Gran angular

Informació especial

El canal de denúncies en els grups empresarials

Les empreses de més de 50 persones treballadores han de disposar d’un canal intern de denúncies

L’obli­gació de les empre­ses de més de 50 per­so­nes tre­ba­lla­do­res de dis­po­sar d’un canal intern de denúncies ve deri­vada de l’entrada en vigor de la llei 2/2023, de 20 de febrer, regu­la­dora de la pro­tecció de les per­so­nes que infor­men sobre infrac­ci­ons nor­ma­ti­ves i de lluita con­tra la cor­rupció (llei 2/2023), que trans­posa la direc­tiva (UE) 2019/1937 (Whist­le­blowing).

En el cas dels grups d’empresa, el còmput ante­rior es fa per empresa indi­vi­dual con­si­de­rada i no tenint en compte el glo­bal del grup. En aquest sen­tit, l’arti­cle 11 de la llei 2/2023 regula com ha de ser el sis­tema intern d’infor­mació de grup, i esta­bleix que pot ser únic per a tot el grup, igual que el res­pon­sa­ble del sis­tema desig­nat.

En aquest sen­tit, el res­pon­sa­ble del sis­tema haurà de com­plir amb les exigències de l’arti­cle 8 de la llei 2/2023, tenint un càrrec direc­tiu i desen­vo­lu­pant les seves fun­ci­ons de manera inde­pen­dent i autònoma.

És impor­tant men­ci­o­nar que la Comissió Euro­pea, l’any 2021, va eme­tre dos dictàmens no vin­cu­lants en què indi­cava l’existència d’un canal de denúncies cen­tra­lit­zat de grup, sem­pre que en paral·lel, i de manera indi­vi­dual, en cadas­cuna de les soci­e­tats fili­als s’esta­blei­xin canals interns d’infor­mació amb pro­ce­di­ments per a la pre­sen­tació de denúncies inter­nes.

S’ha de tenir en compte que aquests canals d’infor­mació també han de ser acces­si­bles a per­so­nes que tin­guin una relació labo­ral o pro­fes­si­o­nal amb la soci­e­tat filial en qüestió i no amb la resta del grup i, per aquest motiu, és espe­ci­al­ment impor­tant la pro­xi­mi­tat dels canals i dels pro­ce­di­ments interns de la filial.

No obs­tant això, és com­pa­ti­ble, en empre­ses de menys de 250 per­so­nes tre­ba­lla­do­res, com­par­tir recur­sos amb altres empre­ses del grup per a la recepció de denúncies i per a la seva inves­ti­gació (per exem­ple, com­par­tint sis­te­mes de gestió de denúncies com ara les pla­ta­for­mes informàtiques de proveïdors externs). D’altra banda, la llei 2/2023 també pre­veu que es pugui com­par­tir i inter­can­viar infor­mació entre els diver­sos res­pon­sa­bles del sis­tema del grup, sem­pre res­pec­tant els requi­sits de con­fi­den­ci­a­li­tat esta­blerts legal­ment.

El recep­tor de les denúncies pot ser un proveïdor extern, però el seu rol es limita a la gestió, entesa com la recepció d’aques­tes denúncies, sense com­petències per inves­ti­gar-les. Així doncs, la tra­mi­tació és una funció que cor­res­pon al res­pon­sa­ble del sis­tema de l’empresa.

En con­clusió, un grup d’empre­ses pot tenir un sis­tema i una política del canal ètic únic per a tot el grup, però ha de vet­llar perquè com­plei­xin amb els requi­sits legals euro­peus i amb els de cada estat on s’ubi­quin les soci­e­tats fili­als. Cal tenir pre­sent que hi ha soci­e­tats euro­pees que tenen fili­als o la soci­e­tat matriu fora d’Europa, i això també s’ha de valo­rar.

Al nos­tre des­patx ens hem tro­bat amb casos molt vari­ats, però quan no es tracta d’un grup amb totes les soci­e­tats dins d’Espa­nya inten­tem donar una solució con­sis­tent en una política de grup que com­pleixi amb la nor­ma­tiva euro­pea i amb la de l’estat on s’ubica la soci­e­tat matriu, i després ela­bo­rem sub­polítiques apro­va­des en cada filial que inte­grin la política de grup, adap­tada a la nor­ma­tiva de l’estat en qüestió.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.