Sense - Econòmic

JORDI SERRET

DIRECTOR EXECUTIU D'ACC1Ó

“El sector de serveis es llança a conquerir mercats”

En els últims mesos, a Cata­lu­nya s'ha regis­trat un crei­xe­ment de les expor­ta­ci­ons del 16%. A què es deu aquesta millora enmig d'un allau de dades nega­ti­ves?

L'expor­tació al llarg dels anys s'ha anat ins­tal·lant en el tei­xit econòmic de Cata­lu­nya. En un any tro­bem més de 40.000 empre­ses que poc o molt venen a l'exte­rior, i d'aques­tes, prop de 14.000 expor­ten de manera con­ti­nu­ada. Ara, a més, en un moment de crisi, la presència en els mer­cats inter­na­ci­o­nals s'ha con­ver­tit en l'alter­na­tiva a la baixa dinàmica del mer­cat intern.

Es pre­veu que aquest ritme con­tinuï al llarg del 2012?

És difícil fer una pre­visió amb totes les incògni­tes que hi ha en el món econòmic. A diver­ses orga­nit­za­ci­ons i ins­ti­tu­ci­ons augu­ren l'alen­ti­ment de l'eco­no­mia per al 2012, cosa que fa enten­dre que enguany es donarà una mode­ració en el crei­xe­ment de les expor­ta­ci­ons cata­la­nes. Hau­rem de veure però, com con­di­ci­ona altres fenòmens com la depre­ci­ació de l'euro res­pecte al dòlar.

Tenint en compte que Europa con­cen­tra la major part de les expor­ta­ci­ons cata­la­nes, com els poden afec­tar, les mesu­res d'aus­te­ri­tat pre­vis­tes?

El cert es que dos de cada tres euros de les ven­des a l'exte­rior cata­la­nes són de l'Europa dels 27. I la zona euro repre­senta el 55% del con­junt de les expor­ta­ci­ons, així és que tot el que es deci­deixi a Europa tindrà un reflex en les ven­des cata­la­nes. Amb les cir­cumstàncies actu­als, a ACC1Ó, que ens dedi­quem a donar suport als diver­sos actors per que se situïn en els mer­cats exte­ri­ors, hem d'acon­se­guir un objec­tiu doble: reforçar les posi­ci­ons en els mer­cats habi­tu­als i diver­si­fi­car cap a altres mer­cats de més poten­cial.

Jus­ta­ment els països emer­gents (BRIC) són els mer­cats on més crei­xen les expor­ta­ci­ons cata­la­nes, però encara repre­sen­ten un valor abso­lut baix. Quins impul­sos calen perquè l'empresa faci un aposta defi­ni­tiva per aque­lles des­ti­na­ci­ons?

Els BRIC són els més cone­guts, i es comen­cen a reco­llir els fruits de l'esforç. A Rússia, per exem­ple, les expor­ta­ci­ons estan crei­xent més d'un 30%. Cal insis­tir en aquests països i bus­car també alter­na­ti­ves a d'altres que pro­gres­si­va­ment es van con­fi­gu­rant com a com­ple­men­ta­ris, com són Tur­quia o els Emi­rats. El pri­mer que hem de fer és aju­dar l'empresa cata­lana perquè al marge dels mer­cats en què està ope­rant, ha de pen­sar en altres pos­si­bi­li­tats. I en segon lloc, cal donar a l'empresa infor­mació al més con­creta pos­si­ble, perquè pugui com­pren­dre quina és la mecànica interna de les noves des­ti­na­ci­ons. El gran ins­tru­ment d'ACC1Ó són les 34 ofi­ci­nes a l'exte­rior, que s'han con­ver­tit en excel·lents pla­ta­for­mes per fer més segura i a més velo­ci­tat la presència exte­rior de l'empresa.

La inter­na­ci­o­na­lit­zació de ser­veis con­ti­nua sent l'assig­na­tura pen­dent? Com s'hi ha avançat els dar­rers anys?

Estem veient que dar­re­ra­ment, tot i que es difícil de pre­ci­sar a nivell estadístic, les nos­tres polítiques d'inter­na­ci­o­na­lit­zació tenen una més incidència en el sec­tor de ser­veis. Cada vegada tenim més deman­des d'aquest tipus d'empre­ses que bus­quen la nos­tra col·labo­ració per als seus plans de sor­tida a l'exte­rior. Per posar-ne una exem­ple, al pro­grama de suport per a cons­ti­tuir dele­ga­ci­ons a l'exte­rior, les empre­ses de ser­veis han copat més de la mei­tat de les sol·lici­tuds. El món dels ser­veis s'està incor­po­rant amb força al procés d'inter­na­ci­o­na­lit­zació.

De quin tipus d'empre­ses es tracta?

En ter­mes de dimensió, n'hi ha de tota mena, i per àrees, les engi­nye­ries, des­pat­xos d'arqui­tec­tura i gestió de resi­dus en són un exem­ple. Es tracta, doncs, sobre­tot, d'empre­ses que estan lli­ga­des a la gestió de ciu­tats, i també al món de ser­veis a l'empresa. Per això és tan impor­tant tenir una indústria potent, perquè aquesta con­tri­bu­eix a desen­vo­lu­par empre­ses de ser­veis com­pe­ti­ti­ves i amb capa­ci­tat perquè s'inter­na­ci­o­na­lit­zin. Està demos­trat que les empre­ses més inter­na­ci­o­na­lit­za­des tenen més capa­ci­tat per afron­tar situ­a­ci­ons difícils com l'actual.

La inno­vació és un altra de les recep­tes per a afron­tar la crisi, però les difi­cul­tats d'accés al crèdit posen pals a la roda a les fir­mes inno­va­do­res. De quina manera pot con­tri­buir ACC1Ó a posar-hi solució?.

És cert que la mala situ­ació finan­cera també difi­culta la inno­vació i a ACC1Ó inten­tem inci­dir-hi amb diver­ses acci­ons. En el camp del finançament, hem col·labo­rat amb l'Ins­ti­tut Català de Finan­ces per crear un fons per a la inter­na­ci­o­na­lit­zació, inno­vació i indus­tri­a­lit­zació. Estem fent acords amb orga­nit­za­ci­ons empre­sa­ri­als com Pimec i Cecot per millo­rar la cul­tura finan­cera de les empre­ses i acom­pa­nyar-les en la relació amb les ins­ti­tu­ci­ons finan­ce­res. Tre­ba­llem per incen­ti­var les xar­xes d'àngels inver­sors, busi­ness angels, i hem orga­nit­zat un fòrum d'inversió per posar en con­tacte empre­ses amb pro­jec­tes inno­va­dors en fases ini­ci­als amb inver­sors de tot arreu, per citar-ne alguns exem­ples. A més, la filo­so­fia amb què ens regim en inno­vació és el ves­sant col·labo­ra­dor. Ens interessa que es creïn col·labo­ra­ci­ons entre empre­ses, cen­tres de recerca, cen­tres tec­nològics i uni­ver­si­tats per desen­vo­lu­par pro­jec­tes con­junts.

Com s'ha de fer per engra­nar tots aquests agents que ara encara cir­cu­len per sepa­rat?

Cata­lu­nya té l'1% de la pro­ducció científica mun­dial però encara no ha estat capaç de situar-se en aquest nivell a l'hora de fer trans­ferència de conei­xe­ment. Hem d'inten­tar apro­par el món del conei­xe­ment a l'empresa d'una manera molt més intensa del que es fa. L'empresa, cada cop més, es troba en l'obli­gació no només de fer les coses millor sinó de fer-les dife­rents. Per això és tant impor­tant incor­po­rar-hi la inno­vació. La nos­tra volun­tat és que tots aquests pro­ces­sos de suport par­tei­xin d'un prin­cipi de col·labo­ració pública i pri­vada.

Es una col·labo­ració impul­sada per la crisi?

ACC1Ó ja fun­ci­ona amb la par­ti­ci­pació dels diver­sos agents i volem tre­ba­llar ple­gats més inten­sa­ment per dina­mit­zar els recur­sos. En temps de crisi és més peremp­tori que mai.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.