Divuit empreses en cerca d'inversor
La setmana que ve se celebrarà a Barcelona un fòrum d'inversors del sector healthcare organitzat conjuntament pel Col·legi de Metges, Esade BAN, Barcelona Activa i Biocat, quatre institucions que tradicionalment han donat suport als emprenedors del sector de la salut. Aquesta setmana ens hem presentat diversos emprenedors a la fase prèvia de selecció de projectes i he tingut l'oportunitat de parlar amb alguns dels meus companys, que també busquen l'oportunitat d'explicar el seu projecte d'empresa als inversors que puguin estar interessats a finançar el seu creixement. Em resulta admirable la qualitat dels projectes que presenten: una traumatòloga que desenvolupa un aparell mèdic per valorar la gravetat de les lesions cutànies, un metge que porta un aparell no invasiu que permet quantificar el risc de fractures òssies, un enginyer que desenvolupa una nova generació de bisturís electrònics que permeten als cirurgians operar el fetge amb menys riscos per al pacient... Tots, projectes d'indubtable valor econòmic i també d'un gran valor per als pacients que se'n podrien beneficiar. Tots ells, gent amb il·lusió, però sobretot gran perseverança, que dediquen les seves energies a perseguir un projecte contra totes les dificultats.
I no són poques. Dificultats tècniques i dificultats comercials, però sobretot ara, i des de fa alguns anys, enormes dificultats per trobar finançament privat per al seu creixement. Abans, perquè era més rendible el sector immobiliari; ara, perquè la crisi mundial fa que hi hagi una aversió generalitzada al risc per part dels inversors privats, que no aposten per projectes amb alt contingut innovador. Però al final, per la causa que sigui, els projectes estan sempre mancats de recursos i la societat es perd la riquesa que podrien crear aquestes empreses i els beneficis que podrien aportar els seus productes.
I perquè no dir-ho: molts inversors estan perdent boníssimes oportunitats de fer negoci, amb empreses que podrien donar rendibilitats sostingudes en el temps si tinguessin l'oportunitat d'enlairar-se.
Recentment he rebut una presentació d'una consultora suïssa experta en creació d'empreses tecnològiques. Entre el 1999 i el 2008 han creat més de 50 empreses que l'any 2010 han facturat, en total, més de 120 milions de francs suïssos (uns 97 milions d'euros). Em pregunto quina és la seva clau de l'èxit i quines de les seves bones pràctiques es podrien aplicar al nostre país, i a la pàgina següent trobo l'explicació: durant el mateix període han rebut 190 milions de francs suïssos (148 milions d'euros) en inversions de fons de capital risc. És el finançament, idiota!, diria Bill Clinton.
Per tant, els emprenedors d'aquí poden continuar tenint idees brillants i engegant projectes, però més enllà de significatives excepcions, difícilment podran veure créixer les seves empreses i competir en un entorn internacional que té millor accés al capital.
Però mentre no canviïn les coses, continuem treballant per administrar el que puguem i, per si de cas, ens comprarem un número de loteria per al cap de setmana: si ens toca, tenim 18 bones oportunitats per invertir!