Societat

José Antonio Ruiz

Coordinador de la Plataforma d’Infància de Catalunya (PINCat)

“Governi qui governi, la infància no és una prioritat”

“Moltes associacions de famílies tenen quotes de solidaritat perquè nens i nenes amb menys recursos puguin tenir colònies”

“A una família vulnerable se li col·loca aquesta etiqueta en cada pas del procés per demanar ajut, i això afecta la salut mental”

José Anto­nio Ruiz és, des del 2021, coor­di­na­dor de la Pla­ta­forma d’Infància de Cata­lu­nya (Pin­cat) de la Taula del Ter­cer Sec­tor. Psi­co­pe­da­gog, mes­tre i edu­ca­dor social, és també direc­tor de Rela­ci­ons i Par­ti­ci­pació de Fun­des­plai.

Com és pos­si­ble que a Cata­lu­nya tin­guem una ter­cera part de nens pobres?
És un tema que arros­se­guem des del 2008, quan va escla­tar la gran crisi econòmica. La pobresa a Cata­lu­nya es cro­ni­fica. No és que abans del 2008 no hi hagués pobresa, però el gran cata­clisme que va com­por­tar aque­lla crisi va fer aug­men­tar la pobresa. I la manca de recur­sos, la manca de finançament, en dife­rents àmbits, ha fet que no hàgim remun­tat, i que la situ­ació, en alguns aspec­tes que afec­ten sobre­tot la infància, vagi a pit­jor.
La Pin­cat denun­cia que a Cata­lu­nya no es fan les inver­si­ons necessàries en polítiques d’infància. Per què creu que passa?
Suposo que hi ha múlti­ples fac­tors. Les enti­tats d’infància tenim la sen­sació que, governi qui governi, la infància no és una pri­o­ri­tat i, per tant, poc avan­cem. També és veri­tat que els pres­su­pos­tos són els que són. I davant d’emergències, pot­ser no es poden fer les polítiques que toca­rien. Nosal­tres, que som cons­ci­ents que d’avui per demà tot no és solu­ci­o­na­ble, el que sí que diem és que calen fulls de ruta. La uni­ver­sa­lit­zació del temps edu­ca­tiu del mig­dia i del lleure pot­ser no ho podrem solu­ci­o­nar d’avui per demà. Però hem de pen­sar què podem fer a curt, mitjà i llarg ter­mini.
I que ho assu­mei­xin tot els par­tits polítics, oi?
L’acord de país hi és. El 2013 tots els grups par­la­men­ta­ris i els àmbits de la comu­ni­tat social per on pas­sen els infants van sig­nar un pacte per a la infància. Tot el que surt allà és vigent avui dia i el que hem de fer és posar-nos a tre­ba­llar. Quan par­lem de pobresa infan­til, ens estem refe­rint al fet que hi ha infants que viuen en llars on no tenen un espai ade­quat per a l’estudi, amb famílies que no es poden per­me­tre un reforç esco­lar que pot­ser l’infant neces­sita.
Quin és el barem de renda fami­liar a par­tir del qual ja es parla de pobresa?
Nosal­tres ens fixem en la taxa risk of poverty and exclu­sion, que és la que els països euro­peus han con­sen­suat per deter­mi­nar on situem la pobresa. Inclou tres cri­te­ris. El risc de pobresa, que són els ingres­sos fami­li­ars infe­ri­ors al 60% de la mit­jana; la pri­vació de mate­rial, i les neces­si­tats soci­als seve­res. Són nanos que no tenen garan­tits dos dies com a mínim a la set­mana de proteïna en la seva ali­men­tació, i que tenen com­pli­cat gau­dir d’una ali­men­tació salu­da­ble, perquè lamen­ta­ble­ment l’ali­ment ultra­pro­ces­sat és molt més econòmic que el fresc. Un de cada tres infants es troba en aquesta situ­ació de desi­gual­tat. Això només ho podrem solu­ci­o­nar posant fil a l’agu­lla.
Són situ­a­ci­ons que es deuen detec­tar a les esco­les. Tot i que no sigui el seu paper, inten­ten pal·liar aques­tes situ­a­ci­ons?
Els infants amb menys recur­sos poden anar a colònies o excur­si­ons, o poden tenir els lli­bres de text, perquè mol­tes asso­ci­a­ci­ons de famílies tenen una quota de soli­da­ri­tat. Hi ha molta sen­si­bi­li­tat a l’escola amb aquest tema. A l’agenda dels infants de l’Ajun­ta­ment de Bar­ce­lona es recull: “Tots els infants hauríem de tenir les neces­si­tats bàsiques cober­tes per poder gau­dir de la vida com qual­se­vol infant.” Ho diuen els nens i nenes, i és una mos­tra que són cons­ci­ents que hi ha com­panys a classe que no tenen les matei­xes opor­tu­ni­tats. Els 453.000 infants vul­ne­ra­bles poden acce­dir al lleure edu­ca­tiu gràcies a les beques dels movi­ments de lleure. El mateix amb el món de l’esport. La sen­si­bi­li­tat hi és. Però ni l’esport, ni la cul­tura, ni el lleure edu­ca­tiu ni l’escola poden resol­dre-ho sols si no hi ha polítiques clares de suport.
Com impacta la situ­ació de casa en els resul­tats edu­ca­tius?
Impacta moltíssim. No només pel fet de no tenir un espai ade­quat per a l’estudi perquè viuen en pisos de 30 m². El fet de no tenir garan­tit un àpat salu­da­ble almenys un cop al dia afecta el ren­di­ment acadèmic. Tenen bibli­o­te­ques, cert, però sovint no són acces­si­bles o les famílies de cul­tu­res dife­rents de la nos­tra no tenen el cos­tum d’anar-hi o no conei­xen aquests recur­sos. Ima­gi­nem un infant que ha de fer els deu­res pas­sant fred a casa perquè no està ben cli­ma­tit­zada. No es pot con­cen­trar.
També hi ha alum­nes que que­den sols a les tar­des perquè els pares estan tre­ba­llant.
La secundària pre­o­cupa moltíssim, perquè no hi ha men­ja­dor a l’ins­ti­tut i no tenen aquest àpat salu­da­ble diari garan­tit. I no tenen classe a la tarda. Per tant, són nanos que sovint estan sols a casa i, a més, amb neces­si­tats.
Qui és pobre de nen és pobre d’adult? O se’n pot sor­tir?
Té molts punts per cro­ni­fi­car-se i s’ha de tren­car amb això. Hi ha ajuts a les famílies, però estan molt diver­si­fi­cats i reque­rei­xen molts pro­ce­di­ments. A una família vul­ne­ra­ble se li col·loca aquesta eti­queta en cada pas del procés, i això els afecta la salut men­tal. Les famílies vul­ne­ra­bles, perquè la paraula no és pobres sinó vul­ne­ra­bles, ja que la vul­ne­ra­bi­li­tat es pot superar, n’estan far­tes. La pla­ta­forma del ter­cer sec­tor esta­tal va fer un estudi sobre per què no dema­na­ven l’ingrés mínim vital. I el resul­tat és que estan far­tes d’haver de mos­trar les seves misèries per acon­se­guir 200 euros.
Hi ha alguna acció que s’hau­ria d’empren­dre pri­o­ritària­ment?
La pres­tació uni­ver­sal de la criança és fona­men­tal, perquè en altres països que ho fan hi ha una millora social impor­tant. Però les pres­ta­ci­ons no són sufi­ci­ents. Hem de solu­ci­o­nar l’accés al temps edu­ca­tiu de mig­dia i als recur­sos de salut men­tal. És el suport a l’accés uni­ver­sal 0-3, que els nens de la petita infància puguin acce­dir a l’escola bres­sol però també que hi hagi espais fami­li­ars, acom­pa­nya­ment en la criança a les famílies... És molt impor­tant enten­dre que l’edu­cació de l’infant és al llarg de la vida i també a l’ample de la vida: l’escola, el lleure, la cul­tura, l’esport..., perquè el que cons­ti­tu­eix la igual­tat d’opor­tu­ni­tats és tot això. I dar­rere de la pobresa infan­til hi ha un pro­blema d’habi­tatge, d’ocu­pació dels pro­ge­ni­tors, d’inclusió del col·lec­tiu estran­ger... Hi ha molts ele­ments.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.