Gran angular

DE MEMÒRIA

L'origen del turisme industrial

Amb la creació de la Societat d'Atracció de Forasters es va impulsar el turisme urbà, que era incipient, però que anava avançant lentament des de l'Exposició Universal de 1888 i des de l'obertura, el 1902,
a la plaça de Catalunya de Barcelona,
del moderníssim
hotel Colón.

La cre­ació, el 1908, de la Soci­e­tat d'Atracció de Foras­ters (SAF), una empresa turística mixta pro­mo­guda per l'Ajun­ta­ment de Bar­ce­lona, amb local al bell mig de la Ram­bla, al davant de l'hotel de les Qua­tre Naci­ons, va sig­ni­fi­car l'inici de diver­ses línies d'actu­ació. Vis­tes amb pers­pec­tiva, les pro­pos­tes de la SAF foren d'una extrema moder­ni­tat, car com­bi­na­ven molt bé la passió per les tec­no­lo­gies moder­nes, el con­fort i l'ena­mo­ra­ment per les joies de les cul­tu­res del pas­sat. Pot­ser perquè al cap­da­vant de la SAF hi hau­ria gent amb talent i ima­gi­nació, com ara Marià Rubió i Bell­ver, Lluís Duran i Ven­tosa i Manuel Folch i Tor­res.

Una d'aques­tes línies fou la pro­moció d'un molt inci­pi­ent turisme urbà. Un turisme que anava avançant len­ta­ment des de l'Expo­sició Uni­ver­sal de 1888 i des de l'ober­tura, el 1902, a la plaça de Cata­lu­nya de Bar­ce­lona, del moderníssim hotel Colón, amb “chauf­fage à vapeur dans tous ses appar­te­ments”.

Una altra línia d'actu­ació, sor­pre­nent: les bece­ro­les del turisme que molt més tard s'ha cone­gut com a turisme indus­trial. Vegem-ho seguint la guia Douze jours à Bar­ce­lone, publi­cada per Atracció de Foras­ters el 1908. En el pri­mer dia d'estada a Bar­ce­lona, la guia pro­posa una pas­se­jada per la Ram­bla fins al port, la Bar­ce­lo­neta, els banys de mar, i la Maqui­nista Ter­res­tre i Marítima! En els dies que seguei­xen, la guia reco­mana viva­ment la visita a la gran fàbrica tèxtil coto­nera: La Espa­nya Indus­trial. Diu, sense pro­ble­mes: “Tots els estran­gers que vénen a Bar­ce­lona la visi­ten i tots se sor­pre­nen de la seva orga­nit­zació mera­ve­llosa. [...] Tots els per­so­nat­ges que han sojor­nat a Bar­ce­lona durant uns dies han hono­rat amb la seva presència la fàbrica de Sants”.

Entre aquests per­so­nat­ges, una llista de reis i rei­nes de les Espa­nyes, dos pre­si­dents cata­lans de la República de 1873, “el vir­rei de Xina i el gran visir de Tur­quia”.

Seguim: “Tots els auto­mo­bi­lis­tes que visi­tin Bar­ce­lona han de dedi­car alguns moments als tallers de la His­pano-Suiza”. A més dels cot­xes espor­tius, el model de 12/15 C.V. “és de veri­ta­ble turisme”. Sense obli­dar la fabri­cació d'auto­cars, útils per als turis­tes.

El dia de l'excursió fins a Cal­de­tes comença amb una parada a Sant Martí de Pro­vençals, “el pri­mer cen­tre manu­fac­tu­rer d'Espa­nya”. En aquest punt, peri­lla la sepa­ració entre turisme indus­trial i eno­tu­risme, car “el turista [...] no pot pas­sar de visi­tar les immen­ses caves de Pere G. Maris­tany”.

El pas següent és la ciu­tat de Bada­lona, que pro­du­eix “aiguar­dent, sucre, pells ado­ba­des, pro­duc­tes químics, petroli, con­ser­ves ali­mentàries, tin­tes, vidres, que li han donat un renom ben meres­cut”. A Arenys de Mar, la guia reco­mana la visita a la Granja Avícola El Paraiso, fun­dada per Sal­va­dor Cas­telló.

El dia que té com a punt final la ciu­tat de Vila­nova i la Geltrú, la guia pro­posa una visita a la Colònia Güell. L'espai cons­truït amb l'església que la Unesco decla­rarà, molts anys després, Patri­moni Mun­dial, és pre­sen­tat com una fàbrica moderna amb tre­ba­lla­dors espe­ci­al­ment des­tres. La Colònia té “les màqui­nes més per­fec­ci­o­na­des, que fan fun­ci­o­nar un veri­ta­ble exèrcit d'obrers”.

L'entu­si­asme pel museu del Cau Fer­rat de Sit­ges prové sobre­tot del tes­ti­moni dels avenços cata­lans en la forja. El Cau Fer­rat explica molt bé com “el pro­ducte d'una sim­ple indústria es trans­forma en joies d'un art exqui­sit”.

L'onzena jor­nada pro­po­sada per la guia als turis­tes estran­gers és ple­na­ment indus­trial: és l'excursió a Mont­cada, Saba­dell, Ter­rassa, Man­resa, Car­dona i Fígols. L'inici de l'excursió és tec­nològic: “El més interes­sant [de Mont­cada] és l'aqüeducte, [...] un lloc digne d'ésser visi­tat pels viat­gers”.

Al final, la mun­ta­nya de Sal de Car­dona, única a Europa. Després, “dei­xant les mines blan­ques de la sal, el turista pot seguir avançant [...] i tro­barà les mines negres, pro­pi­e­tat del Sr. Olano, comte de Fígols”. Els hipotètics turis­tes de 1908 són guiats per la SAF de Bar­ce­lona de la mun­ta­nya blanca als pous de la mun­ta­nya negra!

La feina de Marià Rubió i Bellver

L'enginyer militar Marià Rubió i Bellver (Tarragona, 1862-Niça, 1938), l'home de la urbanització del Tibidabo promoguda pel Dr. Andreu i el màxim responsable tècnic de l'Exposició Internacional de 1929, fou president de la Societat d'Atracció de Forasters entre 1910 i 1936. Aquest militar va donar un impuls considerable a aquesta societat que ha jugat el seu paper a la història.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.