La ciutat que vol però no pot
García Albiol continua prometent la transformació de Badalona però les grans actuacions no brollen
L’alcalde del PP era l’esperança de molts veïns per millorar la seguretat però el balanç no li és favorable
Diu que per primer cop en vint anys s’hi farà habitatge públic, però per ara no va més enllà del titular
Ningú sap explicar amb exactitud per què a Badalona es fa tan costa amunt iniciar qualsevol projecte dels que contribuirien a transformar la ciutat però la realitat és que les tramitacions en aquest municipi del cinturó roig són més lentes que buidar un pantà amb galledes. Badalona és la ciutat on tots els partits tenen clar que cal modernitzar l’administració local si es vol que rutlli una maquinària que acumula molts anys oxidada, però a l’hora de la veritat els problemes són els de sempre i, per reblar el clau, s’han enquistat de tal manera que no hi ha déu que ho resolgui. García Albiol va arrasar a les eleccions del 2023 després de convèncer propis i estranys que només ell podia ser l’artífex d’aquesta revolució, sempre que disposés d’una majoria prou àmplia per poder tirar pel dret i no dependre d’altres forces. Els ciutadans li van regalar aquesta confiança per sobre de les ideologies, però dos anys després, a l’equador del mandat, la gestió dels populars continua envaïda de promeses que no cristal·litzen. Caldrà veure què passa en el que queda de mandat.
El Partit Popular, que té 18 dels 27 representants que formen el ple, és conscient que la ciutat no avança al ritme desitjat, però continua prometent un canvi mai abans vist i inflant el pit per l’estabilitat que ha portat al consistori. El seu líder indiscutible, l’alcalde Xavier García Albiol, ha protagonitzat recentment una conferència per fer balanç dels dos primers anys del mandat i allà va decidir ignorar per complet els problemes que més maldecaps li estan ocasionant, com la remodelació que molts equipaments reclamen a crits, com la situació dels serveis socials que naufraguen per manca de recursos, o com les dades de seguretat, que comencen a remuntar però han estat nefastes durant el primer període. Pel que fa a la seguretat, el tema estrella de García Albiol, l’accent el situa en l’increment de la plantilla de la Guàrdia Urbana, on està sota sospita de frau el procés per triar el nou intendent major –amb queixes de cinc dels sis aspirants–. El batlle badaloní també fa veure que oblida que la nit de Sant Joan va ser una de les pitjors que es recorden a la ciutat –el servei d’emergències 112 va rebre 994 trucades, mentre que l’any passat n’havia rebut 468– i que ha dut l’oposició a forçar un ple extraordinari sobre aquest tema.
Però Albiol mesura molt bé cadascuna de les seves paraules fins a convertir-les en mantra, així que, en matèria de delinqüència, no hi ha setmana que no aprofiti l’ocasió per reclamar una llei més contundent contra els lladres multireincidents. L’altre gran tema sobre el qual pivota el discurs de Xavier García Albiol és el de les ocupacions. I si pot lligar-ho amb la immigració, molt millor, que aquesta és la fórmula que més vots li ha donat. “La immensa majoria de persones que ocupen no són vulnerables, són delinqüents. I, segons l’anuari dels Mossos, el 70% de les ocupacions il·legals les cometen persones estrangeres”, va assegurar en la seva conferència, inflant més de quatre dècimes la xifra real, que és del 65,8.
Els equipaments fan aigües
Un dels objectius de l’executiu del Partit Popular és revertir la situació dels equipaments municipals, una gran quantitat dels quals fan aigües per tot arreu. La biblioteca central s’ha hagut de tancar fins a set cops en els darrers quatre anys –ara continua fora de servei– i darrerament se n’han sumat dues més per problemes amb l’aire condicionat. També és un maldecap la climatització del Teatre Zorrilla, i la posada a punt de les instal·lacions esportives no acaba de ser una realitat. L’estat d’alguns equipaments, com les pistes d’atletisme, clama al cel.
La falta de personal en alguns departaments del consistori badaloní no ajuda a accelerar la transformació promesa, però l’oposició lamenta que quan es tracta de donar llicència per a festes i festeigs, com el ja famós arbre de Nadal, la paperassa avança sense trobar cap entrebanc. La resposta d’Albiol a les crítiques que rep és ignorar qui li canta les quaranta –si més no en públic– i insistir en el seu missatge d’esperança i de confiança en el que està per venir. “Badalona comença a donar símptomes de recuperar l’energia com a ciutat i de recuperar la confiança en nosaltres mateixos”, assegura. Es mostra convençut que abans del 2027, quan sabrà si la seva majoria absoluta rep o no l’aval del poble, hauran començat obres molt esperades com les pistes d’atletisme o l’equipament esportiu amb una piscina de 50 metres promès al sector de Bufalà i Morera. També té clar que durant aquest mandat s’hauran invertit 30 milions en la millora de l’asfaltatge i fins i tot promet fer pisos públics per a joves, tot i que la lletra petita és ara per ara una incògnita.
On sembla que el PP no té intenció de remar fort és en el sector dels serveis socials. Va prometre un equipament amb menjador social i amb possibilitat de pernoctar per compensar el tancament de Can Bofí Vell (decisió que va condemnar a viure al carrer mig centenar de sensesostre) i la bossa de famílies que esperen un pis a un preu assequible continua sent interminable. El servei per atendre les dones víctimes de violència de gènere també està sota mínims, i les famílies que necessiten els ajuts de la llei de la dependència s’han d’armar de paciència fins a ser ateses. Però aquests temes Albiol els ignora per sistema.
Albiol declina, per tercer cop, fer l’entrevista
Aquest diari ha volgut entrevistar l’alcalde de Badalona, Xavier García Albiol, però el batlle popular continua declinant fer l’entrevista per mostrar la seva discrepància amb alguns dels articles publicats en aquest mitjà, sense concretar quins. En el seu lloc, hem entrevistat els líders dels quatre partits que formen l’oposició a Badalona: el PSC, ERC, En Comú Podem i Guanyem Badalona.