Eines

Auditors, empreses i economistes rebutgen el pla comptable de pimes

Més de 80 professionals ja s'han adherit a la comissió que elaborarà un llibre blanc per intentar millorar una norma que consideren arbitrària i confusa

“El 90% del que s'ha d'incloure a la memòria anual és informació deixalla”
“Després d'haver-les aplicat dos exercicis, ningú hi està d'acord”

“El model actual d'informació financera per a mitjanes i petites empreses del pla general comptable del 2007 està pensat per a grans empreses multinacionals i ha estat traslladat a les primeres i, per tant, és un vestit que no s'adapta ni a les seves necessitats ni a les seves particularitats”, afirma Emilio Gironella, auditor de comptes i professor de la Universitat Pompeu Fabra i promotor de la Comisión Nacional para la Elaboración de un Libro Blanco sobre Mejoras a Introducir en la Contabilidad y la Información Financiera, que es va constituir el 15 de setembre, en un acte al Col·legi de Titulats Mercantils i Empresarials de Barcelona. Quan l'auditor parla de vestit gran no es refereix només a petites empreses, sinó a grups importants no cotitzats que facturen fins a 300 milions d'euros.

Gironella entén que l'Estat espanyol ha estat més papista que el papa, establint per a les pimes unes normes –les normes internacionals de comptabilitat/normes internacionals d'informació financera (NIC-NIIF)– que en principi només són obligatòries per a la presentació dels comptes consolidats de grups de societats que cotitzen en borsa o emeten títols negociables. A Alemanya, per exemple, no es va modificar la normativa per a les pimes, mentre que a l'Estat espanyol les normes es van adoptar per a totes les empreses individuals.

Els membres de la comissió –auditors de comptes, professors universitaris de comptabilitat, economistes, directors financers i gent d'empresa– ho són a títol personal, i ja s'hi han apuntat 83 membres de Catalunya, València, la Corunya, Alacant, Granada i Madrid. L'objectiu, assenyala Gironella, “és conscienciar els professionals i l'administració que amb el model actual no arribarem a bon port i, en conseqüència, que convé millorar determinats aspectes per la seva lògica i necessitat”.

Les objeccions més importants que la comissió fa a les normes comptables vigents des de l'exercici 2008 són que s'ha incrementat significativament la informació que s'ha d'incloure en la memòria anual, “però el 90% són deixalles, és informació inútil, mentre que no és obligatori posar-hi la que un interessat necessita per conèixer la situació de l'empresa: rendibilitats financera i econòmica, anàlisi de la liquiditat en els últims tres anys, terminis de cobrament als clients i de pagament als proveïdors, projecció de tresoreria...”.

Pel que fa al pla comptable, es critica la gran subjectivitat que es permet a l'hora de fer estimacions comptables i que es mantinguin en vigor criteris de valoració d'alguns actius discutibles, com per exemple que es valori per 5 milions un edifici que es va comprar fa 20 anys per aquest preu i que ara en val 25. També es considera que té “deficiències rellevants” la presentació d'alguns estats financers inclosos en els comptes anuals, com ara que el model del compte de pèrdues i guanys no informa del cost de les vendes.

“La comissió no pretén anar contra res ni contra ningú, sinó simplement ajudar i reflexionar sobre els problemes existents que vivim en el dia a dia, i proposar solucions adequades, sempre de manera constructiva i positiva”, assenyala el seu promotor, que, una vegada engegat el projecte, té la intenció d'aconseguir que s'afegeixin als treballs quatre partits –PSOE, PP, CiU i PNB–, perquè la finalitat de tot és modificar una norma que, després d'haver comprovat la seva aplicació en els exercicis 2008 i 2009, ha dut a la constatació que “és rara i ningú hi està d'acord”.

La comissió ha rebut fins ara el suport dels titulats mercantils i empresarials de Barcelona, el Col·legi d'Economistes de Catalunya, el Registre d'Economistes Auditors, el Consell General de Col·legis d'Economistes d'Espanya, la patronal CECOT i l'Associació Catalana de Comptabilitat i Direcció (Accid), que publicarà el llibre blanc quan estigui enllestit, s'espera a final de l'any que ve.

L'activitat de la comissió s'ha estructurat en sis comissions de treball:

-Millores a introduir en el balanç. Presidida per Enrique Ortega (Madrid).

-Millores a introduir en el compte de pèrdues i guanys. Presidida per Joaquim Rabaseda (catedràtic de la Universitat de Girona).

-Millores a introduir en l'estat de canvis en el patrimoni net i en l'estat de fluxos d'efectiu. Presidida per Francesc Gómez Valls (professor titular de la Universitat Autònoma de Barcelona).

-Millores a introduir en la memòria. Presidida pels auditors de comptes Jaume Carreras i Anselm Constans.

-Millores a introduir en la informació financera. Presidida per Oriol Amat (catedràtic de la Universitat Pompeu Fabra).

-Coordinació. Presidida per Emilio Gironella.

LA CE JA TÉ LLIBRE VERD

La Comissió Europea (CE) va presentar dimecres passat el seu llibre verd sobre el sector de l'auditoria, amb què ha obert fins al 8 de desembre una consulta pública. L'objectiu és posar fi a l'oligopoli de les quatre grans consultores –Deloitte, Ernst&Young, KPMG i Price Waterhouse Coopers– que concentren el 90% del mercat europeu, però el comissari de Mercat Interior, Michel Barnier, va explicar que també es planteja simplificar les obligacions d'auditoria imposades a les petites i mitjanes empreses per evitar que quedin “asfixiades”.

Pla general de comptabilitat
accid-profit 12 €


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.