Eines

El canvi de règim dels empleats de la llar no arrenca

El govern apuja les bonificacions perquè en un mes només s'han traspassat 11.398 persones

Els discontinus seran donats de baixa l'1 de juliol si no comuniquen abans el traspàs.

L'1 de gener va entrar en vigor el nou Sistema Especial del Règim General de la Seguretat Social per a treballadors de la llar, que ha de substituir el Règim Especial. Hi ha sis mesos de termini per fer el canvi, però el poc èxit que hi va haver el mes de gener –només van fer el traspàs 11.398 persones, un 3,9% dels registrats-, ha fet que el Ministeri d'Ocupació i Seguretat Social creï un altre incentiu. Durant els anys 2012, 2013 i 2014, s'aplicarà una reducció del 20 per cent a les cotitzacions a la Seguretat Social dels treballadors fixos, sempre que l'obligació de cotitzar hagi començat a partir de l'1 de gener del 2012. Per als treballadors domèstics discontinus, en canvi, aquesta bonificació es farà encara que estiguin donats d'alta abans de l'1 de gener en el règim especial a extingir. La reducció s'amplia fins al 45% per a famílies nombroses, sempre que els empleats de llar hi prestin serveis de manera exclusiva i que els dos ascendents o l'ascendent, en cas de família monoparental, treballin fora de casa o estiguin incapacitats.

Els ocupadors i els empleats procedents del Règim Especial de la Seguretat Social dels Empleats de Llar que hagin quedat compresos dintre del nou règim han de comunicar-ho a la Tresoreria General de la Seguretat Social. Si arribat el 30 de juny els ocupadors que tinguin de manera exclusiva i permanent empleats de llar no han comunicat el canvi, es farà d'ofici i passaran a cotitzar a partir del dia 1 de juliol per la base de cotització superior de l'escala. Pel que fa als treballadors que presten serveis amb caràcter parcial o discontinu per a diversos ocupadors, si el 30 de juny no han comunicat la inclusió en aquest sistema especial, seran donats de baixa.

La novetat principal que s'ha establert amb el canvi de règim és que es cotitza des de la primera hora de servei. Independentment del nombre d'hores que un treballador faci per a cada ocupador, la inclusió en el sistema especial és obligatòria i és l'ocupador el responsable de sol·licitar l'alta del treballador i de comunicar la retribució mensual que li abona. Amb el règim a extingir, els caps de família només cotitzen a partir de les 20 hores de treball setmanals, i l'empleat que fa almenys 72 hores mensuals per a més d'una llar es paga ell mateix les quotes de la Seguretat Social.

RETRIBUCIONS.

Es garanteix, com a mínim, el pagament en metàl·lic del salari mínim interprofessional en còmput anual (amb dues pagues extraordinàries), per sota de la quantitat del qual no serà possible fer cap descompte per salari en espècie per manutenció o per allotjament. Quan hi hagi salari en espècie, aquest no podrà superar el 30 per cent de les percepcions salarials. S'entén aquest salari referit a la jornada de treball completa, i es percep en proporció si es fa una jornada inferior.

La jornada màxima setmanal serà de 40 hores de treball efectiu, amb 30 dies naturals de vacances.

INDEMNITZACIONS.

En cas d'acomiadament improcedent, serà de vint dies per any de servei, amb el límit de dotze mensualitats. En cas que plegui l'ocupador, serà de dotze dies naturals per any de servei, amb el límit de sis mensualitats.

COTITZACIONS.

Hi ha 15 trams de base de cotització, en funció de les retribucions: des de 90,20 euros a 748,2 euros. El tipus de cotització per contingències comunes del 2012 és del 22% (18,30% a càrrec de l'ocupador i 3,70% per cent a càrrec de l'empleat). Des de l'any 2013 fins al 201,8 el tipus augmentarà anualment 0,90 punts percentuals, i el 2019, serà el mateix que el del Règim General.

El tipus de cotització per contingències professionals serà de l'1,10%, a càrrec exclusiu de l'ocupador.

L'empleat de llar no cotitza per atur perquè no té coberta aquesta contingència.

ACCIÓ PROTECTORA.

S'amplia el període de prestació per incapacitat temporal en el cas de malaltia comuna o bé d'accident no laboral, es començarà a partir del novè dia de la baixa, i l'abonament de la prestació des del quart dia fins al vuitè anirà a càrrec de l'ocupador.

Es té dret a la incapacitat temporal per accidents de treball i malaltia professional. El subsidi és del 75% de la base reguladora i es cobrarà a partir de l'endemà del dia de la baixa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.