Borsa

Juliol tempestuós

El juliol esdevé el pitjor mes de l'exercici 2011 per a la borsa espanyola, que cau un 7% arrossegada per la crisi del deute. A més, l'Íbex-35 se situa en zona de pèrdues anuals.

El PIB dels EUA constata un alentiment de l'economia mentre els mercats estan nerviosos per les negociacions sobre el sostre del deute

L'optimisme que va generar l'acord entre els mandataris de la zona euro per al segon rescat de Grècia ha durat un sospir. L'eufòria desfermada la setmana precedent, i que va disparar la borsa espanyola un 6,06% en cinc jornades, ha deixat pas a una nova setmana de pèrdues, seguint la tendència prèvia a la cimera dels responsables europeus. És com si res no hagués passat, i les ordres de venda continuen predominant en les pantalles dels brokers mentre la prima de risc del deute espanyol reprèn l'escalada iniciada els dies previs a la reunió europea. I els motius del pessimisme són els mateixos que estan frenant qualsevol intent de rebot: la crisi del deute en els països perifèrics, agreujada per la contínua aparició en escena de les agències de qualificació.

En la setmana que acomiadem ha tornat a esdevenir protagonista Moody's, que va retallar el deute grec fins a la categoria d'impagament i va despertar els nervis dels inversors després de la treva postcimera. Però l'actuació de Moody's no va quedar-se en la frontera grega, en assenyalar que els problemes d'Espanya estan lluny de solucionar-se i que és probable una altra rebaixa del ràting. Resultat de tot plegat: noves turbulències al voltant del deute sobirà i retrocessos en les borses. Amb els dubtes regenerats a sobre de la taula, el bo espanyol a deu anys va enlairar-se dilluns per sobre del 6%, nivell que va mantenir en el conjunt de la setmana (el divendres anterior va tancar en el 5,769%), tot situant la prima de risc (diferència entre la cotització del deute espanyol i el bund alemany a deu anys) en els 327 punts, però que va arribar als 350 punts a finals de setmana. Una altra vegada el sector bancari va ser el que en va sortir més malparat i va conduir l'Íbex-35 un 1,92% cap avall en un nou inici de setmana negre que va condicionar l'evolució en la resta de jornades.

Pèrdues persistents.

Les pèrdues s'han mantingut i han anat incrementant-se a mesura que avançava la setmana fins a situar divendres el principal índex de la borsa espanyola, l'Íbex-35, en els 9.630,70 punts, nivell que suposa un retrocés en cinc sessions del 4,26%. A part d'acomiadar la setmana en números vermells, aquest tancament deixa el juliol com el pitjor mes de l'exercici per a la renda variable, atès que l'índex s'ha ensorrat un 6,96% aquest mes i ha dibuixat el signe negatiu en el balanç anual. Malgrat la volatilitat que ha experimentat la borsa espanyola en els darrers mesos, i que s'ha saldat amb tres mesos consecutius tancant amb pèrdues, l'Íbex-35 encara mantenia els números negres en l'exercici 2011 el divendres anterior: al juny sumava un ascens anual del 4,99%. Però aquests han acabat desapareixent la darrera setmana i en finalitzar el juliol l'índex arrossega unes pèrdues del 2,32% el 2011. Molt ha plogut des que l'Íbex-35 acomiadés l'abril amb uns guanys anuals del 10,34%, i aquesta pluja és la que s'ha emportat el signe positiu.

Doble crisi.

I si la interminable crisi del deute a la zona euro no fos ja suficient per aigualir qualsevol intent de recuperació borsària, la incertesa que arriba des dels EUA hi incrementa el pessimisme. L'acord entre demòcrates i republicans per apujar el sostre del deute no arriba i el termini s'acaba dimecres que ve. Analistes i inversors no dubten que el consens serà una realitat tard o d'hora, però mentre aquest veu la llum gairebé tots els mercats borsaris en pateixen les conseqüències en forma de descensos en les cotitzacions.

A part del tema de la despesa nord-americana, altres notícies procedents dels EUA han refredat els pocs ànims que queden als inversors que aguanten la tempesta borsària en ple estiu. El darrer informe de la Reserva Federal (FED) apunta a un refredament de l'economia per la baixada del consum privat, conclusions que s'han acabat plasmant en el creixement de l'1,3% del producte interior brut (PIB) en el segon trimestre, quan el consens del mercat esperava un 1,8%. Una mala dada que se suma a altres indicadors negatius que es van conèixer divendres i que van acabar engrossint les pèrdues setmanals dels índexs.

De cara a les setmanes vinents, els analistes creuen que la volatilitat serà la nota predominant, atès que comença l'agost i molts inversors han fet ja les maletes, aspecte que es traduirà en un menor volum de negociació. I si a això s'hi suma, en el cas espanyol, l'increment de les incerteses per l'avançament de les eleccions generals al novembre, la millor opció en època estival podria ser abandonar els parquets i anar a la platja per fugir de la tempesta borsària. La part negativa és que també hi ha núvols a fora.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.