Borsa

Un túnel massa llarg

La dimissió de l'economista en cap del BCE ha tingut un efecte devastador en la borsa, amb un daltabaix que ha fet que l'Íbex reculi un 6,54% i tanqui en 7.910,20. Per Marisa Nuez

Jean-Claude Trichet manté en l'1,5% els tipus d'interès a la zona euro, mentre que Ben Bernanke assegura que està "preparat per estimular l'economia"

Un altre diven­dres negre a les bor­ses, tan febles que no han pogut supor­tar la bomba llançada per Jur­gen Stark, eco­no­mista en cap del BCE, que ha dimi­tit per mos­trar la seva opo­sició al pro­grama de com­pra de deute als estats italià i espa­nyol. A això, s'hi han afe­git les bai­xes pre­vi­si­ons de crei­xe­ment de l'eco­no­mia efec­tu­a­des pel BCE i l'OCDE i la feble ober­tura a Wall Street.

Els par­quets bor­sa­ris han dei­xat enrere un agost ple de dal­ta­bai­xos per donar pas a un setem­bre que ha començat amb mal peu. Durant l'agost es va des­per­tar en els inver­sors un sen­ti­ment de por envers l'acu­mu­lació de núvols en el pano­rama econòmic mun­dial. A la crisi de deute sobirà euro­peu es va sumar una rebaixa de la qua­li­fi­cació del deute dels EUA per part de Stan­dard&Poor's i unes dades macro que apun­ta­ven amb força cap a una fre­nada econòmica a una banda i a l'altra de l'Atlàntic. Aquest còctel es va sal­dar amb for­tes dava­lla­des en els prin­ci­pals mer­cats bor­sa­ris i que van por­tar la borsa espa­nyola a tan­car l'agost com el pit­jor mes de l'exer­cici (-9,47%). Mal­grat aquest pèssim balanç men­sual, les pèrdues podrien haver estat més abun­do­ses si les alces dels dar­rers tres dies d'agost no hagues­sin maqui­llat les xifres finals. Però aques­tes puja­des han estat només un miratge, i la rea­li­tat ha tor­nat a impo­sar-se en els par­quets. El cap de set­mana pas­sat la direc­tora gerent del Fons Mone­tari Inter­na­ci­o­nal (FMI), Chris­tine Lagarde, va afir­mar que l'eco­no­mia camina cap a una altra recessió i només la col·labo­ració entre governs, orga­nit­za­ci­ons inter­na­ci­o­nals i bancs cen­trals pot impe­dir aquest risc.

UN MAL COMENÇAMENT.

Els inver­sors van ser incapaços de pair aques­tes parau­les, i les bor­ses van ini­ciar la set­mana amb un altre dilluns negre. El pànic vene­dor va ser el pro­ta­go­nista, i el ver­mell es va impo­sar amb con­tundència en la pri­mera sessió set­ma­nal amb pèrdues al vol­tant d'un 5% en la majo­ria dels índexs euro­peus -Wall Street era tan­cat–. El selec­tiu de la borsa espa­nyola, l'Íbex 35, va ser dels menys cas­ti­gats, ja que va retro­ce­dir només un 4,69% men­tre que el Dax Xetra de Frank­furt per­dia un 5,28% i l'Euro Stoxx 50, un 5,11%. El ver­mell va con­ti­nuar pre­do­mi­nant dimarts mal­grat un intent frus­trat de rebot en l'ober­tura dels mer­cats, i la por de la recessió va por­tar l'Íbex 35 a aco­mi­a­dar-se de la bar­rera psi­cològica dels 8.000 punts i va caure un 1,61%.

Els bai­xos preus de mol­tes acci­ons, espe­ci­al­ment del sec­tor ban­cari -el fana­let ver­mell d'aquest exer­cici- i la decisió del Tri­bu­nal Cons­ti­tu­ci­o­nal ale­many d'ava­lar la par­ti­ci­pació ale­ma­nya en el res­cat grec van cap­gi­rar la tendència i van donar entrada a les com­pres als par­quets. Ni l'apa­rició de l'OCDE, que no des­carta un agreu­ja­ment de la crisi econòmica, va fre­nar les com­pres en la sessió de dime­cres i dijous, mal­grat que diven­dres va tor­nar amb força el ver­mell. Així, la borsa espa­nyola ha aco­mi­a­dat la set­mana per sota dels 8.000 punts (7.910,20), després de recu­lar un 6,54% en cinc jor­na­des. D'ençà que va començar el setem­bre, l'Íbex 35 ha reta­llat un 9,27% i arros­sega unes pèrdues del 19,77% en el con­junt de l'exer­cici.

En vista de les veus que anun­cien aquest empit­jo­ra­ment de l'eco­no­mia, els inver­sors s'estan fixant en aque­lles altres que bus­quen solu­ci­ons a aquest alen­ti­ment, a veure si n'hi ha alguna que vagi pel camí cor­recte i aporta una mica de llum en aquest pano­rama enter­bo­lit. Els mer­cats esta­ven pen­dents aquesta set­mana de la reunió del BCE per si de cas l'enti­tat emis­sora dei­xava de banda el dis­curs sobre el con­trol de la inflació i mirava cap al feble crei­xe­ment econòmic apli­cant una rebaixa dels tipus d'interès. Però el seu pre­si­dent, Jean-Claude Tric­het, no ha fet marxa enrere i ha man­tin­gut en l'1,5% el preu del diner. No obs­tant això, els experts han vol­gut veure en el dis­curs de Tric­het can­vis que sug­ge­rei­xen que el BCE podria can­viar la seva actu­ació en el dar­rer tram de l'exer­cici.
Els altres que sem­blen dis­po­sats a impul­sar l'eco­no­mia nord-ame­ri­cana són el pre­si­dent Barack Obama i el de la Reserva Fede­ral, Ben Ber­nanke. El pri­mer ha anun­ciat un paquet de mesu­res, amb inversió en infra­es­truc­tu­res i rebaixa d'impos­tos, per rellançar la mal­mesa eco­no­mia ian­qui que està per veure com afec­tarà l'ave­nir dels par­quets. I Ber­nanke ha afir­mat que està “pre­pa­rat per uti­lit­zar les seves eines per esti­mu­lar l'eco­no­mia de manera apro­pi­ada”, després que el Lli­bre Beix mostrés un alen­ti­ment en l'eco­no­mia en el dar­rer mes i mig. Aques­tes parau­les, a pri­ori posi­ti­ves per als par­quets, han que­dat cur­tes, ja que els impa­ci­ents inver­sors volen saber quan i com actuarà la Fed perquè l'eco­no­mia no es freni.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.