Empreses

Audax Renovables continuarà creixent en el mercat exterior

La companyia energètica de Badalona vol tenir en tots els seus mercats capacitat de generació i comercialització

Bèlgica i Àustria podrien ser dos nous països on es podrien establir en el procés d’expansió internacional del grup

La companyia vol tancar el 2024 amb un Ebitda situat en els 110 milions d’euros

L’empresa energètica Audax Reno­va­bles, amb seu a Bada­lona, s’ha impo­sat com a objec­tiu fona­men­tal per a l’esde­ve­ni­dor imme­diat créixer amb passa ferma en els mer­cats exte­ri­ors, i inte­grar ver­ti­cal­ment el negoci allà on operi, és a dir, afe­gir la comer­ci­a­lit­zació als països on dis­posa d’una car­tera de parcs eòlics i foto­vol­taics, i la gene­ració en aquells llocs en què s’ha esta­blert com a comer­ci­a­lit­za­dora.

Actu­al­ment, Audax Reno­va­bles té parcs eòlics i foto­vol­taics a Espa­nya, Por­tu­gal, Itàlia, França, Polònia i Panamà, en ope­ració, en cons­trucció i en dife­rents fases de desen­vo­lu­pa­ment, fins a arri­bar a 1 GW. Pel que fa al ves­sant comer­ci­a­lit­za­dor, Audax és proveïdor d’elec­tri­ci­tat i gas per a més de 413.000 cli­ents, escam­pats per Espa­nya, Por­tu­gal, Itàlia, Ale­ma­nya, Polònia els Països Bai­xos i Hon­gria. Com explica Óscar San­tos, direc­tor gene­ral d’Audax Reno­va­bles, “el propòsit és asso­lir la inte­gració ver­ti­cal en els mer­cats” en què tenen presència. En aquests moments, Audax Reno­va­bles està valo­rant obrir una comer­ci­a­lit­za­dora a França, on tenen gene­ració, o adqui­rir-ne una. En un altre mer­cat, Itàlia, hi tenen comer­ci­a­lit­za­dora, però vol­drien desen­vo­lu­par-hi el seu por­ta­fo­lis de gene­ració: “Tenim en desen­vo­lu­pa­ment 219 MW d’ener­gia foto­vol­taica.” Hon­gria, mer­cat en què Audax hi és des del 2020, després de com­prar la comer­ci­a­lit­za­dora filial del grup E.​ON, també entra­ria dins d’aquests objec­tius de ver­ti­ca­lit­zació de l’acti­vi­tat. Val a dir que Hon­gria, on Audax Reno­va­bles ha esde­vin­gut el segon player en importància, és a hores d’ara un dels prin­ci­pals mer­cats del grup, jun­ta­ment amb Espa­nya, Por­tu­gal, Ale­ma­nya i els Països Bai­xos. És impor­tant des­ta­car el pes que han anat gua­nyant els Països Bai­xos, on va entrar el 2017 amb l’adqui­sició de MAIN Ener­gie, amb crei­xe­ments del 40%. Audax es bene­fi­cia de la decisió estratègica d’haver-se man­tin­gut al país quan, per la crisi pandèmica, mol­tes comer­ci­a­lit­za­do­res havien mar­xat d’aquest mer­cat.

Però l’expansió inter­na­ci­o­nal no s’atu­ra­ria pas aquí, i, com avança Óscar San­tos, podrien aparèixer nous mer­cats on es podrien esta­blir, com ara Bèlgica i Àustria: “N’estem ana­lit­zant les pos­si­bi­li­tats.” Com hi afe­geix San­tos, “ara l’expansió del grup és sobre la taula, després de dos anys cer­ta­ment com­pli­cats.”

Tan bon punt van pre­sen­tar els resul­tats semes­trals, amb un resul­tat net de 35,5 mili­ons d’euros, en con­tra­po­sició amb els 9,8 mili­ons regis­trats durant el mateix període de l’any pas­sat, l’acció de la com­pa­nyia es va enlai­rar un 6,77% a la borsa, amb una capi­ta­lit­zació de 843 mili­ons. Tot i que els preus de l’ener­gia van caure en els diver­sos mer­cats en què el grup opera (un 40,7% menys en elec­tri­ci­tat i un 34,7% menys en gas), s’ha bene­fi­ciat d’un incre­ment del volum d’ener­gia sub­mi­nis­trada, un 11,2% més, fins als 15,4 TWh. Val a dir, com remarca San­tos, que els resul­tats s’han bene­fi­ciat en bona part de les noves polítiques de cober­tura que han adop­tat: “Amb l’acord asso­lit l’any pas­sat amb Shell Energy Europe Limi­ted per la com­pra d’ener­gia a Espa­nya, la com­pa­nyia britànica opera al mer­cat en nom nos­tre, paga cada set­mana l’ener­gia i així no tenim pro­ble­mes de caixa quan pugen els preus i el con­sum.”

Óscar San­tos posa l’accent en la bona feina que s’ha fet en la millora del resul­tat brut d’explo­tació (Ebitda), que va aug­men­tar un 27,7%, fins a asso­lir els 61,5 mili­ons d’euros, amb la pers­pec­tiva de tan­car el 2024 amb 110 mili­ons. Així mateix, ha estat deci­siva la reducció del deute, que fins al juny d’enguany es tro­bava en 299,7 mili­ons d’euros, després d’una reducció de l’11% res­pecte al pri­mer semes­tre del 2023: “Ens havíem situat fins a 9,5 vega­des per sobre de l’Ebitda; ara, 2,6 vega­des, i en el nos­tre pla estratègic ens impo­sem l’objec­tiu d’estar per sota de les dues vega­des. El que tenim clar és que mai posa­rem el deute per sobre de les tres vega­des.” El patri­moni net de l’energètica se situa en 219,9 mili­ons d’euros, amb una ràtio de palan­que­ja­ment del 57,7%.

El pla estratègic d’Audax Reno­va­bles, que abasta fins al 2026, es basa fona­men­tal­ment en “tres palan­ques”, que han de supor­tar la cons­trucció de parcs de gene­ració, amb el benentès que són una com­pa­nyia inte­grada: “Una gene­ració de caixa real d’entre 50 i 80 mili­ons d’euros; més finançament i la rotació d’actius, no només de parcs que ja estan fun­ci­o­nant, sinó també dels pro­jec­tes que en el nos­tre por­ta­fo­lis estan encara per desen­vo­lu­par.” En aquests moments, el grup dis­posa de pro­jec­tes equi­va­lents a 62 MW, en els quals, si tenen “pro­pos­tes interes­sants”, podrien “desin­ver­tir.”

Audax va apro­var el juny pas­sat una remu­ne­ració als seus acci­o­nis­tes de fins a 45 mili­ons per al període 2024-2026, i acaba de dis­tri­buir un divi­dend de 15 mili­ons, amb càrrec a prima d’emissió.

Audax Renovables
L’empresa que presideix José Elías és el resultat de la fusió de les empreses Audax Renovables, operativa en generació de renovables, i Audax Energía, comercialitzadora de llum i gas.
35,5
milions d’euros de benefici el primer semestre.
800
treballadors
2000
any de fundació


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.