Gran angular

La mare de totes les fires

Unes cent mil persones de tot el món participaran del 22 al 29 de setembre en el saló Itma de maquinària tèxtil, i doblaran així l'assistència al Mobile World Congress. Els hotelers es preparen per fer ple coincidint amb la Mercè

Els fabricants catalans aspiren que el saló torni a la capital catalana l'any 2019
El sector confia que canviarà la percepció negativa que l'opinió pública té del tèxtil

Fira de Bar­ce­lona cele­brarà entre els dies 22 i 29 d'aquest setem­bre la 16a edició de l'Itma (el saló de la maquinària tèxtil), un dels més grans d'Europa i del món per superfície ocu­pada (100.000 metres qua­drats), nom­bre d'expo­si­tors (1.350 fir­mes) i visi­tants (100.000 per­so­nes). Per con­tex­tu­a­lit­zar aques­tes dades cal pen­sar que la repu­tada fira de la tele­fo­nia mòbil Mobile World Con­gress va por­tar a la Ciu­tat Com­tal en la dar­rera edició del febrer un total de 13.000 expo­si­tors i 50.000 assis­tents. Això explica que per poder alber­gar les ano­me­na­des olimpíades de la maquinària tèxtil -la cita té lloc cada qua­tre anys-, Fira es va haver de com­pro­me­tre per escrit a haver enlles­tit les obres dels nous pave­llons 5 i 7 de Gran Via, com final­ment va pas­sar abans d'estiu. Per tant, l'Itma serà el pri­mer saló que ocu­parà la tota­li­tat de la superfície del nou recinte firal.

No aca­ben aquí totes les xifres sor­pre­nents d'aquesta fira de rècords. La carac­terística del pro­ducte en expo­sició -màqui­nes i, en alguns casos, línies de pro­ducció sen­ce­res- com­porta una ingent tasca de mun­tatge que ha començat aquesta set­mana. Només el pri­mer dia d'arri­bada de mate­rial van acce­dir als pave­llons de Gran Via 150 cami­ons pro­ce­dents del Port de Bar­ce­lona.

Tenint en compte les dimen­si­ons d'aquesta fira que se cele­brarà durant vuit dies, no és estrany que els hotels, els res­tau­rants i els comerços de la ciu­tat es comen­cin a fre­gar les mans. Cal pen­sar que dels 100.000 visi­tants que s'espe­ren, el 95% seran inter­na­ci­o­nals. I que els dies del saló coin­ci­dei­xen amb els de les fes­tes de la Mercè.

Per això, el Gremi d'Hotels pre­veu asso­lir el ple durant la cele­bració de l'Itma. Almenys això és el que diu la lògica, perquè del cert encara no hi ha res. Jordi Clos, pre­si­dent dels hote­lers de Bar­ce­lona, lamenta que el procés de reser­ves esti­gui molt endar­re­rit, ja que això els hagi obli­gat a alli­be­rar les pla­ces d'allot­ja­ment que havien blo­que­jat per als con­gres­sis­tes. “De moment, les úniques reser­ves que s'han con­cre­tat són les de la set­mana prèvia, que cor­res­po­nen als ope­ra­ris encar­re­gats del mun­tatge i que s'han fet en hotels de tres estre­lles de pobla­ci­ons pro­pe­res a Bar­ce­lona”, explica Clos, que, no obs­tant això, no dubta de l'èxit de la cita.

Amec Amtex, l'asso­ci­ació espa­nyola de fabri­cants de maquinària tèxtil -un 90% dels quals són cata­lans- ha cal­cu­lat que el saló dei­xarà uns 800 mili­ons d'euros en la ciu­tat de Bar­ce­lona. Però l'asso­ci­ació valora sobre­tot alguns altres impac­tes posi­tius de l'Itma que el sec­tor ja ha començat a notar: “Fa qua­tre anys que se sap que Bar­ce­lona seria l'amfi­tri­ona i això ha sig­ni­fi­cat una gran pro­moció inter­na­ci­o­nal”, asse­gura Car­mina Cas­tellà, direc­tora d'Amec Amtex. A més, durant els dies que tindrà lloc la fira, les indústries cata­la­nes es bene­fi­ci­a­ran d'una atenció espe­cial per part de cli­ents de tot el món i cal espe­rar que això s'acabi tra­duint en més ven­des i més negoci. Però a Cas­tellà li fa espe­cial il·lusió que de cara a l'opinió pública, i després de molts anys de notícies nega­ti­ves vin­cu­la­des a la indústria tèxtil, la fira pugui sig­ni­fi­car un punt d'inflexió perquè es comenci a par­lar del sec­tor en posi­tiu i com una acti­vi­tat de futur.

De fet, l'Itma 2011 ha coin­ci­dit amb un moment dolç per als fabri­cants de maquinària tèxtil, que en el pri­mer semes­tre de l'any han aug­men­tat les expor­ta­ci­ons en prop d'un 40%; també han cres­cut les ven­des domèsti­ques, fet que faria pen­sar en un rebrot del sec­tor. Bons ave­ranys per als fabri­cants que en la dar­rera dècada han hagut d'afron­tar una extra­or­dinària trans­for­mació en paral·lel amb el tras­llat de la pro­ducció del tèxtil d'occi­dent a l'Àsia.

Actu­al­ment la immensa majo­ria de les 84 empre­ses que inte­gren el sec­tor a Espa­nya són cata­la­nes. D'aques­tes una tren­tena estan inter­na­ci­o­na­lit­za­des i supor­ten una intensa acti­vi­tat de recerca i inno­vació. Els 200 mili­ons d'euros que fac­tura el sec­tor cada any són una quota petita del negoci inter­na­ci­o­nal, però les pimes cata­la­nes han man­tin­gut el seu espai gràcies a fle­xi­bi­li­tat, espe­ci­a­lit­zació i pro­xi­mi­tat al cli­ent. A l'Itma, la par­ti­ci­pació cata­lana doblarà la de l'edició pas­sada i ocu­parà una superfície de 5.000 metres qua­drats.

El negoci inter­na­ci­o­nal està domi­nat per ale­manys, ita­li­ans i suïssos, i cada cop més per xine­sos i indis, que estan pas­sant de fabri­car samar­re­tes a fer la maquinària amb què con­fec­ci­o­nar-les. Per això, bona part dels assis­tents a la fira seran asiàtics i, també per això, l'Itma té un saló germà que cada dos anys se cele­bra a l'Àsia.

L'Itma és pro­pi­e­tat de Cema­tex, el comitè euro­peu del qual és mem­bre Amec Amtex. Aquesta asso­ci­ació ja tre­ba­lla per tal que l'edició del 2019 torni a Bar­ce­lona. Cas­tellà opina que hi ha mol­tes pos­si­bi­li­tats si la d'aquest any és tot un èxit.

Barcelona pesca una cita anual

A partir de la tardor del 2012 i amb caràcter anual, la fira Seafood Barcelona vol reunir el sector de la comercialització de productes de pesca. El saló serà promogut pel grup dels Estats Units Diversified Business Communications i Alimentaria Exhibitions, que organitza Alimentaria, i compta amb el suport de la Generalitat i de l'Ajuntament de Barcelona. L'objectiu per al primer any és atreure uns 300 expositors, ocupar 12.000 metres quadrats i interessar a un públic professional d'un perfil de qualificació alt.

Aquesta fira s'organitza amb èxit a Bèlgica, Hong Kong i Estats Units. Els promotors han tingut en compte que l'Estat espanyol és una de les primeres potències pesqueres mundials i un gran consumidor de peix, com també el pes que el sector agroalimentari té a Catalunya.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.