Societat

Seu apostòlica vacant a Roma

La capella ardent de Francesc, mort dilluns als 88 anys, s’obre avui a la basílica de Sant Pere fins al dia dels funerals, dissabte

La capital italiana viu amb una barreja d’atabalament i resignació el trasbals que suposaran els actes de comiat del papa

Va deixar per escrit un protocol funerari simplificat i un testament que reflecteixen l’austeritat del seu pontificat

Malgrat que en les darreres aparicions en públic a Francesc se’l veia molt cansat, i que havia superat un llarg ingrés hospitalari fa ben poc, el cert és que la mort del pontífex ha agafat força per sorpresa els romans. La ciutat estrena una cara una mica més neta i endreçada –a les zones turístiques, és clar– després d’anys d’obres pel Jubileu, que es va iniciar el 25 de desembre passat i durarà fins al 6 de gener del 2026. Es tracta de l’Any Sant, un període especial de l’Església catòlica en què els fidels de tot el món pelegrinen fins a Roma per fer-se perdonar els pecats. És a dir, la capital italiana enguany està encara més plena de turistes de l’habitual; en els pics de vacances, fins i tot saturada.

Per això, a part de la tristesa per la pèrdua d’un dels papes més estimats i propers, el sentiment dels romans ara mateix és una barreja d’atabalament i resignació. Es tem que l’augment dels turistes i curiosos que vindran a Roma durant el funeral de Francesc i el conclave, sumats als del Jubileu, facin que la quotidianitat dels qui viuen a la capital sigui encara més complicada que de costum. Un trasbals que agreujarà les habituals cues quilomètriques que fan que, sovint, travessar la ciutat sigui una odissea de més de dues hores. Amb tot plegat, els comentaris que més se senten entre els romans aquests dies són: “Quin greu pel papa Francesc” i, també, “Ai, el que ens espera!”

Mentre arriben mostres de condol d’arreu del món, ahir la Santa Seu va fer pública la primera imatge del papa Francesc sense vida. S’hi veu el cos del sant pare dins un taüt senzill de fusta; duu una casulla vermella i un rosari a les mans, i està custodiat per dos guàrdies suïssos a la capella de la residència de Santa Marta, on vivia. Avui a les nou del matí se’l traslladarà a la basílica de Sant Pere, on s’obrirà la capella ardent durant tres dies. La vetlla serà per a tothom, ja que, per primer cop, no hi haurà cap vetlla privada.

Francesc va simplificar els protocols del funeral i va deixar per escrit un testament que reflecteix l’austeritat que ha marcat el pontificat. Jorge Mario Bergoglio hi explica on vol ser enterrat, fora dels murs del Vaticà, a la basílica papal de Santa Maria Major, i de quina manera: “El sepulcre ha de ser a terra; senzill, sense cap decoració particular, i amb una única inscripció. «Franciscus»”, diu. També hi especifica que un benefactor ha deixat pagat el seu funeral. Francesc va arribar lleuger d’equipatge i de la mateixa manera se’n vol anar.

El funeral, on s’espera l’assistència de líders de tot el món, se celebrarà dissabte, dia 26, a les 10 del matí. Després, el fèretre serà traslladat a Santa Maria Major.

De seguida de saber-se que era la basílica escollida pel sant pare per a la seva sepultura, Santa Maria Major es va començar a omplir de fidels i curiosos. A l’entrada, s’hi ha disposat un llibre de firmes de condolences on deixar missatges de record i una gran foto de Bergoglio acompanyada de la frase en llatí: “Requiem aeternam, dona ei, Domine, et lux perpetua luceat ei.”

Poques hores després de la mort de Francesc, els sis comptes de la xarxa X que feia servir assíduament el sant pare –que duen de nom d’usuari “pontífex” i publicaven les seves reflexions en italià, anglès, castellà, portuguès, francès i llatí– van canviar la seva denominació. Va desaparèixer el nom i la foto de Francesc i es va substituir per l’expressió en llatí Apostolica Sede Vacans (seu apostòlica vacant), l’escut vaticà corresponent i una foto torta de la Santa Seu de lluny rere unes branques d’olivera. Amb aquest simbòlic passatge de comptes, que tenen més de 53 milions de seguidors en total, s’ha seguit la tradició que marca el període en què el tron de sant Pere resta buit en espera del següent papa.

Francesc, que va arribar al pontificat en un moment de gran crisi d’imatge de l’Església, va donar molt de pes a l’aspecte comunicatiu i ha estat el papa que més ha fet servir les xarxes socials, entenent-ne la importància. El proper sant pare decidirà si les continuarà fent servir, o no. Serà una de les tantes incògnites que haurà de resoldre el proper conclave, que es preveu que sigui d’aquí a un parell de setmanes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.