Wattia apropa a l'eficiència energètica
L'empresa trenca tòpics i fa assequibles sistemes que apropen al cost energètic zero i els mostra a l'Espai Zero
El nom ho diu tot. Wattia Innova SL és una societat creada per dos amics, un que és més que expert i més que inquiet en l'automatització d'edificis i és fundador d'Igetech Innova SL, i l'altre que és expert en tarifació elèctrica i fundador d'Analitzadors Assessoria Energètica SL. Són, respectivament, els olotins Franc Comino i Jordi Rabat. Han ajuntat esforços i compartit passions, i això els ha dut a crear una empresa que és un referent en estalvi energètic fruit de l'aposta per les energies renovables i sobretot de l'aplicació d'automatismes que permeten una gestió intel·ligent dels edificis. No es tracta, ni de bon tros, de domòtica de luxe. Tot el contrari, es tracta d'aplicar el sentit comú en l'aprofitament al màxim dels recursos naturals, com la llum solar, el sol, i a l'hora de tenir en compte els bons aïllaments, la geotèrmia, l'adaptació a l'horari solar, l'acumulació d'energia, etc. També es tracta de l'aprofitament de les tarifes més barates que ofereix un sector elèctric ara liberalitzat per acostar-se al cost zero. Tenen clar que per aconseguir un estalvi energètic cal, primer, conèixer a fons la situació real de cada client. Per això, tenen una maleta, l'Smart Lite, patentada per Wattia, amb dotze punts de mesura en línia, amb la qual, a part d'abaratir el cost de les auditories energètiques, permet als clients tenir una radiografia molt exacta sobre quan gasta d'electricitat segons l'hora i els diferents espais. En casos d'edificis amb molts metres quadrats de superfície, com empreses, equipaments públics, etc. s'opta per la instal·lació d'una eina fixa que dóna aquesta informació encara d'una manera molt més exhaustiva.
De fet, Rabat i Comino prediquen amb l'exemple, perquè han convertit les oficines de Wattia, a Olot, en l'Espai Zero, en un laboratori en viu on demostren que el cost energètic quasi zero és possible. Hi apliquen fins a una vintena de sistemes de control i gestió automàtics i en tenen deu més en projecció. “La instal·lació de més de tres ja no és rendible. Nosaltres els tenim perquè els clients vegin que és allò que més els interessa a casa seva, a la seva indústria o en un edifici públic”, diu Comino. I hi afegeix: “La gent ho entén quan ho veu.” L'acumulació és la clau de tot plegat, acumulació d'aigua calenta i la càrrega de bateries elèctriques amb energies alternatives. La llista de sistemes passius i actius per aconseguir-ho és llarga. Tenen pous geotèrmics, un pou canadenc, una xemeneia solar, plaques fotovoltaiques, uns finestrals amb uns vidres que capten la irradiació solar i no deixen escapar la calor, un sistema de sensors que permet optimitzar al màxim la llum natura i també les condicions de temperatura i humitat, una estació meteorològica que, aviat, els donarà prediccions a quinze dies vista i podran preparar el sistema per adaptar-s'hi sense cost energètic, etc. Una de les peces clau, no obstant això, de tot plegat és el control automatitzat que sintetitza i processa les informacions que hi arriben dels sensors i un sostre especial patentat per Wattia. Aquest sostre és fonoabsorvent, refrigerador de l'aire calent que hi ha a la capa alta de l'oficina.
Quant a la competència, Jordi Rabat remarca que el sistema d'estalvi energètic de Wattia és propi i és un programari lliure, a diferència dels de les multinacionals, que només calculen els consums i els diners. A més, tothom el pot fer funcionar amb uns coneixement mínims d'ofimàtica. “A part, nosaltres donem el programa fet. Els altres només la llicència i t'has de fer tu el programa”, sentencia Rabat.
Facturació
1 M€
Treballadors
17
Any de fundació
2011
Tecnologia i idees olotines per a tot el món
La KNX és una publicació de referència mundial quant a estalvi energètic i energies alternatives. El grup Wattia Innova ja hi ha aparegut dues vegades. Una, per l'Espai Zero d'Olot. L'altra, per l'institut la Garrotxa, d'Olot, on van estudiar Franc Comino i Jordi Rabat, perquè va ser el primer edifici públic i de grans dimensions de l'Estat espanyol on s'aplicava el seu sistema d'eficiència energètica. Aquest centre docent va estalviar 30.000 euros anuals d'energia després de l'aplicació d'aquest sistema amb la col·laboració dels alumnes i professors. Wattia treballa amb indústries i particulars i creu que hi ha molt de camp per recórrer en els edificis públics.