Gran angular

Doctors més enllà de la Universitat i els centres de recerca

Les causes d'aquest desajust no només estan a la Universitat i l'empresa, també l'administració hi té la seva part de responsabilitat. La Universitat i l'empresa s'han de conèixer, saber que fa cadascuna i col·laborar, però l'administració ha de propiciar i fomentar-ne la relació i això només es pot fer coneixent quins són els dèficits estructurals que ho dificulten i crear un marc i condicions per eliminar-los o, si més no, reduir-los. Una altra variable explicativa de la mala situació de la competitivitat és la nostra relativa poca producció de doctors respecte a d'altres països del nostre entorn que són més competitius

Els indi­ca­dors d'inno­vació indi­quen que un dels aspec­tes en què estem per sota dels països desen­vo­lu­pats és en l'escassa capa­ci­tat de trans­ferència de conei­xe­ment entre empresa i uni­ver­si­tats i cen­tres de recerca. Aquests aspecte és un tòpic que apa­reix sem­pre en diver­sos fòrums, sense que s'hagi fet cap diagnòstic clar de les cau­ses que el pro­du­ei­xen. Hi ha una gran tendència, diria que unànime en cer­cles empre­sa­ri­als, de res­pon­sa­bi­lit­zar uni­ver­si­tats i cen­tres de recerca d'aquest dèficit. Diuen que la uni­ver­si­tat no fa bé la seva feina, que no trans­fe­reix gaire conei­xe­ment a l'empresa. Aquesta afir­mació, feta sovint per per­so­nes que s'han pre­o­cu­pat poc de conèixer la Uni­ver­si­tat actual, és, com a mínim, sim­plista i no con­si­dera que qual­se­vol relació d'aquest tipus és sem­pre bidi­rec­ci­o­nal.

Les cau­ses d'aquest desa­just no només estan a la Uni­ver­si­tat i l'empresa, també l'admi­nis­tració hi té la seva part de res­pon­sa­bi­li­tat. La Uni­ver­si­tat i l'empresa s'han de conèixer, saber que fa cadas­cuna i col·labo­rar, però l'admi­nis­tració ha de pro­pi­ciar i fomen­tar-ne la relació, i això només es pot fer conei­xent quins són els dèficits estruc­tu­rals que ho difi­cul­ten i crear un marc i unes con­di­ci­ons per eli­mi­nar-los o, si més no, reduir-los. Una altra vari­a­ble expli­ca­tiva de la mala situ­ació de la com­pe­ti­ti­vi­tat és la nos­tra rela­tiva poca pro­ducció de doc­tors res­pecte a d'altres països del nos­tre entorn que són més com­pe­ti­tius.

Algú es podrà pre­gun­tar, per què ser­vei­xen els doc­tors? Fa anys molts hau­rien con­tes­tat: per dedi­car-se a ser pro­fes­sor uni­ver­si­tari o inves­ti­ga­dor en algun cen­tre de recerca. Fins i tot alguns pen­sa­rien que això de fer recerca és soci­al­ment poc útil.

Avui, sor­to­sa­ment, les coses són dife­rents. S'accepta, gene­ral­ment, que es bo fer recerca i que en això no estem mala­ment, però alguns posen en dubte la seva uti­li­tat pràctica. Molts pro­fes­sors d'uni­ver­si­tat i inves­ti­ga­dors publi­quen, ho fan bé i en bones revis­tes, però no estem ben situ­ats en els rànquings ni les nos­tres empre­ses se'n bene­fi­cien prou. Si aga­fem aquest últim punt, no és gens estrany que algú pre­gunti on és el bene­fici social de fer recerca. Una res­posta òbvia, però insa­tis­factòria, és que així s'enri­queix el capi­tal intel·lec­tual del país i el titu­lats uni­ver­si­ta­ris reben dels pro­fes­sors amb què estan en con­tacte el bene­fici d'una capa­ci­tat cri­tica i pre­pa­ració més bones, la qual cosa els aporta una pre­pa­ració més bona. Pot­ser sí, diran alguns, però quina reper­cussió té això en l'eco­no­mia?

Cer­ta­ment alguna cosa falla en aquest esquema. Què és el que fa que la inter­lo­cució entre el sis­tema tra­di­ci­o­nal de cre­ació de conei­xe­ment i l'empresa falli? Cap dubte: falla la comu­ni­cació. La comu­ni­cació és fer conèixer què es fa? Sí, però no només.

Poden un doc­tor en Física i un doc­tor en Filo­lo­gia, per posar-ne un exem­ple, expli­car-se en pocs minuts, l'un a l'altre, la uti­li­tat del que fan? Rares vega­des. Estem par­lant del nivell més alt de titu­lació uni­ver­sitària i no ens ente­nem. Alguna cosa no fem bé. Si nosal­tres matei­xos no som capaços d'ade­quar el llen­guatge de comu­ni­cació, com podem espe­rar que altres ens enten­guin.

El pro­blema es limita a això? No, la comu­ni­cació seria més efec­tiva si l'empresa tingués com a inter­lo­cu­to­res per­so­nes que fos­sin capa­ces de cap­tar les pos­si­bi­li­tats d'inno­vació que aporta la recerca i de plan­te­jar, de manera ente­ne­dora, què fan i què volen. Malau­ra­da­ment, no les con­trac­ten.

EL PAPER DEL DOC­TOR.

Els millors per fer això són nor­mal­ment doc­tors, acos­tu­mats a plan­te­jar-se pro­ble­mes i a tro­bar-hi solu­ci­ons. És el que ense­nya el doc­to­rat. Això sí, doc­tors capaços de comu­ni­car en un llen­guatge més ampli que el de llur dis­ci­plina. Hi ha un altre pro­blema: les empre­ses peti­tes que encara no s'han ado­nat de la importància de la for­mació de màxim nivell.

Si sabem les cau­ses, com hi posem solució? Aquí és on l'admi­nis­tració, que veu totes dues coses, hi pot posar remei. Hi pot fer, com a mínim, dues coses. L'una és afa­vo­rir l'aug­ment de doc­tors que es gra­duen cada any. Per fer-ho només hi ha un camí, aug­men­tar el nom­bre de beques i con­trac­tes que es donen per fer tesis doc­to­rals. El sis­tema català en rep de l'admi­nis­tració gene­ral de l'Estat i de la Gene­ra­li­tat de Cata­lu­nya. La suma de totes dues no arriba a la mei­tat del que estimo neces­sari.

La segona cosa és afa­vo­rir que els doc­tors es for­min i col·labo­rin amb l'empresa. Amb ale­gria, he vist que la Secre­ta­ria d'Uni­ver­si­tats i Recerca, amb encert, enguany llança un pro­grama de Doc­tors Indus­tri­als.

De moment serà modest, però el con­text econòmic és el que és. Amb tot, és fona­men­tal saber què es pot fer i fer-hi el pri­mer pas.

Doctorat Industrial

Empresa i Universitat definiran el projecte de recerca de la tesi. El doctorand passarà el 100% del temps dedicat a la recerca, distribuït al 50% entre l'empresa i la Universitat. L'empresa contractarà, durant 3 anys, el doctorand industrial, i rebrà una subvenció pública equivalent al 50% del cost total (cost salarial i de formació).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.