Empreses

Grup Sada invertirà 12 milions per ampliar l'escorxador de Lleida

L'empresa productora de pollastres, filial de Nutreco, doblarà la capacitat a partir del 2013 per atendre la demanda de Mercadona. La firma inclourà robots i contractarà 125 treballadors en dos anys

La producció a Sada Catalunya és de 100.000 pollastres al dia, 25 milions l'any

El Grup Sada, que per­tany a la mul­ti­na­ci­o­nal holan­desa Nutreco, ini­ciarà l'ampli­ació de la planta de Lleida en un període de sis mesos. El grup dedi­cat a la pro­ducció de pollas­tres durà a terme una ree­di­fi­cació i moder­nit­zació de les noves ins­tal·laci­ons, d'una superfície de 7.500 m² que anti­ga­ment for­ma­ven part de l'empresa Copaga, que supo­sarà una inversió de 12 mili­ons d'euros. Un cop aca­bada l'ampli­ació, Sada pre­veu doblar la capa­ci­tat pro­duc­tiva a par­tir del 2013 per fer front a la demanda dels seus prin­ci­pals cli­ents, entre els quals hi ha Mer­ca­dona, que repre­senta entorn del 55% de la seva comer­ci­a­lit­zació.

La planta de Sada ubi­cada al polígon El Segre de la ciu­tat de Lleida (Segrià) es troba en procés de tra­mi­tació dels requi­sits admi­nis­tra­tius. “La pre­visió és que durant el segon semes­tre de l'any ini­ciem les obres de cons­trucció per fer les sales d'espe­ce­ja­ment i expe­dició de la planta, que serà una de les més moder­nes d'Europa”, explica Pere Paune, direc­tor regi­o­nal del grup Sada Cata­lu­nya, que ha tan­cat l'exer­cici amb una fac­tu­ració de 84 mili­ons d'euros i uns 600 mili­ons a tot l'Estat.

La superfície afec­tada for­mava part d'unes anti­gues dependències de Copaga, una empresa del sec­tor agroin­dus­trial l'acti­vi­tat avícola de la qual ja va ser con­trac­tada per Sada l'any 2000 i que el 2008 va pas­sar a ser adqui­rida com­ple­ta­ment per aquest grup.

La fina­lit­zació de les obres es pre­veu per a finals del 2012 i a l'inici de l'any següent la firma llei­da­tana ja esta­ria adap­tada per doblar la seva pro­ducció. Així, el Grup Sada podria aug­men­tar la seva capa­ci­tat pro­duc­tiva fins a les 140.000 uni­tats diàries, un bon nom­bre de les quals ani­rien cap a Mer­ca­dona, coin­ci­dint amb l'ober­tura de la nova planta logística que obrirà la gran superfície comer­cial a Abrera per les matei­xes dates.

l'ús de robots.

“L'ampli­ació supo­sarà con­trac­tar 125 tre­ba­lla­dors més, que equi­val al 30% de la plan­ti­lla actual”, explica Pere Paune. Una bona notícia per al mer­cat labo­ral de la capi­tal del Segrià que va més enllà: “També suposa una inversió potent quant a inno­vació, perquè comp­ta­rem amb la uti­lit­zació de robots de dar­rera gene­ració”, anun­cia el màxim res­pon­sa­ble del Grup Sada de la regió Cata­lu­nya, que també inclou Aragó i les Bale­ars.

De fet, dels 12 mili­ons d'inversió, la mei­tat cor­res­pon a l'edi­fi­cació i l'altre 50% repre­senta la part de maquinària.

La pro­ducció de Sada Cata­lu­nya és de 100.000 pollas­tres dia­ris. Si es té en compte que es tre­ba­lla uns 250 dies l'any, la pro­ducció total arriba a 25 mili­ons d'uni­tats. Aques­tes xifres són pos­si­bles perquè hi ha 7 gran­ges de recria repro­duc­to­res, 19 gran­ges més de posta i 180 d'engreix, situ­a­des a Cata­lu­nya i Aragó, que tre­ba­llen exclu­si­va­ment per al Grup Sada. Tot ple­gat suposa una trans­ferència al sec­tor rama­der de més de 13,5 mili­ons d'euros el dar­rer exer­cici. Un dels èxits del grup és el con­trol total del cicle pro­duc­tiu: la repro­ducció, el crei­xe­ment, les plan­tes de pro­ces­sa­ment i la dis­tri­bució final del pro­ducte. En aquest sen­tit, tal com asse­gura el direc­tiu català, la part de segu­re­tat ali­mentària és clau. “A tot l'Estat, cada any inver­tim 10 mili­ons d'euros en més de 220.000 anàlisis per millo­rar la segu­re­tat ali­mentària”.

Amb l'objec­tiu de reduir cos­tos de trans­port i millo­rar el ser­vei al cli­ent, el Grup Sada va posar en marxa fa un any un nou sis­tema d'enva­sat que per­met man­te­nir més temps l'ali­ment en con­di­ci­ons. La inversió va supo­sar uns 800.000 euros i va ser­vir per can­viar la com­po­sició de gasos en l'inte­rior de l'envàs del pollas­tre.

Una de les nove­tats de Sada Cata­lu­nya per a enguany és la poten­ci­ació del mer­cat exte­rior. “La pre­visió és doblar les xifres d'expor­tació, que cer­ta­ment són encara molt bai­xes”, asse­gura Pere Paune, que sosté que no només seran pre­sents a Andorra i al sud de França: “Volem arri­bar al vol­tant de París i al nord d'Itàlia, sobre­tot amb la vari­e­tat Jalal”, asse­gura.

La divisió de Cata­lu­nya repre­senta entorn del 16% del grup a tot l'Estat, tant en pro­ducció com en ocu­pació. El grup dis­posa de deu plan­tes i set incu­ba­do­res de pollets arreu de l'Estat amb capa­ci­tat per ven­dre 3 mili­ons de pollas­tres per set­mana i 277 mili­ons de qui­los l'any. Sada con­jun­ta­ment amb Nanta (ela­bo­ració de pin­sos) con­fi­gu­ren el grup Nutreco, sisè pro­duc­tor mun­dial d'ali­men­tació ani­mal.

El 1990 es va fundar Sada, però només va tenir quatre anys d'independència, fins que es va constituir el grup Nutreco, amb seu a Holanda. En l'actualitat, Nutreco Espanya, amb 1.500 milions d'euros i uns 4.000 empleats, representa el 25% de la multinacional, que té 5 àrees de negoci: Grup Sada (processament avícola), Nanta (pinsos compostos), Inga Food (producció porcina), Trouw NE (correctors), Trouw E (pinsos de peix).
facturació
84 M€
plantilla
409
fundació
1990

La incubadora més avançada d'Europa

L'empresa Vall-Companys va invertir 8 milions d'euros per posar en marxa el novembre passat una incubadora a Sástago amb capacitat per a un milió i mig d'ous amb les tècniques més avançades d'Europa. Des d'aquesta població saragossana es destinen els pollets tant a la seu catalana de Sada, situada a Lleida, com al País Valencià. La nova tecnologia permet “reduir el CO2 i controlar el pes de forma dinàmica, una tècnica molt sofisticada”, diu Pere Paune, que hi afegeix que el Grup Sada va pactar un acord amb Vall-Companys pel qual aquella empresa feia la inversió a canvi que el Grup Sada pagués un lloguer per l'explotació de la incubadora, que dóna feina a 27 treballadors i 25 sexadores. En la mateixa data, Sada va tancar la incubadora d'Alcarràs, perquè era difícil de posar-la al dia, tot i que va recuperar els 23 treballadors que tenia per a l'escorxador de Lleida.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.