teja difi­cul­tats tècni­ques que reque­rei­xen solu­ci­ons inno­va­do­res, ja que l’ele­vada tem­pe­ra­tura pot res­tar eficiència als panells, així que cal apli­car solu­ci­ons per reduir la tem­pe­ra­tura”. Així mateix, “també hem de pre­pa­rar les pla­ques perquè puguin tre­ba­llar amb un sol més ver­mellós i apli­car trac­ta­ments adhe­rents per con­tra­res­tar la pols del desert”.

Pro­ton ja ha acon­se­guit l’homo­lo­gació per tre­ba­llar en dife­rents pro­jec­tes que es ges­ti­o­nen a través de cons­truc­to­res locals. Els dar­rers mesos, l’empresa s’ha invo­lu­crat en tres pro­jec­tes. Pro­ton s’ha homo­lo­gat per ser proveïdor del mega­pro­jecte NEOM, la nova ciu­tat i àrea eco­no­mi­co­tec­nològica que Aràbia Sau­dita està pro­mo­vent al nord-oest del país. Com observa Jové, “NEOM és un gran con­glo­me­rat de pro­jec­tes, fins a una sei­xan­tena, que suposa una gran aposta per dis­se­nyar noves ciu­tats a par­tir de les tec­no­lo­gies d’última gene­ració.” Un altre mega­pro­jecte en què l’empresa cata­lana també s’hi veurà impli­cada és el del King Sal­tam Park, a la capi­tal Riad, que ha d’esde­ve­nir el parc urbà més gran del món, i per al qual ha cal­gut bas­tir un sis­tema energètic des de zero. “Estem encan­tats de for­mar part de la comu­ni­tat sau­dita i espe­rem col·labo­rar amb empre­ses del país per acon­se­guir un canvi posi­tiu en la via d’obte­nir i con­su­mir ener­gia.” Com ha pogut cons­ta­tar Miquel Jové, com més va, més empre­ses euro­pees van a cer­car opor­tu­ni­tats de negoci a Aràbia Sau­dita, fins al punt que, com des­taca el CEO de Pro­ton, “la Cam­bra de Comerç d’Espa­nya ha obert fa poc ofi­cina a Riad”.

L’entrada a Aràbia Sau­dita ha de dei­xar pas, dins de l’estratègia que ha pla­ni­fi­cat Pro­ton Future, a l’extensió del negoci per altres mer­cats del golf Pèrsic, com Emi­rats Àrabs Units (EAU), Bah­rein, Oman o Qatar.

Com altres empre­ses ins­tal·lado­res de panells foto­vol­taics, Pro­ton Futu­res també ha patit la bai­xada dels preus de l’ener­gia. “Des que vam començar, al mer­cat de l’ener­gia hi hem vist puja­des i bai­xa­des de preu. Com que n’érem cons­ci­ents, hem basat el negoci a pro­por­ci­o­nar solu­ci­ons amb un valor afe­git extra.”

Proton
L’empresa va néixer de la recerca en la millora de la tecnologia dels panells solars que realitzava Miquel Jové a la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC). En aquests anys, ha instal·lat una potència total de 20 MW.
3-4
milions d’euros de facturació
20
treballadors
2015
any de fundació

La meca futurista

NEOM (acrònim del terme àrab Neo-Mustaqbal, ’Nou Futur’) és el projecte que millor resumeix Saudi Vision 2030, el programa polític amb què Aràbia Saudita vol evitar el col·lapse de la seva economia a la fi de l’era del petroli, amb la irrupció en sectors com les renovables,el turisme de luxe, les infraestructures modernes i tota mena de tecnologia disruptiva. NEOM, que ha nascut amb un pressupost inicial de 500.000 milions de dòlars, serà una ciutat econòmica especial, amb les seves pròpies lleis civils i tributàries i costums socials occidentals, de 26.500 km² (l’extensió de Xipre multiplicada per tres). L’objectiu dels saudites amb NEOM és atreure la inversió estrangera d’empreses multinacionals, per crear un espai de lliure mercat que alhora sigui llar de milionaris. Tot el que hom pugui imaginar podrà tenir cabuda a NEOM, que un vídeo promocional del megaprojecte presenta com una “start- up de la grandària d’un país”: cotxes voladors, hologrames, un parc temàtic de dinosaures robot, tecnologies per generar núvols que provoquin precipitacions a zones àrides, platges amb sorra que brilla a la foscor o fins i tot una lluna artificial.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.