Empreses

Audax Renovables continuarà creixent en el mercat exterior

La companyia energètica de Badalona vol tenir en tots els seus mercats capacitat de generació i comercialització

Bèlgica i Àustria podrien ser dos nous països on es podrien establir en el procés d’expansió internacional del grup

La companyia vol tancar el 2024 amb un Ebitda situat en els 110 milions d’euros

L’empresa energètica Audax Renovables, amb seu a Badalona, s’ha imposat com a objectiu fonamental per a l’esdevenidor immediat créixer amb passa ferma en els mercats exteriors, i integrar verticalment el negoci allà on operi, és a dir, afegir la comercialització als països on disposa d’una cartera de parcs eòlics i fotovoltaics, i la generació en aquells llocs en què s’ha establert com a comercialitzadora.

Actualment, Audax Renovables té parcs eòlics i fotovoltaics a Espanya, Portugal, Itàlia, França, Polònia i Panamà, en operació, en construcció i en diferents fases de desenvolupament, fins a arribar a 1 GW. Pel que fa al vessant comercialitzador, Audax és proveïdor d’electricitat i gas per a més de 413.000 clients, escampats per Espanya, Portugal, Itàlia, Alemanya, Polònia els Països Baixos i Hongria. Com explica Óscar Santos, director general d’Audax Renovables, “el propòsit és assolir la integració vertical en els mercats” en què tenen presència. En aquests moments, Audax Renovables està valorant obrir una comercialitzadora a França, on tenen generació, o adquirir-ne una. En un altre mercat, Itàlia, hi tenen comercialitzadora, però voldrien desenvolupar-hi el seu portafolis de generació: “Tenim en desenvolupament 219 MW d’energia fotovoltaica.” Hongria, mercat en què Audax hi és des del 2020, després de comprar la comercialitzadora filial del grup E.ON, també entraria dins d’aquests objectius de verticalització de l’activitat. Val a dir que Hongria, on Audax Renovables ha esdevingut el segon player en importància, és a hores d’ara un dels principals mercats del grup, juntament amb Espanya, Portugal, Alemanya i els Països Baixos. És important destacar el pes que han anat guanyant els Països Baixos, on va entrar el 2017 amb l’adquisició de MAIN Energie, amb creixements del 40%. Audax es beneficia de la decisió estratègica d’haver-se mantingut al país quan, per la crisi pandèmica, moltes comercialitzadores havien marxat d’aquest mercat.

Però l’expansió internacional no s’aturaria pas aquí, i, com avança Óscar Santos, podrien aparèixer nous mercats on es podrien establir, com ara Bèlgica i Àustria: “N’estem analitzant les possibilitats.” Com hi afegeix Santos, “ara l’expansió del grup és sobre la taula, després de dos anys certament complicats.”

Tan bon punt van presentar els resultats semestrals, amb un resultat net de 35,5 milions d’euros, en contraposició amb els 9,8 milions registrats durant el mateix període de l’any passat, l’acció de la companyia es va enlairar un 6,77% a la borsa, amb una capitalització de 843 milions. Tot i que els preus de l’energia van caure en els diversos mercats en què el grup opera (un 40,7% menys en electricitat i un 34,7% menys en gas), s’ha beneficiat d’un increment del volum d’energia subministrada, un 11,2% més, fins als 15,4 TWh. Val a dir, com remarca Santos, que els resultats s’han beneficiat en bona part de les noves polítiques de cobertura que han adoptat: “Amb l’acord assolit l’any passat amb Shell Energy Europe Limited per la compra d’energia a Espanya, la companyia britànica opera al mercat en nom nostre, paga cada setmana l’energia i així no tenim problemes de caixa quan pugen els preus i el consum.”

Óscar Santos posa l’accent en la bona feina que s’ha fet en la millora del resultat brut d’explotació (Ebitda), que va augmentar un 27,7%, fins a assolir els 61,5 milions d’euros, amb la perspectiva de tancar el 2024 amb 110 milions. Així mateix, ha estat decisiva la reducció del deute, que fins al juny d’enguany es trobava en 299,7 milions d’euros, després d’una reducció de l’11% respecte al primer semestre del 2023: “Ens havíem situat fins a 9,5 vegades per sobre de l’Ebitda; ara, 2,6 vegades, i en el nostre pla estratègic ens imposem l’objectiu d’estar per sota de les dues vegades. El que tenim clar és que mai posarem el deute per sobre de les tres vegades.” El patrimoni net de l’energètica se situa en 219,9 milions d’euros, amb una ràtio de palanquejament del 57,7%.

El pla estratègic d’Audax Renovables, que abasta fins al 2026, es basa fonamentalment en “tres palanques”, que han de suportar la construcció de parcs de generació, amb el benentès que són una companyia integrada: “Una generació de caixa real d’entre 50 i 80 milions d’euros; més finançament i la rotació d’actius, no només de parcs que ja estan funcionant, sinó també dels projectes que en el nostre portafolis estan encara per desenvolupar.” En aquests moments, el grup disposa de projectes equivalents a 62 MW, en els quals, si tenen “propostes interessants”, podrien “desinvertir.”

Audax va aprovar el juny passat una remuneració als seus accionistes de fins a 45 milions per al període 2024-2026, i acaba de distribuir un dividend de 15 milions, amb càrrec a prima d’emissió.

Audax Renovables
L’empresa que presideix José Elías és el resultat de la fusió de les empreses Audax Renovables, operativa en generació de renovables, i Audax Energía, comercialitzadora de llum i gas.
35,5
milions d’euros de benefici el primer semestre.
800
treballadors
2000
any de fundació


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.