Borsa

La Fed aplana el camí

La decisió de la Fed i els resultats empresarials, que superen les expectatives, aplanen el camí de la borsa. L'Íbex-35 recupera a l'abril (+2,70%) el que va perdre al març. Per Marisa Nuez

El dòlar respon amb caigudes al manteniment en nivells mínims dels tipus d'interès als EUA mentre que l'or s'enfila cap a nous màxims històrics

Els inversors han tornat de les minivacances de Setmana Santa amb l'optimisme renovat. Cap novetat en la crisi de deute sobirà en els països perifèrics i cap reestructuració del deute grec malgrat els insistents rumors presents en els mercats des de fa setmanes han beneficiat la pràctica totalitat de borses internacionals en les darreres jornades.

Amb aquesta relativa calma a Europa, els inversors han pogut dirigir la seva atenció cap a l'altra banda de l'Atlàntic, on es reunia el Comitè de Mercats Oberts (FOMC) de la Reserva Federal (Fed), per comprovar que el banc central nord-americà complia amb les expectatives dels mercats i no obstaculitzava la marxa dels principals parquets. El manteniment dels tipus d'interès en una forquilla que està entre el 0% i el 0,25% era esperat pels mercats, que volien més informació sobre la recompra de bons que està duent a terme la Fed per estimular l'economia del país.

Segons el president del banc, Ben Bernanke, aquest programa seguirà actiu fins al juny tot i que la Fed podria continuar comprant deute nord-americà però sense afegir més liquiditat al sistema, ja que l'economia creix a un ritme més lent del que s'havia estimat. La Fed ha revisat a la baixa les previsions del producte interior brut (PIB) i del 3,9% de creixement estimat al gener per al conjunt de l'exercici ara preveu un descens fins al 3,1%-3,3%. Però això a les borses els ha resultat indiferent. Com també han ignorat l'alentiment de l'economia nord-americana en el primer trimestre de 2011 fins a l'1,8%, enfront del 3,1% enregistrat el darrer trimestre de 2010.

El manteniment dels tipus d'interès en mínims als EUA i que els canvis en política monetària a aquest país no arribaran probablement fins a la tardor ha estat un motiu suficient per continuar les compres en la renda variable.

Així, l'Íbex-35 ha despertat de l'atonia de la setmana precedent i s'ha apuntat un ascens del 2,79% en quatre sessions, tancant la setmana en els 10.878,90 punts. Aquest divendres, a part d'acomiadar la setmana, també es posa fi a l'abril, mes en què l'Íbex-35 s'ha revalorat un 2,86% retornant als nivells que tenia l'índex a finals de febrer -atès que al març l'Íbex-35 va recular un 2,53%. En aquests moments, el principal índex de la borsa espanyola acumula una plusvàlua anual del 10,34%, ocupant els primers llocs de la llista dels índexs europeus amb millor comportament d'ençà que va començar l'any.

Previsions a l'alça.

A part de l'efecte Fed, els inversors també han celebrat en les darreres jornades els resultats empresarials de les grans corporacions nord-americanes i d'algunes empreses europees, que en la majoria dels casos estan batent les previsions dels mercats confirmant que són capaces de guanyar diners. L'automobilística Ford, l'empresa de missatgeria UPS, el gegant Coca-Cola, Moody's, 3M, Merck o Caterpillar han calmat els parquets anunciant significatius increments en els beneficis del primer trimestre i elevant en molts dels casos les previsions per al conjunt de l'exercici. A casa nostra, el banc Santander ha reduït els beneficis un 5% respecte a un any enrere, però ha guanyat més de 2.100 milions d'euros en el primer trimestre. Amb això els inversors s'han donat per satisfets i el sector bancari va contribuir dijous a impulsar l'Íbex-35 per sobre dels 10.800 punts sumant una alça de l'1,18% en la jornada (la més elevada en la setmana).

La decisió de la Fed en matèria de tipus d'interès va tenir un ràpid reflex en la seva moneda i el dòlar ha començat a perdre valor enfront de l'euro, la cotització del qual també s'ha estat enlairant arran de la pujada de tipus a la zona euro que va aplicar a principis de mes el Banc Central Europeu. Així, la moneda única ha fregat aquesta setmana els 1,49 dòlars per euro, malgrat que Bernanke ha anunciat que als Estats Units i al món sencer els interessa un bitllet verd més fort. A part de l'evolució de les monedes, el manteniment de la política monetària nord-americana i la consegüent feblesa del dòlar han impulsat una mica més la cotització de l'or, metall que ha tornat a marcar rècords històrics aquesta setmana, per sobre dels 1.517 dòlars per unça. Cal recordar que ja fa mesos que alguns analistes estan alertant de l'existència d'una bombolla especulativa en el preu de l'or, però aquestes advertències no estan pas frenant l'evolució del preu d'aquest metall, atès que setmana rere setmana rep el vistiplau d'aquells que busquen actius segurs per invertir-hi, vistes les incerteses que envolten la renda fixa i la renda variable.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.