Societat

Societat

Rècord de desplaçats per les guerres

Fins a 122,1 milions de persones han hagut de fugir de les seves llars, gairebé el doble que fa deu anys, segons l’informe anual de l’Acnur

L’única dada positiva és l’elevat nombre de retorns, sobretot sirians

A finals del passat abril hi havia 122,1 milions de persones desplaçades per les guerres, la violència i les persecucions al món, una xifra rècord que gairebé duplica la registrada fa una dècada, segons l’últim informe anual de l’Agència de les Nacions Unides per als Refugiats (Acnur).

L’estudi sobre Tendències Globals de l’organisme humanitari constata que el total de persones que han hagut d’abandonar les seves llars per la violència ha augmentat un 1,7% respecte el mateix període de fa un any, quan hi havia 120 milions de desplaçats. Això suposa al voltant de deu anys seguits d’increments anuals. Uns 73,5 milions de persones estan desplaçades a dins dels seus propis països (6,3 milions més que fa un any) i 42,7 s’han vist forçades a refugiar-se a l’estranger.

Els grans conflictes, com els de Sudan, Myanmar (Birmània) i Ucraïna són la font de la majoria d’aquests desplaçaments. El conflicte al país africà és el que més desplaçats ha causat al món, 14,3 milions, i ha superat la marca que fins ara tenia Síria (13,5 milions).

De fet, l’única dada positiva de l’informe és l’augment dels retorns, en particular el dels desplaçats sirians. L’informe indica que 9,8 milions de persones (prop de dos milions de les quals sirianes) han tornat a casa seva després de fugir-ne el 2024, una xifra superior a la d’altres anys.

Afganistan és el tercer país amb més desplaçats, 10,3 milions, i Ucraïna té 8,8 milions. En termes de refugiats a l’exterior, però, els quatre països tenen una xifra semblant, d’uns sis milions de persones cadascú.

L’informe revela que, contràriament a la percepció que es té a molts països rics, el 67 % de les persones refugiades es queda als països veïns, i que els països de renda baixa i mitjana acullen el 73 % dels desplaçats al món. De fet, el 60 % de les persones forçades a fugir mai creuen les fronteres del seu propi país.

Iran és el país que més refugiats acull al seu territori, amb 3,8 milions de persones, la majoria provinents de l’Afganistan. El segueix Turquia, amb 3,1 milions, sobretot sirians; Colòmbia, que té 2,8 milions de refugiats, principalment de Veneçuela; Alemanya, que acull 2,7 milions de refugiats, i Uganda, amb 1,7 milions. Però en termes relatius, el Líban és la nació amb més desplaçats per càpita, ja que un de cada vuit habitants és refugiat. El segueixen el Txad i Jordània, on la proporció és d’un cada setze habitants.

L’Acnur alerta que si bé el nombre de desplaçats per la força s’ha gairebé doblat respecte dels 65 milions que hi havia el 2015, el finançament de l’organisme es manté aproximadament al mateix nivell que fa deu anys. L’agència de l’ONU adverteix que “aquesta situació és insostenible i exposa les persones refugiades i a altres que fugen del perill a una major vulnerabilitat”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.