Medi ambient

Canvi Climàtic

La pujada del mar amenaça les “megaciutats costaneres”

António Guterres avisa que el desglaç de Groenlàndia afectarà grans aglomeracions com Los Angeles (EUA), Lagos (Nigèria) i diverses asiàtiques

El secretari general de L’ONU insta els països del G20 a “complir les seves promeses” per limitar l’escalfament global en els 1,5 graus

Les illes del Pacífic serien les més afec­ta­des per la pujada del nivell del mar, però aquest aug­ment també podria afec­tar al vol­tant d’uns mil mili­ons de per­so­nes, inclo­ses les que viuen a grans aglo­me­ra­ci­ons urba­nes cos­ta­ne­res com Los Ange­les, Lagos, Xan­gai, Bom­bai o Dacca. Així ho ha adver­tit aquest dimarts el secre­tari gene­ral de les Naci­ons Uni­des (ONU), António Guter­res, que ha pre­sen­tat a Tonga l’últim informe de l’Orga­nit­zació Mete­o­rològica Mun­dial (OMM) sobre l’estat del clima al sud-oest del pacífic.

L’estudi cons­tata que els oce­ans han absor­bit més el 90% de l’excés de calor per l’aug­ment d’emis­si­ons de gasos d’efecte hiver­na­cle des de 1971 i ja s’estan pro­duint “can­vis que seran irre­ver­si­bles en els pro­pers segles”. Això, sumat al des­glaç de Gro­enlàndia i l’oest de l’Antàrtida, està afe­gint aigua als oce­ans, que s’expan­dei­xen a mesura que s’escal­fen i ele­ven els seus nivells.

“Els gasos d’efecte hiver­na­cle, gene­rats majo­ritària­ment per la crema de com­bus­ti­bles fòssils, estan cui­nant el nos­tre pla­neta”, ha adver­tit Guter­res. Aquest aug­ment del nivell del mar ampli­fica la freqüència i la gra­ve­tat dels tem­po­rals i inun­da­ci­ons a les pobla­ci­ons cos­ta­ne­res, on arruïnen la pesca, mal­met els cul­tius i con­ta­mina l’aigua pota­ble.

Les con­seqüències d’aquest feno­men són més extre­mes les illes del Pacífic, on el nivell del mar ha aug­men­tat més que la mit­jana glo­bal. Guter­res ha indi­cat que a punts d’aquest oceà el nivell del mar ha pujat més de 15 cm des de 1993 a la resta del pla­neta la pujada ha estat de 10 cm. I ha afe­git que sense “reta­lla­des dràsti­ques de les emis­si­ons”, el nivell del mar pujarà 15 cm més a mit­jan segle.

Guter­res ha recor­dat que “al vol­tant de mil mili­ons de per­so­nes viuen a zones cos­ta­ne­res, des d’illes bai­xes fins a megalòpolis; des de del­tes agrícoles fins a les comu­ni­tats àrti­ques”. I ha adver­tit que “les mega­ciu­tats cos­ta­ne­res, com ara Dacca [Ban­gla­desh], Los Ange­les [EUA], Bom­bai [Índia], Lagos [Nigèria] i Xan­gai [la Xina], estan amenaçades” per aquesta ele­vació dels oce­ans, que aug­men­tarà “la freqüència de fenòmens extrems com les inun­da­ci­ons cos­ta­ne­res”. Segons l’informe, “si les tem­pe­ra­tu­res glo­bals pugen 2,5 graus, aquesta freqüència podria aug­men­tar d’un cop cada 100 anys a un cop cada cinc anys a finals d’aquest segle”.

El secre­tari gene­ral de l’ONU ha asse­gu­rat que només amb una “reta­llada dràstica” de les emis­si­ons glo­bals i limi­tant l’escal­fa­ment a 1,5 ºC “tenim la pos­si­bi­li­tat de llui­tar per evi­tar el col·lapse irre­ver­si­ble de pla­ques de gel de Gro­enlàndia i l’Antàrtida occi­den­tal i les catàstro­fes que les acom­pa­nyen”. “Això reduir les emis­si­ons glo­bals un 43 per cent en com­pa­ració amb els nivells del 2019 per al 2030 i un 60 per cent per al 2035”, ha deta­llat

En aquest sen­tit, ha fet una crida als líders mun­di­als a com­plir els com­pro­mi­sos adqui­rits a la cimera del clima COP28, en espe­cial els països més indus­tri­a­lit­zats. “El G20, els més grans emis­sors, amb la major capa­ci­tat i res­pon­sa­bi­li­tat de lide­rar, ha d’estar al davant” d’aquest esforç, ha dema­nat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.