Eines

Antoni Porras

autor del llibre ‘net... qué?! networking para todos'

“A internet es parlarà de nosaltres tot i que no vulguem ser-hi”

Encara hi ha gent que rebutja Facebook quan hi ha més de 500 milions d'usuaris

Què són els sis graus de separació?

Els sis graus és una teoria que diu que tots els habitants d'aquest planeta estem molt més connectats del que no ens pensem. Enllaçant persones que es coneixen pots arribar a relacionar dos individus, per lluny i diferents que siguin, amb un màxim de sis vincles.

Ho ha comprovat?

En el meu llibre explico la meva experiència a sis ciutats de món on he fet diverses experiències de networking. La base del networking és aquesta alta interconnexió entre persones, que amb les noves tecnologies ha fet una eclosió.

Amb les xarxes socials?

Les xarxes socials et poden ajudar molt si ets emprenedor o empresari i vols cercar clients, proveïdors, contactes, partners, finançament, inversors, informació, coneixement... Hi ha una nova democràcia digital. Però és molt important combinar totes noves eines i habilitats online amb les offline.

No són una moda?

Les xarxes socials no són una moda. Fa quatre anys Facebook tenia uns 40 milions d'usuaris, ara en té més de 500 milions. Això és una autèntica revolució. Els canals de comunicació han evolucionat, estem en un nou paradigma, en un nou canvi d'escenari.

Aleshores no tenim cap més remei que ser-hi.

Però no per resignació, sinó per convenciment. L'online és brutal perquè et dóna una capacitat de comunicació que fins fa no gaire no podíem ni sospitar. Però no podem entrar en aquest món sense un pla, sense una estratègia que no només ha de ser online, sinó també en el món real.

L'altre dia em van invitar a assistir a un speednetworking...

L'speednetworking és d'una manera dinàmica, divertida, afectiva i molt ràpida de fer molts contactes en poc temps. El que és molt important és que t'ajuda a desenvolupar les teves habilitats mentals, perquè tens pocs minuts per comunicar el teu missatge. Prové de la comunitat jueva, que tenia l'speed dating per posar en contacte els seus membres.

Es pot ser molt hàbil a internet i molt poc en el cara a cara?

Això succeeix, i també a l'inrevés. Un pla de networking hauria d'equilibrar l'online i l'offline. No és bo que estigui descompensat. Al final l'objectiu és poder ser competitiu.

Ens preocupa la nostra identitat digital?

El cert és que, ho vulguem o no, es parlarà de nosaltres. Hi ha gent que ha decidit no ser present en les xarxes socials perquè diuen que això no els afecta. Però s'està demostrant que la gent parlarà de nosaltres. Fins i tot es produeixen suplantacions de personalitat. Has de saber detectar tot això. Una identitat digital és molt important, però no significa exclusivament tenir un perfil en una xarxa social o professional, és també la teva pàgina web, el teu bloc, si tens un canal de fotografia, o de vídeo, hi ha empreses que tenen canal de televisió. Amb la identitat digital 2.0 es tracta de reunir tots aquests perfils i treure'n profit.

Els professionals i les pimes catalanes n'estan traient profit?

Malauradament no som actius, som més aviat reactius, quan veiem que no hi ha més remei, aleshores ens hi posem. Per exemple, encara hi ha gent que qüestiona el Facebook, quan és una realitat consolidada.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.