Medi ambient

meteorologia

Un tren descarrila en topar amb una roca, a Vacarisses

L'accident es va produir ahir al vespre abans de l'estació de Torreblanca, a la línia R4, i va provocar deu ferits lleus

La pluja també causa un despreniment en una carretera a Rubí

Un tren de la línia R4 de roda­lies de Renfe va tenir, ahir a dos quarts de nou del ves­pre, un acci­dent en topar con­tra una pedra de grans dimen­si­ons que va caure a la via per un des­pre­ni­ment de ter­res després de les inten­ses plu­ges en una zona poc acces­si­ble abans d'arri­bar a l'estació de Tor­re­blanca, a Vaca­ris­ses (Vallès Occi­den­tal). L'acci­dent va cau­sar deu ferits lleus, entre els quals hi havia el con­duc­tor del com­boi pro­ce­dent de Mar­to­rell, que es va fer una luxació a l'espat­lla.

La direcció gene­ral de Pro­tecció Civil (DGPC) de la Gene­ra­li­tat va acti­var el pla per emergències en el trans­port de viat­gers per fer­ro­car­ril (Fer­ro­cat) i els ser­veis d'emergència sani­ta­ris van tras­lla­dar els ferits. La topada va pro­vo­car que des­car­rilés el pri­mer vagó, en el qual viat­ja­ven unes 25 per­so­nes, i que es vis­ques­sin algu­nes esce­nes de con­fusió, ja que els viat­gers no sabien ben bé en quin tram del recor­re­gut de la línia fins a Man­resa eren perquè ja era fosc. Segons va expli­car l'alcalde de Vaca­ris­ses, Car­les Canon­gia, la intenció ini­cial era tras­lla­dar la cin­quan­tena de pas­sat­gers en auto­car, però el ter­reny abrupte i les difi­cul­tats per acce­dir-hi van fer que final­ment Renfe i Adif mobi­lit­zes­sin per­so­nal espe­ci­a­lit­zat de cir­cu­lació, segu­re­tat i infra­es­truc­tu­res per des­plaçar-hi dos trens buits per poder trans­por­tar els pas­sat­gers cap a l'estació de Ter­rassa i, des d'allà, con­ti­nuar el recor­re­gut amb auto­cars en direcció a Man­resa. El trans­bor­da­ment de pas­sat­ger del tren acci­den­tat va aca­bar a les 22.10 hores.

Tècnics d'Adif també esta­ven tre­ba­llant sobre el ter­reny per ela­bo­rar l'informe que deter­mini exac­ta­ment què va pro­vo­car la cai­guda de la roca. Tot fa pen­sar, però, que la pluja va ser la que va pro­vo­car que la roca caigués damunt la via, afec­tant també la catenària de l'altra. A causa de la incidència, el ser­vei de la línia R4 de roda­lies es va sus­pen­dre entre Ter­rassa i Man­resa. Renfe, però, va posar un ser­vei alter­na­tiu d'auto­cars per cobrir aquest recor­re­gut. A l'hora de tan­car aquesta edició encara no s'havia res­ta­blert el ser­vei, ja que amb maquinària i per­so­nal espe­ci­a­lit­zat havien de reti­rar el tren acci­den­tat i fer el tre­balls de repa­ració.

Des­pre­ni­ment a Rubí

A Rubí, el mur de sorra que suporta el tram de la calçada de la C-1413a més pro­per a la rotonda de Cova Solera va cedir com a con­seqüència de les plu­ges més recents. A causa d'aquest inci­dent, dimarts es va haver de tallar un dels car­rils d'aquesta via, el més pro­per a la riera –en direcció a Saba­dell–, de manera que només està permès el pas de vehi­cles en direcció a Molins de Rei. Els vehi­cles de gran tonatge s'han de des­viar per la via inter­po­lar, men­tre que els turis­mes han de pas­sar pel car­rer d'Edi­son –en direcció al 25 de Setem­bre– o bé per l'avin­guda de Cova Solera –en direcció a Can Fatjó i Sant Jordi Parc–. Les obres de con­di­ci­o­na­ment encara poden durar uns dies.

Les línies 3 i 6 del ser­vei d'autobús urbà també han que­dat afec­ta­des i han hagut de modi­fi­car el seu iti­ne­rari habi­tual. Els auto­bu­sos de la línia L3 pas­sen per l'inte­rior de l'illa de via­nants, cosa que ha pro­vo­cat que s'anul·li pro­vi­si­o­nal­ment la parada de l'Escardívol. En el cas de la línia 6, els auto­bu­sos pas­sen per l'altre cos­tat de la riera per evi­tar el tram de la calçada tallat. L'Agència Cata­lana de l'Aigua (ACA) i la direcció gene­ral de Car­re­te­res de la Gene­ra­li­tat estan estu­di­ant la pos­si­bi­li­tat d'afer­mar la zona afec­tada amb la cons­trucció d'un mur de for­migó.

Plu­ges de rècord

La inten­si­tat de les plu­ges d'aquests últims dies és molt poc freqüent en aquesta època de l'any. A Cabrils, al Maresme, o a la ciu­tat de Bar­ce­lona van caure 2,5 l/m² per minut, uns valors que són més habi­tu­als durant la tar­dor. Dimarts al matí, durant més d'una hora, l'aigua va caure amb força i això va pro­vo­car que bai­xes­sin les rie­res i que les ona­des s'empor­tes­sin la poca platja que que­dava a Premià de Mar, a Cabrera i a Vilas­sar de Mar.

A Bar­ce­lona, es feia difícil tra­ves­sar els car­rers, perquè l'aigua s'acu­mu­lava a la calçada. La tem­pesta va anar acom­pa­nyada d'una gran quan­ti­tat de llamps, trons i cala­marsa, i es van regis­trar 48 l/m² en una hora al barri del Raval. L'epi­sodi de pre­ci­pi­ta­ci­ons de dilluns i dimarts, però, es va con­cen­trar a la zona del Mont­seny i a la ser­ra­lada trans­ver­sal: Gui­lle­ries, Coll­sa­ca­bra i Puig­sa­calm. A Vila­drau es van superar els 300 l/m² i al Parc Natu­ral dels Ports es va arri­bar als 292.

Per altra banda, l'epi­sodi de plu­ges acaba amb un mort. Els fets van pas­sar ahir a la loca­li­tat de Polles­tres, prop de Per­pinyà. L'home tra­ves­sava una riera amb cotxe i l'aigua el va arros­se­gar.

Una altra carac­terística del tem­po­ral ha estat el fort onatge. El vent de com­po­nent est es va man­te­nir durant força hores. Així, les boies oce­a­nogràfiques van mesu­rar un onatge supe­rior als 3 metres d'altura a la mei­tat nord de la costa, amb una onada màxima de 5,5 metres que es va regis­trar a Bla­nes dimarts a la tarda. La neu també ha fet acte de presència i el gruix màxim es va regis­trar a l'estació d'Ull­de­ter, 54 centímetres, i a Mal­niu, 50.

Per avui s'espera que el temps millori i que l'atmos­fera s'esta­bi­litzi.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.