Empreses

Mango planeja obrir 250 noves botigues l'any a la Xina

La cadena de moda aspira a convertir-se en el tercer grup tèxtil del món i duplicar la facturació en 4 anys

“No estem ni al 30% de les nostres possibilitats de creixement”

Xina és un mer­cat pre­fe­rent per a la cadena de moda Mango. El pre­si­dent i fun­da­dor de la firma, Isak Andic, ha avançat que pla­ne­gen obrir una mit­jana anual de 250 boti­gues només en aquest país. “El nos­tre sos­tre és el cel. No estem ni en el 30% de les pos­si­bi­li­tats de crei­xe­ment”, expli­cava Andic a un col·loqui que va orga­nit­zar la con­sul­tora Pri­cewa­ter­hou­se­Co­o­pers (PwC) i La Van­guar­dia aquest diven­dres a la capi­tal cata­lana. Actu­al­ment Mango suma 100 boti­gues al mer­cat xinés, país on viuen 1.600 mili­ons d'habi­tants i que creix a pas­sos age­gan­tats amb cen­tres comer­ci­als que obren quasi a diari.

Enguany la cadena de roba cata­lana ja ha acon­se­guit una xifra rècord que és inau­gu­rar més d'una botiga al dia (400) arreu del món. Andic ha avançat que l'any que ve s'han posat la fita d'obrir-ne fins a 500.

Mango, que va començar sent una petita botiga de roba mul­ti­marca al car­rer Por­ta­fer­rissa de Bar­ce­lona, ales­ho­res sota el nom Roxy, va tan­car l'any 2009 amb 1.390 punts de venda en més de 100 països de tots els con­ti­nents.

AL PÒDIUM.

Les aspi­ra­ci­ons del seu pre­si­dent i fun­da­dor són con­ver­tir-se en una de les tres empre­ses tèxtils més impor­tants del món. Ara ho són H&M i Zara. A més d'aquest ambiciós pla d'ober­tura de boti­gues en mer­cats estratègics, la firma té pre­vist ampliar la seva acti­vi­tat amb noves línies de negoci.

Per tot ple­gat, en els pro­pers qua­tre anys, la cadena, com va avançar el seu pre­si­dent, s'ha mar­cat l'objec­tiu de dupli­car la fac­tu­ració, que aquest any pre­veu que serà de 1.650 mili­ons d'euros.

La inter­na­ci­o­na­lit­zació s'ha for­jat, doncs, com un dels punts clau en aquest crei­xe­ment i també, segons Andic, per esqui­var la crisi. De fet, si a l'any 2000, el 40% de la fac­tu­ració de la cadena pro­ve­nia del mer­cat espa­nyol, enguany la xifra s'ha reduït al 18%. Així que men­tre el con­sum al mer­cat local s'ha estan­cat, a d'altres com Tur­quia, els per­cen­tat­ges de crei­xe­ment han estat pro­pers al 40%.

La cadena amb seu a Palau Solità i Ple­ga­mans (Vallès Occi­den­tal) dóna feina a 10.000 per­so­nes direc­ta­ment i a 25.000 més indi­rec­ta­ment. La pro­ducció segueix el mateix esquema glo­bal que la dis­tri­bució. Xina copa ara el 50% de la con­fecció de la roba i com­ple­ments sota la marca Mango. El 50% res­tant es repar­teix entre Tur­quia (18-20%), resta d'Àsia (10%), Europa de l'Est i el nord d'Àfrica.

Els per­cen­tat­ges, però, podrien variar en un ter­mini rela­ti­va­ment curt. Andic ha reve­lat que estan començant a estu­diar alter­na­ti­ves a la pro­ducció a Xina. “Està seguint els pas­sos de Japó i d'aquí poc serà un país que pro­du­eixi alt valor afe­git”, deia al col·loqui.

NAU LOGÍSTICA.

En la seva estruc­tura logística, Mango té pen­dent la cons­trucció d'un nou cen­tre de dis­tri­bució a Cata­lu­nya, que fa anys hau­ria d'haver posat en marxa. El pre­si­dent Isak Andic va expli­car que els retards en la con­cessió de llicències de l'admi­nis­tració local i autonòmica han fet ajor­nar la inversió quasi una dècada. L'any pas­sat, final­ment, van obte­nir l'auto­rit­zació per cons­truir una nau logística en un ter­reny de 500.000 metres qua­drats a Lliçà d'Amunt (Vallès Ori­en­tal). “Això ha fet que ens costés molts diners i que haguéssim d'obrir set cen­tres més a Cata­lu­nya”, es lamen­tava Andic.

El patró que ha fet ser­vir l'empresa per sor­tir de la crisi i a més no patir-la ha estat, segons Andic, con­tro­lar, dis­tri­buir, ser una empresa ver­ti­cal, haver asso­lit soci­a­lit­zar la moda i tenir marca i un objec­tiu ben defi­nit.

Però no sem­pre han anat tan bé les coses a la firma. L'any 2000, com va reconèixer Andic, no va dosi­fi­car sufi­ci­ent­ment les inver­si­ons a les boti­gues i va haver de fer marxa enrere en la seva estratègia de crei­xe­ment.

De desconegut a cap visible

El fundador de la cadena Mango, Isak Andic, és el perfil de l'empresari fet a si mateix. D'origen turc, va venir amb la seva família a Barcelona quan era un nen i amb 18 anys anava pels mercats venent roba. La seva ambició i la visió del negoci el van ajudar a construir la segona empresa més exportadora d'Espanya. Fins fa poc, es resistia a fer-se veure en persona i poca gent li posava cara. Fa uns dies ha estat nomenat president de l'Institut d'Empresa Familiar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.