Borsa

L'últim de la cua

Els inversors perceben un empitjorament de l'economia i les vendes s'imposen. L'Íbex-35 posa en perill els 8.000 punts i tanca el març amb un descens del 5,5%, a 8.008.

El maquillatge de final de trimestre permet a l'Íbex-35 trencar amb vuit sessions consecutives enregistrant pèrdues

Res no ha can­viat en les dar­re­res ses­si­ons però la per­cepció que l'eco­no­mia empit­jora i que les refor­mes que s'han posat en marxa no ser­vi­ran més que per aca­bar d'enfon­sar-la han tor­nat a posar ner­vi­o­sos els inver­sors. Durant les dar­re­res ses­si­ons els atacs cap a la renda vari­a­ble espa­nyola s'han incre­men­tat i el mal com­por­ta­ment de l'Íbex-35 en com­pa­ració amb la resta d'índexs euro­peus s'ha tor­nat a pro­duir, amb bai­xa­des més inten­ses a la borsa espa­nyola i rebots menys sig­ni­fi­ca­tius que els enre­gis­trats a la resta de par­quets inter­na­ci­o­nals.

Així, el prin­ci­pal índex va estar a punt de per­dre en el decurs de la set­mana la cota psi­cològica dels 8.000 punts en caure un 3,40% en cinc ses­si­ons, tot i acon­se­guir eixu­gar part de les pèrdues en la dar­rera sessió set­ma­nal, la pri­mera que tanca en posi­tiu des de fa vuit dies, a 8.008 punts. Aquests des­cen­sos aug­men­ten els números ver­mells de l'Íbex-35 al març, mes en el qual ha expe­ri­men­tat una dava­llada del 5,41%, i en el tri­mes­tre, període en què l'índex arros­sega unes pèrdues del 6,52% men­tre que la pràctica tota­li­tat d'índexs euro­peus han acon­se­guit tan­car el pri­mer tri­mes­tre de l'exer­cici en posi­tiu.

En con­tra de la borsa espa­nyola juguen dife­rents fac­tors que durant aquesta set­mana s'han mag­ni­fi­cat i han pro­vo­cat l'escam­pa­dissa del par­quet espa­nyol. La set­mana va ence­tar-se amb un regust agre­dolç per la victòria del Par­tit Popu­lar a Anda­lu­sia, que no va acon­se­guir la majo­ria abso­luta que pro­nos­ti­ca­ven les enques­tes. Toc d'atenció a l'exe­cu­tiu de Mari­ano Rajoy i als seus ajus­ta­ments i nou des­cens de l'Íbex-35 men­tre la resta d'Europa pujava.

Però l'apa­rició del pre­si­dent de la Reserva Fede­ral (FED), Ben Ber­nanke, en escena dei­xant entre­veure que un nou pla d'estímul econòmic és pos­si­ble va donar motius als inver­sors per ani­mar-se mal­grat l'ombrívol pano­rama que els envolta. L'ale­gria va durar un sos­pir i les ven­des van tor­nar a esten­dre's arreu, col­pe­jant més la borsa espa­nyola (que va caure dimarts més d'un 1% men­tre que l'EuroS­toxx o el Foot­sie bai­xa­ven poc més de mig punt per­cen­tual).

La pressió sobre els valors ban­ca­ris, en plena rees­truc­tu­ració i amb molts ser­rells pen­dents de tan­car, està pas­sant fac­tura a l'Íbex-35 i llas­tant la seva evo­lució en les dar­re­res set­ma­nes. Això, jun­ta­ment amb la incer­tesa sobre l'esde­ve­nir més imme­diat de l'eco­no­mia espa­nyola, va aca­bar per tom­bar l'Íbex-35 per sota dels 8.000 punts dime­cres pas­sat, mínim anual de l'exer­cici.

RISC DE REES­TRUC­TU­RACIÓ.

Els dub­tes dels mer­cats sobre l'estat de l'eco­no­mia espa­nyola es van incre­men­tar nova­ment amb un informe de Citi en què s'apun­tava que el risc d'una rees­truc­tu­ració del deute a Espa­nya és ara més alt que en l'inici de la crisi. Això, sumat a la jor­nada de vaga gene­ral de dijous, va aca­bar per espan­tar els pocs inver­sors que que­da­ven en el par­quet espa­nyol en espera de veure les xifres que l'exe­cu­tiu pre­sen­ta­ria diven­dres en la publi­cació dels pres­su­pos­tos gene­rals de l'Estat (PGE) per al 2012. Els comp­tes per a aquest any del govern cen­tral, en els quals estima un estalvi de 27.000 mili­ons d'euros, van picar l'ullet als inver­sors i les com­pres van impul­sar el selec­tiu índex diven­dres, que va recon­que­rir els 8.000 punts en la dar­rera sessió set­ma­nal. El movi­ment en les car­te­res dels grans fons d'inversió a final de tri­mes­tre també ha con­tribuït a millo­rar el tan­ca­ment men­sual i tri­mes­tral de l'Íbex-35, fet que en argot bor­sari es coneix com a maqui­llatge de final de tri­mes­tre.

A més a més els mer­cats van cele­brar la decisió dels minis­tres de Finan­ces de la zona euro d'incre­men­tar el fons de res­cat fins als 800.000 mili­ons d'euros per fre­nar el con­tagi de la crisi de deute als països més grans com ara Espa­nya i Itàlia i així fre­nar els con­ti­nus atacs dels espe­cu­la­dors. En aquest sen­tit cal subrat­llar que la prima de risc espa­nyola s'ha dis­pa­rat en el decurs de la set­mana per sobre dels 360 punts, evi­den­ci­ant una set­mana més que l'aversió cap al deute espa­nyol con­ti­nua incre­men­tant-se pels dub­tes que gene­ren la seva deli­cada situ­ació econòmica, els plans d'ajus­ta­ment que s'estan posant en marxa i l'objec­tiu de dèficit impo­sat des de Brus­sel·les. La pro­pera set­mana serà espe­cial en els par­quets atès que la fes­ti­vi­tat de Set­mana Santa alte­rarà l'agenda dels inver­sors i és pre­vi­si­ble un des­cens del volum de nego­ci­ació amb molts ope­ra­dors de vacan­ces. Cal des­ta­car que la set­mana borsària s'aca­barà dijous i no serà fins dimarts després de Pas­qua quan l'acti­vi­tat dels par­quets es reprendrà amb la nor­ma­li­tat que per­me­tin les actu­als incer­te­ses macro­e­conòmiques.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.