Borsa

Juliol tempestuós

El juliol esdevé el pitjor mes de l'exercici 2011 per a la borsa espanyola, que cau un 7% arrossegada per la crisi del deute. A més, l'Íbex-35 se situa en zona de pèrdues anuals.

El PIB dels EUA constata un alentiment de l'economia mentre els mercats estan nerviosos per les negociacions sobre el sostre del deute

L'opti­misme que va gene­rar l'acord entre els man­da­ta­ris de la zona euro per al segon res­cat de Grècia ha durat un sos­pir. L'eufòria des­fer­mada la set­mana pre­ce­dent, i que va dis­pa­rar la borsa espa­nyola un 6,06% en cinc jor­na­des, ha dei­xat pas a una nova set­mana de pèrdues, seguint la tendència prèvia a la cimera dels res­pon­sa­bles euro­peus. És com si res no hagués pas­sat, i les ordres de venda con­ti­nuen pre­do­mi­nant en les pan­ta­lles dels brokers men­tre la prima de risc del deute espa­nyol reprèn l'esca­lada ini­ci­ada els dies pre­vis a la reunió euro­pea. I els motius del pes­si­misme són els matei­xos que estan fre­nant qual­se­vol intent de rebot: la crisi del deute en els països perifèrics, agreu­jada per la contínua apa­rició en escena de les agències de qua­li­fi­cació.

En la set­mana que aco­mi­a­dem ha tor­nat a esde­ve­nir pro­ta­go­nista Moody's, que va reta­llar el deute grec fins a la cate­go­ria d'impa­ga­ment i va des­per­tar els ner­vis dels inver­sors després de la treva post­ci­mera. Però l'actu­ació de Moody's no va que­dar-se en la fron­tera grega, en asse­nya­lar que els pro­ble­mes d'Espa­nya estan lluny de solu­ci­o­nar-se i que és pro­ba­ble una altra rebaixa del ràting. Resul­tat de tot ple­gat: noves tur­bulències al vol­tant del deute sobirà i retro­ces­sos en les bor­ses. Amb els dub­tes rege­ne­rats a sobre de la taula, el bo espa­nyol a deu anys va enlai­rar-se dilluns per sobre del 6%, nivell que va man­te­nir en el con­junt de la set­mana (el diven­dres ante­rior va tan­car en el 5,769%), tot situ­ant la prima de risc (diferència entre la cotit­zació del deute espa­nyol i el bund ale­many a deu anys) en els 327 punts, però que va arri­bar als 350 punts a finals de set­mana. Una altra vegada el sec­tor ban­cari va ser el que en va sor­tir més mal­pa­rat i va con­duir l'Íbex-35 un 1,92% cap avall en un nou inici de set­mana negre que va con­di­ci­o­nar l'evo­lució en la resta de jor­na­des.

Pèrdues per­sis­tents.

Les pèrdues s'han man­tin­gut i han anat incre­men­tant-se a mesura que avançava la set­mana fins a situar diven­dres el prin­ci­pal índex de la borsa espa­nyola, l'Íbex-35, en els 9.630,70 punts, nivell que suposa un retrocés en cinc ses­si­ons del 4,26%. A part d'aco­mi­a­dar la set­mana en números ver­mells, aquest tan­ca­ment deixa el juliol com el pit­jor mes de l'exer­cici per a la renda vari­a­ble, atès que l'índex s'ha ensor­rat un 6,96% aquest mes i ha dibui­xat el signe nega­tiu en el balanç anual. Mal­grat la vola­ti­li­tat que ha expe­ri­men­tat la borsa espa­nyola en els dar­rers mesos, i que s'ha sal­dat amb tres mesos con­se­cu­tius tan­cant amb pèrdues, l'Íbex-35 encara man­te­nia els números negres en l'exer­cici 2011 el diven­dres ante­rior: al juny sumava un ascens anual del 4,99%. Però aquests han aca­bat des­a­pa­rei­xent la dar­rera set­mana i en fina­lit­zar el juliol l'índex arros­sega unes pèrdues del 2,32% el 2011. Molt ha plo­gut des que l'Íbex-35 aco­miadés l'abril amb uns guanys anu­als del 10,34%, i aquesta pluja és la que s'ha empor­tat el signe posi­tiu.

Doble crisi.

I si la inter­mi­na­ble crisi del deute a la zona euro no fos ja sufi­ci­ent per aigua­lir qual­se­vol intent de recu­pe­ració borsària, la incer­tesa que arriba des dels EUA hi incre­menta el pes­si­misme. L'acord entre demòcra­tes i repu­bli­cans per apu­jar el sos­tre del deute no arriba i el ter­mini s'acaba dime­cres que ve. Ana­lis­tes i inver­sors no dub­ten que el con­sens serà una rea­li­tat tard o d'hora, però men­tre aquest veu la llum gai­rebé tots els mer­cats bor­sa­ris en patei­xen les con­seqüències en forma de des­cen­sos en les cotit­za­ci­ons.

A part del tema de la des­pesa nord-ame­ri­cana, altres notícies pro­ce­dents dels EUA han refre­dat els pocs ànims que que­den als inver­sors que aguan­ten la tem­pesta borsària en ple estiu. El dar­rer informe de la Reserva Fede­ral (FED) apunta a un refre­da­ment de l'eco­no­mia per la bai­xada del con­sum pri­vat, con­clu­si­ons que s'han aca­bat plas­mant en el crei­xe­ment de l'1,3% del pro­ducte inte­rior brut (PIB) en el segon tri­mes­tre, quan el con­sens del mer­cat espe­rava un 1,8%. Una mala dada que se suma a altres indi­ca­dors nega­tius que es van conèixer diven­dres i que van aca­bar engros­sint les pèrdues set­ma­nals dels índexs.

De cara a les set­ma­nes vinents, els ana­lis­tes cre­uen que la vola­ti­li­tat serà la nota pre­do­mi­nant, atès que comença l'agost i molts inver­sors han fet ja les male­tes, aspecte que es tra­duirà en un menor volum de nego­ci­ació. I si a això s'hi suma, en el cas espa­nyol, l'incre­ment de les incer­te­ses per l'avançament de les elec­ci­ons gene­rals al novem­bre, la millor opció en època esti­val podria ser aban­do­nar els par­quets i anar a la platja per fugir de la tem­pesta borsària. La part nega­tiva és que també hi ha núvols a fora.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.