Proton porta la innovació en fotovoltaica a Aràbia
L’empresa instal·ladora d’energia solar fotovoltaica aplica solucions d’aïllament energètic als seus projectes de façana
Des de l’any 2022, disposa d’una filial al país saudita, i ja compta amb diversos encàrrecs
Aràbia Saudita imposa reptes tecnològics a la solar fotovoltaica, per l’alta temperatura i la pols
Proton Future, firma de solucions d’energia solar fotovoltaica, vol basar el seu creixement futur tot donant protagonisme a l’eficiència energètica, la domòtica de gestió i la presència a mercats exteriors, com ara el d’Aràbia Saudita.
Nascuda l’any 2015, al llarg de tots aquests anys d’activitat, aquesta empresa de Barberà del Vallès s’ha dedicat a resoldre els reptes tecnològics que s’anaven presentant, com ara aconseguir que les instal·lacions d’energia solar fotovoltaica assolissin una millor connexió a xarxa o millorar el rendiment dels panells en àrees d’ombra. En aquests moments, com explica Miquel Jové, CEO de Proton Future: “Estem incorporant l’aïllament tèrmic als projectes de façanes de panells solars, perquè guanyi en eficiència energètica. Així doncs, ja no es tracta només de produir energia renovable, sinó a més a més reduir el consum de l’edifici.” Aquesta solució, que apareix com a disruptiva al mercat, s’està executant amb caràcter pilot al centre de negocis Nodus Barberà, que depèn de l’Ajuntament de la vila. Com explica Jové, el pla a seguir és extrapolar-ho a diferents polígons industrials: “Val a dir que en els edificis industrials, la qüestió de l’aïllament és realment crítica, i Catalunya té un parc industrial de fa molts anys d’antiguitat i cal millorar-ne l’eficiència.” Així mateix, Proton també explora les possibilitats que pugui tenir al mercat afegir la domòtica de gestió al projecte fotovoltaic en projectes com ara un pàrquing. Aquest model s’està aplicant justament al pàrquing del Consorci Sanitari de Terrassa, d’un miler de places. “A la instal·lació de panells fotovoltaics hi integrem els carregadors per al vehicle elèctric i la domòtica de gestió, per així aconseguir una millora integral dels serveis del pàrquing.”
Proton Future, amb implantació en territoris de l’Estat com País Valencià, Castella i Lleó o Andalusia, ha volgut jugar la carta de la internacionalització, “per no arribar a dependre massa del mercat espanyol”, com diu Jové. L’any 2022 va iniciar la seva activitat la filial a Aràbia Saudita, Proton New Energy for Future. “Teníem sobre la taula diverses opcions de diversificació del negoci, i vam veure que una de bona podia ser escometre els mercats del Pròxim Orient, on es troben en una fase de transformació del seu mix energètic, per donar més pes a les energies renovables.” En el cas de l’establiment a l’Aràbia Saudita, “aquesta expansió marca un gran pas endavant en el nostre compromís d’oferir solucions energètiques eficients, sostenibles i avançades en el camp del’energia renovable”. Aràbia Saudita és un país amb moltes hores solars, sí, però que també “planteja dificultats tècniques que requereixen solucions innovadores, ja que l’elevada temperatura pot restar eficiència als panells, així que cal aplicar solucions per reduir la temperatura”. Així mateix, “també hem de preparar les plaques perquè puguin treballar amb un sol més vermellós i aplicar tractaments adherents per contrarestar la pols del desert”.
Proton ja ha aconseguit l’homologació per treballar en diferents projectes que es gestionen a través de constructores locals. Els darrers mesos, l’empresa s’ha involucrat en tres projectes. Proton s’ha homologat per ser proveïdor del megaprojecte NEOM, la nova ciutat i àrea economicotecnològica que Aràbia Saudita està promovent al nord-oest del país. Com observa Jové, “NEOM és un gran conglomerat de projectes, fins a una seixantena, que suposa una gran aposta per dissenyar noves ciutats a partir de les tecnologies d’última generació.” Un altre megaprojecte en què l’empresa catalana també s’hi veurà implicada és el del King Saltam Park, a la capital Riad, que ha d’esdevenir el parc urbà més gran del món, i per al qual ha calgut bastir un sistema energètic des de zero. “Estem encantats de formar part de la comunitat saudita i esperem col·laborar amb empreses del país per aconseguir un canvi positiu en la via d’obtenir i consumir energia.” Com ha pogut constatar Miquel Jové, com més va, més empreses europees van a cercar oportunitats de negoci a Aràbia Saudita, fins al punt que, com destaca el CEO de Proton, “la Cambra de Comerç d’Espanya ha obert fa poc oficina a Riad”.
L’entrada a Aràbia Saudita ha de deixar pas, dins de l’estratègia que ha planificat Proton Future, a l’extensió del negoci per altres mercats del golf Pèrsic, com Emirats Àrabs Units (EAU), Bahrein, Oman o Qatar.
Com altres empreses instal·ladores de panells fotovoltaics, Proton Futures també ha patit la baixada dels preus de l’energia. “Des que vam començar, al mercat de l’energia hi hem vist pujades i baixades de preu. Com que n’érem conscients, hem basat el negoci a proporcionar solucions amb un valor afegit extra.”
La meca futurista
NEOM (acrònim del terme àrab Neo-Mustaqbal, ’Nou Futur’) és el projecte que millor resumeix Saudi Vision 2030, el programa polític amb què Aràbia Saudita vol evitar el col·lapse de la seva economia a la fi de l’era del petroli, amb la irrupció en sectors com les renovables,el turisme de luxe, les infraestructures modernes i tota mena de tecnologia disruptiva. NEOM, que ha nascut amb un pressupost inicial de 500.000 milions de dòlars, serà una ciutat econòmica especial, amb les seves pròpies lleis civils i tributàries i costums socials occidentals, de 26.500 km² (l’extensió de Xipre multiplicada per tres). L’objectiu dels saudites amb NEOM és atreure la inversió estrangera d’empreses multinacionals, per crear un espai de lliure mercat que alhora sigui llar de milionaris. Tot el que hom pugui imaginar podrà tenir cabuda a NEOM, que un vídeo promocional del megaprojecte presenta com una “start- up de la grandària d’un país”: cotxes voladors, hologrames, un parc temàtic de dinosaures robot, tecnologies per generar núvols que provoquin precipitacions a zones àrides, platges amb sorra que brilla a la foscor o fins i tot una lluna artificial.